Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Furiozni nastavak donio plasman u finale nakon osam godina

24.05.2021. 07:15


Košarkaši Zadra plasirali su se u finale prvenstva Hrvatske, dočekali su taj dan nakon dugih osam godina čekanja, a u završnom obračunu za titulu bit će to pravi dalmatinski okršaj, protiv Splita koji u Krešin dom stiže već preksutra. U majstorici s Goricom igrači Veljka Mršića položili su definitivno ispit zrelosti, zapravo bez nekog većeg stresa su stigli do očekivanog finala, iako prvi dio utakmice nije aludirao takav epilog. Šesto poluvrijeme, zapravo drugo u ovoj trećoj utakmici, pokazalo se kobnim po ambicije Sesarovog tima koji su tada jednostavno ostali bez goriva s tek sedam igrača u rotaciji, što domaća momčad nije propustila naplatiti visokom pobjedom.


Neučinkoviti napadi
Neizvjesnost odlučujućih 40 minuta za prolaz u finale ocrtavala se i kroz tešku igru s čvrstim obrambenim blokom, pa je logički od podbacivanja lopte s centra uslijedila borba za svaki koš, a u takvoj situaciji neizbježna nuspojava bila je što se i jednima i drugima obruč suzio barem za dvostruko u odnosu na prve dvije utakmice. Potvrdit će to i da je tricama vična Gorica u prvih pet minuta izvan perimetra gađala 1-7, a Zadar 0-4. Momčad Veljka Mršića slast vodstva osjetila je tek protekom četvrte minute, zahvaljujući Onuakuu koji je zabio prvih šest zadarskih poena, dok je za 8:7 pogodio Justice. Uslijedila je i jedina trica u prvoj četvrtini, gostujuća preko Savića (10:11), a tijesan rezultat vrijedio je sve do završne minute prve četvrtine kada je Carter donio plus četiri (18:14). Mršić je u tim trenutcima odlučio zaigrati s četiri mala i Vukovićem na petici, prilagodivši se tako Sesarovoj petorci, no nije se pokazao taj eksperiment učinkovitim. Štoviše, zagušili su se Zadrani u napadu s četiri vanjska igrača, što je dovelo do nervoze i posta koji je trajao čak četiri minute. Ipak Gorica nije uspjela i naplatiti tu jednu bezglavost domaćina, stigavši tek do minimalnog vodstva (18:19), a onda je trener Zadra konačno uvidio da ne može bez Onuakua i Bursaća koji su povratkom na parket podigli suigrače iz apatije i postali najvećim krivcima za seriju 12:3, kojom se Zadar uzdigao na relaksirajućih osam viška (30:22). Zadnjih pet poena ubacio je vrlo agilni Bursać, pogodio je i prvu tricu nakon 10 pokušaja suigrača mu u nizu, ali se i Gorica uspjela oduprijeti tom prvom snažnijem naletu domaćina, kako drugo nego tricama. Proradio je Gorici vanjski šut u smiraj prvog poluvremena, pogodili su Majcunić i Kapusta i prepolovili zaostatak (33:29). Mršić je potom uspio time-outom izvući maksimum iz zadnjih 100 sekundi. Nova serija 9:1 koju je zaključio Vuković sa zvukom sirene pogodivši drugu zadarsku tricu pokazala je zapravo koliko je košarka nepredvidljiva igra jer je domaći sastav nakon prave rovovske i izjednačene bitke u 18 i pol minuta put svlačionice otišao s velikih 12 razlike (42:30).


Odluka u trećoj
Najveći je to bio kapital na domaćoj strani u ovoj majstorici kao i garancija da će se konačno Mršićeva momčad osloboditi grča odlučujuće utakmice, a povratak s odmora je to i zorno potvrdio. Treća četvrtina pokazala se ključnim momentom cijele serije. Poletjeli su Zadrani parketom Krešine dvorane i učas cijelu majstoricu pretvorili u revijalni ogled. Justice je najprije ubacio dalekometni šut, potom se Mavra nadovezao floaterom, na okruglih 50:30 postavio je Vuković, a četiri minute prije kraja treće dionice Gorica je upala u rupu od 25 koševa (64:39). Razigrao se u tom razdoblju, u ovoj seriji neprimjetni, Carter što je sigurno bila još jedna dobra vijest za Mršića, a budnost domaće momčadi su ipak pred završnih 10 minuta održale dvije trice Uljarevića koje pak nisu Gorici donijele bitniji rezultatski pomak (72:50). U zadnjih 10 minuta jedina agenda Zadra je bila ne dopustiti gostima povratak u život, koji se poučeni iskustvom iz prve utakmice ovog puta nisu dali nasamariti iako su Kapusta, Savić i Uljarević na osam minuta do kraja uspjeli spustiti na 12 minusa (72:60). Sve brige oko mirne završnice odagnao je potom kapetan Mavra s pet koševa u nizu (77:60) pa se tako na pet minuta do konca spustio zastor ove podosta mučne polufinalne serije po Mršićev sastav. Glavni igračima u odlučujućem dvoboju pokazali su se Mavra s 19 poena, četiri skoka i devet asistencija. Carter je zabio 14, dok su po 12 koševa dodali Justice i Vuković.




ZADAR 85 – GORICA 68
(18:14, 21:16, 30:20, 13:18)
ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Bez gledatelja. Suci: Alfred Jovović, Josip Jurčević i Marko Mustapić.
ZADAR: Carter 14, Jordano 2, Justice 12, Palokaj 3, Brala, Vuković 12, Bursać 9, Junaković, Mavra 19, Onuaku 11, Planinić 3, Kraljević. Trener: Veljko Mršić.
GORICA: Majcunić 11, Kalajžić 3, Mašić 2, Savić 11, Sokol 2, Pavlović, Mazalin 12, Uljarević 14, Baković, Kapusta 13. Trener: Josip Sesar.
Šut za dva: Zadar 26-34 (77%); Gorica 7-15 (47%).
Šut za tri: Zadar 7-24 (29%); Gorica 12-36 (33%).
Slobodna bacanja: Zadar 12-17 (71%); Gorica 18-22 (82%).
Skokovi: Zadar 36 (30+6); Gorica 24 (21+3).


Veljko Mršić, trener Zadra
– Čestitam svojim momcima na izborenom finalu. Osjetila se nervoza na početku, međutim izvukla nas je obrana dok smo u nastavku ubacili u brzinu više i relativno bez stresa uspjeli privesti ovu seriju kraju. U finalu očekujem ipak bolju igru, bolji fokus i koncentraciju svih 40 minuta.


Josip Sesar, trener Gorice
– Znali smo da će biti čvrsta i borbena utakmica. Što se nas tiče, to je bila klasika kad se igra sa samo sedam igrača. Dok smo imali snage smo se držali, no u nastavku bez šuta i koncentracije nismo mogli parirati snažnijem protivniku kojem čestitam na ulasku u finale.