Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

UREDIMO OKOLIŠ Zadrani žele uzgajati povrće i voće u gradskim vrtovima

24.05.2020. 15:05


Grad Rovinj ovih je dana raspisao poziv za građane koji bi htjeli unajmiti gradsku parcelu obradive zemlje za svega 50 kuna godišnje. Naime, odlučili su građanima omogućiti korištenje 65 parcela, od kojih je svaka veličine 50 četvornih metara, a na kojima mogu posaditi povrće, jagodičasto voće i/ili začinsko bilje.
Provjerili smo planira li i Grad Zadar ovakvu ili sličnu inicijativu gdje bi odvojio jednu parcelu obradive i kvalitetnije zemlje te omogućio svojim građanima da tamo sade i uzgajaju povrće. Može li ova ideja zaživjeti u našem gradu te jesmo li dovoljno osviješteni da netko ne bi tijekom noći ušao u takav jedan vrt i pobrao plodove tuđeg rada te koliko smo uopće daleko od ovakvog projekta, koji je u svijetu postao uobičajen način na koji građani dolaze do povrća, provjerili smo u Gradu Zadru. Također, zanimalo nas je smiju li građani sami na svoju ruku uzeti motike, lopate i cvijeće u svoje ruke te urediti zeleni okoliš oko svojih zgrada ili dvorišta između zgrada ili će ih zateći sudbina gospođe iz Zagreba koja je na jednoj javnoj površini uredila cvjetnu gredicu zbog čega je dobila novčanu kaznu.


Raspolaganje državnim zeljništem
– Grad Zadar trenutačno je u završnoj fazi izrade Programa raspolaganja poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH. Ovim Programom će se, između ostalog, evidentirati sve poljoprivredne površine u državnom vlasništvu kojima će, temeljem toga, raspolagati Grad Zadar. Ukoliko se pokaže da postoje takve poljoprivredne površine koje trenutačno nisu u zakupu, koje su pristupačne, koje bi se mogle navodnjavati i uz relativno mala ulaganja privesti svrsi, te ukoliko se pokaže da postoji adekvatan interes građana Zadra za najam takvog zemljišta, Grad Zadar će zasigurno potpomoći ostvarenje Projekta gradskih vrtova u našem gradu, odgovor je koji smo dobili iz Upravnog odjela za gospodarstvo, obrtništvo i razvoj otoka.
Iz ovog odgovora moglo bi se dati naslutiti da u nekoj budućnosti, ukoliko se ostvare svi uvjeti postoji, mogućnost da će i naši sugrađani moći unajmiti parcelu zemlju gdje će moći posaditi desetak pomidora, paprika, jagoda i slično za svoj gušt, što bi se reklo.
Brigu o uređenje zelenila uz gradsku tvrtku Nasadi vodi i gradski komunalni odjel koji vodi Robertino Dujela. S njim smo razgovarali o tome smiju li građani na svoju ruku urediti okoliš, koje su njihove ovlasti, ali i obveze oko uređenja okoliša oko zgrada.
– Različitosti postupanja sa zelenim površinama utvrđuju se ovisno o vlasništvu zemljišta. Ukoliko je riječ o privatnom vlasništvu tada je obveza vlasnika sukladno Odluci o komunalnom redu održavati čistoću i urednost okućnica i zemljišta u vlasništvu, samim tim i zelenih površina na njima. Na javnim površinama i površinama u ‘zk vlasništvu’ Grada Zadra održavanje zelenila povjereno je Nasadima koji njime upravljaju pod nadzorom službi Grada Zadra, pojasnio nam je Robertino Dujela, pročelnik komunalnog odjela u Gradu Zadru.


Nasadi održavaju javne površine
Pojasnio je kako u pravilu izolirane inicijative sugrađana za dodatnim uređenjem javnih zelenih površina kanaliziraju Nasadima kako bi oni odgovorili izazovu stvaranja novih vrijednosti.
– Ako se i dogodi da netko planski uredi i hortikulturno urbanizira dio javne površine, a da pri tom struka nema primjedbu i da nije riječ ili primisao uzurpacije javne površine, ne vjerujem da bi to komunalne službe samoinicijativno uklanjale, ukoliko predstavlja ugodu našim građanima, rekao je Dujela. Istaknuo je kako pamti upite eko udruga za uređenjem već postojećih prostora za sadnju drveća, no zakonskim regulativama javne zelene površine povjerene su Nasadima.
– Treća situacija je gdje ‘zk vlasništvo’ nije riješeno odnosno ima više vlasnika, te u naravi nije ograđeno i dojam je da je riječ o javnom prostoru o kojem nitko ne brine. Tu teoretski slične inicijative građana nemaju prepreka, dok i ako se spomenuto ne evidentira kao komunalna infrastruktura (park, igralište, prolaz i slično) kako bi Grad i Nasadi preuzeli obvezu uređenja zelenila, pojasnio je treću situaciju Dujela.
Ekološka udruga Eko-Zadar u nekoliko je navrata imala različite inicijative revitalizacije i sadnje urbanih vrtova, među kojima je jedna bila i na Bilom brigu gdje su s građanima sadili različito cvijeće i puzavice.
– Urbani vrtovi u Zadru su apsolutno potrebni. Na gotovo svakoj našoj godišnjoj skupštini članovi udruge postavljaju pitanje na tu temu i izražavaju očekivanje da se konačno takva mogućnosti otvori i u Zadru. U zadnjih desetak godina to je u više hrvatskih gradova zaživjelo i bilo bi lijepo da odgovor Grada Zadra, kao oblik prilagodbe svijetu nakon korona-krize, bude pronalaženje mogućnosti da građanima i građankama ponudi ovakvu mogućnost za uzgoj hrane i druženje, pa i međugeneracijsko, rekla nam je Nives Rogoznica, voditeljica projekata u udruzi Eko-Zadar. Istaknula je kako je prošlo oko dvije godine od kad su ih iz udruge »Porat« kontaktirali s upitom bi li skupa s njima prema Gradu Zadru pokrenuli inicijativu da se pronađe gradsko zemljište koje bi Grad ustupio na korištenje ovim udrugama, i drugim udrugama koje bi im se bile zainteresirane pridružiti, a na kojem bi mogli imati pokazne vrtove, održavati različite radionice iz područja vrtlarstva i srodnih područja, te druga događanja u prirodi koja bi okupljala građanke i građane različitih interesa i dobi.




Urbani vrtovi na Bilom brigu
Dodala je kako je ova inicijativa stala na odgovoru kako nema administrativnog modela za takvu dodjelu zemljišta. Još uvijek se nada da će se rješenje ipak pronaći.
– Mi se također zalažemo i za sadnju jestivih vrsta na javnim površinama što je, ne samo trend u svijetu, nego imamo i takav primjer u našoj županiji, u Poljicima u općini Vrsi. Udruga Eko-Zadar u dva je navrata zajedno sa stanarima zgrade u Vukovarskoj 1 a i 1 b na Bilom brigu radila na sadnji mediteranskog vrta u betonskim pitarima. To je veliki prostor i voljeli bismo još tamo raditi ako bude prilike. Lijepo je vidjeti okućnice zgrada u koje je netko intervenirao, zasadio voćku ili drugo stablo, cvijeće ili začinsko bilje, ističe Rogoznica zakljućujući kako ima zaista jako lijepih primjera takve intervencije koji se mogu vidjeti u šetnji.