Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

PRIZNAO KRIVICU Svećenik Zbigniew osuđen na godinu dana zatvora uvjetno

24.05.2019. 12:24
PRIZNAO KRIVICU Svećenik  Zbigniew  osuđen na  godinu dana  zatvora  uvjetno


Svećenik Zbigniew Jacek Korcz, župni vikar župe Uznesenja  Blažene Djevice Marije na Pagu, zbog izazivanja prometne nesreće u pijanom stanju 2017. godine na Bokanjcu, u kojoj je teško ozljeđen zadarski liječnik Daniel Sekula, osuđen je na kaznu zatvora od jedne godine s  rokom kušnje na pet godina.
Nepravomoćnu presudu donijela je sutkinja Općinskog suda u Zadru,  Ksenija Bratković, a ono što je raritet ovog suđenja je da presuda donesena – dva dana nakon prvog ročišta! Naime, prvo je ročište održano u ponedjeljak 20. svibnja te je objava pravorijeka donesena samo dva dana  kasnije. To je, kao što znamo, nažalost, rijedak slučaj na zadarskim i  općenito hrvatskim sudovima.
No, ovakva ažurnost sutkinje zasigurno je bila moguća i zbog činjenice  da je svećenik u ponedjeljak priznao krivicu te da se oštećenici nisu pojavili na raspravi. Naime, u ponedjeljak su svoj iskaz trebale dati i žrtve  prometne nesreće, poznati zadarski pulmolog. dr. Daniel Sekula, liječnik  zadarske Opće bolnice koji je zadobio teške tjelesne ozljede, te njegova  supruga Nina Sekula koja je zadobila lakše. 


Spasio ih sigurnosni pojas
Tako je, osim zastupnika Općinskog državnog odvjetništva, na ročištu  bio samo don Zbigniew sa svojim braniteljem, dok se na izricanju presude svećenik nije niti pojavio. Na sudu saznajemo kako je proglašen krivim za kazneno djelo iz članka 227.  KZH te mu je, osim izrečene kazne,  dosuđeno i plaćanje troškova kaznenog postupka. Pisani otpravak  svećenik će dobiti 30 dana od dana objave presude kada će javnost i znati hoće li se žaliti na presudu.
Prema izvješću Policijske uprave zadarske, don Zbigniew je tog 7. svibnja 2017. godine izazvao tešku prometnu nesreću zbog neprilagođene  brzine i skliskog kolnika, kada je vozeći škodu poljskih registarskih oznaka, izgubio kontrolu nad vozilom, prešao u suprotnu traku i udario u  drugo vozilo. Policija je izvijestila da su sve osobe koje su sudjelovale u  nesreći bile vezane sigurnosnim pojasom te se otvorio i zračni jastuk, što  im je spasilo živote.


Liječio se na klinici Rebro
No vozaču koji je skrivio nesreću, svećeniku Zbignievu Jaceku Korczu,  policija je izmjerila 0,94 alkohola u krvi, zbog čega je protiv njega podnesena kaznena prijava Državnom odvjetništvu u Zadru.
Dr. Daniel Sekula odmah je operiran u zadarskoj bolnici, a o težini njegovih ozljeda možda najbolje kazuje tadašnja izjava zamjenika ravnatelja zadarske bolnice, dr. Edija Karuca, koji nam je o zdravstvenom stanju svojega kolege kazao kako se, nakon operacije, nalazi na Jedinici intenzivnog liječenja. O ozljedama pak govori i podatak da se dr. Sekula  morao liječiti i na zagrebačkoj klinici Rebro. 
Nekoliko dana nakon prometne nesreće don Zbigniewa smo uspjeli  dobiti u Svećeničkom domu Zadarske nadbiskupije, u kojemu se oporavljao  nakon prometne nesreće. No Nadbiskupija ga je tu smjestila kako  bi ga sklonili od očiju javnosti koja je bila zgranuta činjenicom da je  svećenik zbog alkoholiziranosti i prebrze vožnje skrivio tako tešku nesreću u kojoj je liječnik zamalo izgubio život. 




"Bilo je krštenje, čaša vina i eto"
Telefonskim putem ipak smo tada došli do njega želeći zatražiti njegov  komentar ovog događaja, a evo što nam je tada rekao: 
– Jako mi je žao, ali neke stvari ne možeš vratiti natrag. Jučer i prekjučer sam bio kod supruge doktora Sekule, jako mi je važno da sam je  našao i da sam mogao s njom razgovarati. Ispričao sam joj se.
Don Zbigniew, policija vam je u krvi izmjerila 0,94 promila alkohola?  Kako to komentirate?
– A što tu mogu komentirati? Bilo je krštenje, obitelj me je pozvala na  ručak, odazvao sam se… Čaša vina i eto. Krenuo sam automobilom s Paga, bilo je sklisko od kiše i nastao je problem, kazao nam je paški vikar.
S obzirom da je riječ o teškom kaznenom djelu, komentar smo tada  zatražili i od župnika župe na Pagu, don Gašpara Dodića, pitajući ga  hoće li don Zbigniew nakon ovog kaznenog djela i dalje raditi u mjesnoj  župi, no on nam je kazao kako čekaju odluku nadbiskupa, ali je ipak dodao:
– Omiljen je među našim mještanima i oni pitaju kada će se vratiti u  župu. No, do nadbiskupove odluke doista ne možemo nešto više znati,  izjavio je don Gašpar za naš list.
No, nadbiskup Želimir Puljić ipak je odredio mjeru dpn Zbigniewu  izrekavši mu kanonsku opomenu, odnosno opomenu pred isključenje iz  reda. S obzirom da je sada osuđen na zatvorsku kaznu, iako uvjetnu, ostaje vidjeti hoće li protiv njega biti izrečene nove kanonske mjere.


Don Zbigniew bez komentara
Nakon izricanja presude za komentar smo nazvali i don Zbigniewa Jaceka Korcza.  No o presudi nije htio govoriti te je samo kazao kako na izricanju presude nije bio, ali  kako "otprilike zna što mu je dosuđeno".
Zbigniew je inače svećenik poljske nacionalnosti koji već dugi niz godina djeluje u  Hrvatskoj, s obzirom da Crkva ima manjak kadra, svećenika i časnih sestara, te je  prisiljena angažirati one iz drugih zemalja.