Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

PRONAĐI SVOJU STAZU Uplatom kotizacije pomažu se siromašna djeca u Africi i Ekvadoru

24.05.2020. 14:37


Marijini obroci Hrvatska, humanitarna organizacija koja u najsiromašnijim zajednicama svijeta osigurava obroke na mjestu obrazovanja, uputila je javni poziv hrvatskim građanima da se uključe u Virtualni tjedan za Marijine obroke. Od 25. do 31. svibnja svaki dan na društvenim mrežama prikazivat će se razne aktivnosti u koje se mogu uključiti podupiratelji iz cijele Hrvatske. Tjedan će završiti humanitarnom utrkom u nedjelju, 31. svibnja, koju će moći trčati svi koji žele i mogu.
Svi oni mogu pronaći stazu od pet kilometara u svojoj blizini, prijaviti se na utrku putem linka i darovati kotizaciju od 55 kuna koja će nahraniti jedno dijete tijekom pet mjeseci svakodnevnim školskim obrokom.


Otkazali ovogodišnje aktivnosti
Jedna od čelnica zadarske podružnice udruge Marijini obroci, Vedrana Kevrić, kazala je kako su i ove godine za ovo razdoblje planirali brojne aktivnosti u cilju prikupljanja pomoći za njihovu udrugu odnosno njene štićenike širom svijeta, ali se program nije zbog epidemiološke situacije mogao mogao održati pa su se morali prilagoditi.
– Trebali smo, između ostalog, upriličiti i koncert u crkvi Gospe Loretske, ali smo ga morali otkazati. Virtualna zbivanja, pak, možemo održati. Humanitarnoj utrci koja je zakazana za sljedeću nedjelju svatko se može priključiti. Nadam se da će se na nju odazvati puno građana jer se uvijek odazovu. Donacije u iznosu od 55 kuna vrijedne kotizacije potrebnije su nego ikad. Pandemija covida-19 ostavlja teško posljedice u Africi, brojna djeca ne idu na nastavu u školu u kojima su dobivali jedini obrok u danu, kaže Kevrić dodajući kako su se aktivisti njihove udruge prilagodili situaciji, pa tako ovoj siromašnoj djeci dostavljaju obrok koji su trebali primiti u školi u njihovim kućama.


Nagrade za najbolje trkače
Govoreći o utrci zakazanoj za 31. svibnja u udruzi Marijini obroci Hrvatska navode kako će svaki trkač koji se odluči prijaviti na utrku na svoj će e-mail primiti personalizirani startni broj dva dana prije utrke. Trkači mogu isprintati startni broj i fotografirati se ili snimiti tijekom utrke kako bi sa svima podijelili atmosferu trčanja u svom gradu. Utrka će trajati kroz cijelu nedjelju, a najbolji trkači moći će podijeliti svoj rezultat iz raznih sportskih aplikacija na Facebooku Marijinih obroka i biti nagrađeni.
Sve dodatne informacije mogu se pratite Facebook eventu Marijinih obroka ili na internetskoj stranici. Zainteresirani se mogu uključite i u ostale aktivnosti virtualnog tjedna, kao što su kuhanje za Marijine obroke, čitanje knjige »Baraka koja je nahranila milijun djece«, vježbanje kao priprema za utrku ili crtanje s djecom te glazbeni petak za Marijine obroke. Knjigu će čitati Robert Kurbaša, kuhat će Karmela Vukov Colić i Doris Pinčić Rogoznica, a na glazbeni petak s udrugom će biti Antonella Malis, Antonela Đinđić i Marko Kutlić i učenici Glazbene škole Valpovo i Belišće pri OŠ M. P. Katančića, Valpovo.
Za više informacija može se posjetiti www.marysmeals.hr.
 




Marijini obroci hrane 1.4 milijuna djece


Udruga Marijini obroci trenutačno hrani više od 1,4 milijuna djece, a prosječno je dovoljno samo 120 kuna kako bi se jedno dijete prehranilo tijekom čitave školske godine.
Marijini obroci Hrvatska imaju otvorenih 15 školskih kuhinja (14 u Africi i jedna u Ekvadoru), te redovito prehranjuju oko 11.500 djece. Jedna od školskih kuhinja u Beninu nosi naziv ‘Dalmacija, Hrvatska’ u kojoj 700 djece dobiva topli obrok svaki školski dan zahvaljujući donatorima iz Zadra i cijele Dalmacije.