Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Šokirani izbacivanjem Zadra u Treću ligu

24.05.2019. 13:20
Šokirani izbacivanjem Zadra u Treću ligu


Zadarski nogometni internacionalci i bivši igrači Zadra, od kojih su neki u ovome trenutku u trenerskim vodama, ostali su iznenađeni nedobivanjem licence kluba sa Stanova za Drugu HNL u sljedećoj sezoni. Neke od njih uspjeli smo jučer kontaktirati i od njih dobiti razmišljanja o aktualnoj situaciji vezanoj za NK Zadar. Svi redom su izrazili veliko žaljenje i u kratkim crtama iznijeli svoje mišljenje o problemima koji tište kako NK Zadar, tako i zadarski nogomet u cjelosti.


Tomo Gluić
Prvi je svoje viđenje aktualne situacije iznio Tomo Gluić, trener vratara U-15 reprezentacije Kine.
– Moram priznati da sam ostao šokiran kad su mi javili da je klub ostao bez drugoligaske licence, pogotovo što prošle godine u postupku licenciranja nije bilo problema. Možda je sad lako bitipametan i pričati ovako sa strane kad nisi unutra i ne boriš se svakodnevno sa svim klupskim problemima, ali činjenica je i da su se neke stvari trebale bolje odraditi. Iz medija znam da se radi o dva infrastrukturna itri financijska kriterija, ali za kvalitetniji komentar trebalo bi vidjeti što je HNS poslao u obrazloženju odluke. Što se tiče financija, zna se da u klubu ne cvjetaju ruže po tom pitanju, ali nije sve tako crno. Cca 3 milijuna kuna ukupnog duga nije problem ako kroz godišnji budžet kojoj je veći od 2 milijuna postoji plan kako će se dug riješiti i u kojem periodu.  Ali ako je bitno samo tekuće poslovanje i ganjanje nekakvog rezultata sada bez saniranja zaostataka onda klub nije na zdravim temeljima i nikad neće ići naprijed – kazivao je Gluić pa se u nastavku dotaknuo infrastrukture.
– Što se infrastrukture tiče ne treba puno trošiti riječi. Ne vjerujem da natkrivanje 500 sjedećih mjesta košta toliko da se ta sredstva nisu mogla pronaci, bilo u gradu koji je vlasnik stadiona, bilo u klubu koji taj stadion imau koncesiji. Ako je problem dozvola zbog vlasničke strukture istočne tribine, forma licenciranja mogla se zadovoljiti kroz natkrivanje gostujuće tribine koja ima 500 sjedećih mjesta i nema problema sa vlasništvom.
Tomo je dao i svoje viđenje o budućnosti kluba.
– Kako dalje je pitanje za vlasnike kluba, tj. Grad Zadar koji zajedno sa grupom manjih dioničara ima većinski paket dionica. Iluzorno je sad raspravljati o nekakvim ulagačima koji će se pojaviti sa novcem. Ne treba živjeti u nadanjima nego realno u ovim okolnostima raditi na najpozitivniji način, ali sa vizijom kako klub treba izgledati za godinu, pet ili deset godina. Moje mišljenje je da Zadar ne treba ganjati rezultat i trčati za drugom ili prvom ligom jer za to nema novca, niti ga ima na vidiku. Treba se posvetiti radu sa mladima i ulaganjem u školu nogometa i na taj način pokušati  stvoriti temelje za kvalitetan klub. Paralelno treba raditi na infrastrukturnim uvjetima. Ali prije svega mijenjati mentalitet upravljanja u kojem se samo čeka koliko će grad izdvojiti iz proračuna. Ako grad ne cijeni svoje vlasništvo treba pronaći i druge izvore prihoda. Puno je problema, ali ne treba gledati sve tako crno. Nekad treba napraviti i korak nazad kako bi se išlo naprijed.


