Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

POKAZALI DOBRU VOLJU Do sada prikupljeno preko deset tisuća kuna

24.05.2020. 09:09


Humanitarna prodajna izložba pod nazivom – Umjetnici bolnici ZaDar koja je početkom ovog mjeseca postavljena u organizaciji Narodnog muzeja Zadar, Zadarske županije i Opće bolnice Zadar i dalje je u tijeku. Do sada je za pomoć OB Zadar ovom humanitarnom izložbom prikupljeno više od 10 tisuća kuna. Radovi koje su donirali umjetnici još uvijek se mogu pogledati u izložbenom paviljonu Narodnog muzeja u prostoru Gradske lože.
Podsjetimo, izložba je postavljena na inicijativu zadarskih likovnih umjetnika koji su darovali svoje radove te odredili početne cijene, a sav prihod od prodanih radova namijenjen je zadarskoj Općoj bolnici za kupnju potrebne opreme. U ovu humanitarnu akciju darivanjem svojih radova uključili su se i umjetnici iz drugih gradova – Pule, Zagreba, Osijeka, Splita i Dubrovnika.
Na izložbi je u početku postavljeno ukupno 45 umjetničkih djela, a nakon otvorenja javio se velik broj umjetnika koji su se naknadno željeli uključiti u ovu humanitarnu akciju te je pristiglo još radova.


Zahvala ravnatelja Čuline
– Zbog cjelokupne situacije prouzročene virusom covid-19 svi zajedno bili smo primorani djelovati i živjeti u okolnostima drugačijima od onih na koje smo navikli. Do sada samo upravo zahvaljujući donacijama uspjeli nabaviti veliki dio zaštitne opreme od maski, rukavica te respiratora i druge potrebne opreme. Kao što sam i prilikom otvorenja ove humanitarne izložbe istaknuo, sva sredstva prikupljena prodajom umjetničkih slika bit će iskorištena prvenstveno za nabavku potrebne zaštitne opreme kako bi smo i dalje mogli nesmetano obavljati svoje posao i zaštititi naše sugrađane. Donacije pojedinaca kao i ovakve organizirane humanitarne akcije od velikog su značaja, a na čemu su zahvalni i djelatnici i pacijenti bolnice, istaknuo je ravnatelj zadarske Opće bolnice dr. Željko Čulina.
Inicijator ove ideje koja je rezultirala humanitarnom izložbom akademski slikar, prof. Mate Ljubičić naglasio je kako je izložba dobra prilika ljudima da pokažu svoju humanost, a za iskazanu humanost nagrada im je to što imaju lijepo i vrijedno umjetničko djelo u svojoj kolekciji, kao vječnu uspomenu na to da su sudjelovali u humanitarnoj akciji.


Poticanje humane note
– Važno je poticati tu humanitarnu notu jer to ide za našu bolnicu koja nam je u ovim trenutcima jako važna jer su oni prva crta obrane u borbi protiv virusa covid-19. Umjetnici su na ovoj izložbi izložili svoja djela i pokazali svoju velikodušnost i srce, pokazali svoju dobru volju. Svjesni situacije u kojoj se nalazimo, pozivamo još jednom sve druge koji u nemogućnosti materijalnih sredstava, a mogu pomoći svojim radom da to i naprave, baš kao što su umjetnici pokušali pomoći onim što najbolje rade, a to su njihova djela. Očito je da se svi skupa trebamo boriti protiv onoga što nas je snašlo i upravo zato se svi trebamo uključiti. Još jednom želim zahvaliti svima koji su se na bilo koji način uključili u ovu humanitarnu akciju, bilo da je riječ o umjetnicima ili kupcima, a sve one koji to žele još jednom pozivam da se kupnjom naših djela uključe i pomognu našoj Općoj bolnici, zaključio je prof. Mate Ljubičić.
 




Video katalog izložbe


Video katalog izložbe može se pogledati na službenim stranicama Narodnog muzeja Zadar te na Youtube kanalu, Facebook i Instagram stranicama NMZ-a. Račun za donacije Općoj bolnici Zadar, IBAN: HR5924020061100879223.
Kontakt: 098-9838385