Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

U Zadru se za kvadrat stana u prosjeku tražilo 2313 eura

24.05.2020. 14:55


Zastoj cjelokupnog gospodarstva na globalnoj razini, ostavio je i velike posljedice na tržištu nekretnina. Iako se stvarni razmjeri »štete« još uvijek ne vide u potpunosti, već se u ovom trenutku može pretpostaviti kako će osjetan rast cijena ipak izostati, a i podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako su travanjske cijene stanova u pojedinim gradovima bile nešto manje no mjesec ranije.
Unatoč tome što je tržište mirovalo, potencijalni su kupci pokazivali interes i pretraživali nekretnine putem oglasnika. Uvjerljivo najtraženiji grad za kupnju stanova i u travnju je bio Zagreb, a pritom je poseban naglasak stavljen na novogradnju. Osim zagrebačkih, velika je potražnja vladala i za stanovima u Puli, Osijeku, Rijeci, Splitu i Zadru. S obzirom na stanje tržišta, cijene stanova u najtraženijim gradovima bilježe tek minimalna odstupanja na mjesečnoj razini, dok su u odnosu na prošlu godinu i dalje vidljive osjetne razlike.


U Zadru blagi rast cijena
Podaci pokazuju kako su zadarske cijene bile za 4,4 posto veće no prošle godine, odnosno za tek 0,4 posto u usporedbi s ožujkom, pa se za kvadratni metar tijekom travnja u prosjeku tražilo 2313 eura.
U najtraženijem gradu, Zagrebu, travanjska cijena stanova pala je za 0,6 posto, pa se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 2135 eura, što je 8,3 posto više nego u istom mjesecu lani. Najviše vrijednosti pritom bilježi Centar u kojem je prosječna oglašavana cijena stanova iznosila 2492 eura po kvadratu.
Split na mjesečnoj razini bilježi pad od 0,5 posto, a prosječna tražena cijena stanova iznosila je 2982 eura. Na godišnjoj su razini cijene splitskih stanova porasle za 1,7 posto, jednako koliko i u Osijeku u kojem se za kvadratni metar tražilo tek 972 eura, što je 0,3 posto manje no mjesec ranije.
Najmanja mjesečna promjena cijena među ovim je gradovima zabilježena u Poreču, a podaci pokazuju kako su prosječne vrijednosti tamošnjih stanova pale tek za 0,1 posto, pa se za kvadratni metar tražio 2081 euro.
U pojedinim gradovima cijene stanova, unatoč situaciji na tržištu, bilježe nešto više mjesečne vrijednosti, no valja uzeti u obzir kako je riječ o tek minimalnim odstupanjima. U Rijeci, u kojoj se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 1644 eura, travanjske su cijene u odnosu na prethodni mjesec porasle za 0,5 posto, te za 10 posto u odnosu na isti mjesec lani.


Posljedice pandemije
Mjesečna razlika od jedva zamjetnih 0,2 posto zabilježena je na cijenama pulskih stanova čije su prosječne travanjske vrijednosti iznosile 1798 eura, a navedeni je iznos za 3,3 posto viši no u istom mjesecu lani.
Podaci su pokazali kako travanjske cijene stanova u pojedinim gradovima bilježe blagi pad, ali do drastičnih promjena ipak ne bi trebalo doći. Nerealno visoko postavljene cijene stanova prve su »na udaru«, te će najprije takvima cijena ići prema dolje. Valja računati i kako je u ovom trenutku još uvijek prerano za ozbiljnije prognoze o kretanju cijena stanova s obzirom da će one uvelike ovisiti o trajanju pandemije odnosno posljedicama koje ona ostavlja za sobom. (Ivana BELJAN)