Želimir Terkeš
Želimir Terkeš, dojučerašnji igrač i pomoćni trener Zadra, a danas pomoćni trener u bugarskom prvoligašu Lokomotivu iz Plovdiva, također je bio šokiran "izbacivanjem" Zadra u Treću ligu.
– Naravno da sam bio šokiran kada sam saznao da Zadar nije dobio licencu za Drugu ligu. Iskreno uopće nisam računao na to da bi se nešto takvo moglo i dogoditi. Koliko u ovome trenutku imam saznanja iz medija riječ je o pet točaka koje su bile sporne za dobivanje licencije. Jednim dijelom je riječ o infrastrukturalnim problemima koji se već godinama guraju pod tepih i samo je bilo pitanje kada će oni postati uteg kojeg se neće tolerirati. Što se tiče financijskog dijela tu jednostavno nisam dovoljno upućen, ali znam da Klub ima dugovanja i potraživanja od strane bivših igrača koja se nisu počela sanirati. Žao mi je što se ovako nešto dogodilo u trenutku kada je klub bio u uzlaznoj putanji, kada je sve išlo prema tome da se kroz koju godinu u potpunosti stabilizira i onda konačno počne disati i raditi onako kako treba. Činjenica je da je sadašnja Uprava napravila puno dobrih stvari i uložila maksimalan napor da bi se Klub vratio na mjesto koje mu i pripada. Vjerojatno su na tom putu napravljene neke pogreške koje mirne glave treba sagledati i ne odustajati od puta ozdravljenja kojim se krenulo.
Pokušao je Terkeš, unatoč teškom trenutku za Klub, biti i optimističan.
– Činjenica je da vlasnik većinskog paketa dionica Grad Zadar i da u tom pogledu snose i najveću odgovornost za sadašnje stanje. Ali isto tako smatram da se Uprava kluba mora dodatno ekipirati i sama kroz sponzorstva i ulaganja dodatno ojačati budžet kluba. Svim svojim srcem sam uz NK Zadar i stojim na raspolaganju ako mogu pomoći u bilo kojem segmentu na putu potpunog oporavka kluba koji se prvenstveno zbog djece koja u ovome gradu treniraju nogomet i svih onih koji ga vole mora izdići iznad ovih problema i na zdravim osnovama jednoga dana ponovno igrati Prvu HNL. Zadar to kao peti grad po veličini u Hrvatskoj svakako zaslužuje.




Stipe Perica
Stipe Perica, zadarski nogometni internacionalac koji trenutačno kao igrač Udinesea igra na posudbi u turskom prvoligašu Kasimpasi, nije mogao vjerovati da je Zadar izbačen iz Druge HNL.
– Iskreno, ova vijest da Zadar nije dobio licencu za Drugu ligu što ga ponovno vraća u niži rang me jako iznenadila i još više pogodila. Ja sam Zadranin, tu sam odrastao, a u NK Zadru sam napravio prve nogometne korake i započeo svoju karijeru. Teško mi je pronaći riječi kojima bih opisao koliko mi je žao jer je to u ovome trenutku potez koji znači deset koraka unazad i to baš sada kada se klub počeo oporavljati u svim segmentima. Ne mogu vjerovati da Zadar, grad koji je peti po veličini ne može imati solidan stadion s 8 ili 10 tisuća mjesta. Ili da nema pravo pomoćno igralište. To je jednostavno sramota ovoga grada.
Ispričao je Perica da su on i Ivan Santini prošloga ljeta pokušali i konkretno pomoći NK Zadru, ali..
– Ivan Santini i ja smo prošloga ljeta bili na razgovoru kod gradonačelnika i predložili mu bespovratno ulaganje u Školu nogometa NK Zadra. Jednostavno smo financijski željeli dati nešto toj djeci i klubu u kojem smo i sami ponikli. Lijepo smo primljeni, ali nakon toga nismo dobili nikakav odgovor i razumijevanje. Činjenica je da Klub bez ulagača, tj. privatnog vlasnika nikada neće prosperirati. Ponavljam još jednom, jako mi je žao i uvijek ću stajati na raspolaganju Klubu ako mogu pomoći na bilo koji način. Zadar jednostavno pravim upravljanjem treba dovesti do Prve HNL jer je sramota da to grad kakav je Zadar nema.


Ćurjurić i Šehić: Pretužno
Ivan Ćurjurić, nekadašnji ofenzivni veznjak Zadra, koji je ove sezone igrao u BiH  za Željezničar i Zrinjski, objavio je status na svojoj facebook stranici:
– Čitam po svim portalima kako moj Zadar nije dobio licencu za Drugu HNL i da će  od sljedeće sezone opet u Treću ligu. I sad mene zanima, predstavljamo se kao grad  sporta, a taj naš grad apsolutno ništa ne radi da bi taj klub opstao, to što daju nogometnom klubu su smiješne cifre. I onda čitam, blati se po ljudima koji su u klubu  i sve rade da održe taj klub na životu, a licenca se nije dobila zbog milijunskih dugova koji su napravljeni, znamo svi kada. Ne pišem inače statuse po faceu, ali sam  morao nešto napisati u povodu ovoga jer za mene osobno ovo je veliki udarac, kao i  za moj klub, moj Zadar.
U komentarima na Ćurjurićevu objavu javio se, između ostalih, Fahrudin Šehić,  nekadašnji sjajni vratar Zadra iz 90-ih godina prošlog stoljeća.
– Pretužno, i ne mogu se pomiriti s činjenicom da naš Zadar nije dobio licencu –  napisao je Šehić.