Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Mladi posjetili privlačko sklonište za napuštene pse

24.05.2021. 08:47


Udruga Prizma završila je još jednu razmjenu mladih, imena »Youth For Stray Dogs«, koja je završila ovih dana. U sklopu projekta 21 mlada osoba i osobe koje rade s mladima, od 20 do 30 godina, iz Hrvatske, Grčke i Srbije, koje ukazuju na velike probleme sa zbrinjavanjem napuštenih pasa, radile su zajedno na idejama i razmjeni znanja među sobom te s predstavnicima lokalnih zajednica.


Aktivnosti se nastavljaju
O aktivnostima koje su se odvijale tijekom projekta, razgovarali smo s Luanom Matošević iz udruge Prizma.
– U sklopu projekta posjetili smo sklonište za napuštene pse u Privlaci, gdje smo se družili sa psima, izveli ih u šetnju po naselju i plaži, počešljali smo ih i nahranili. Sudionici projekta, koji su iz Hrvatske nastavit će surađivati sa skloništem. Vratit će se u Privlaku kako bi obojili boksove, koji su zahrđali, kaže Matošević te nadodaje kako su sudionici projekta osmislili dvije brošure koje građanstvo informiraju o problematici zbrinjavanja napuštenih pasa.
– Teme, koje smo obradili u brošurama su prvenstveno orijentirane na problematiku odgovornog zbrinjavanja pasa. Građanima smo ponudili informacije o odgovornom vlasništvu pasa i dobrobitima života s kućnim ljubimcima. Druga tema na koju smo se fokusirali je prikaz statističkih podataka o populaciji napuštenih pasa u Hrvatskoj, Srbiji i Grčkoj. Jedan od najvažnijih ciljeva našeg projekta je informiranje lokalne zajednice o odgovornom vlasništvu i brizi za životinje, kaže Matošević.


Druga razmjena u Grčkoj
Osim posjeta skloništu u Privlaci i izrade brošure, članovi udruge Prizma, predvođeni Silvestrom Petrovom i Luanom Matošević objavit će svoje brošure i na društvenim mrežama.
– U sklopu aktivnosti organizirali smo i javno događanje, na kojem smo brošuru prezentirali široj javnosti. Na nama je i našim je partnerskim udrugama sada zadatak da organiziramo aktivnosti pomaganja napuštenim životinjama, koje bi se provodile do sljedeće razmjene, koja je na rasporedu u rujnu u Grčkoj. Ako epidemiološka situacija to dopusti putovat ćemo u grad Lamii. Aktivnosti koje će se provoditi tada u mnogočemu će biti slične onima koje organiziramo u Zadru. Jedina razlika je u tome što ćemo se više fokusirati na pse lutalice, a ne one koji borave u skloništima, jer je u Grčkoj mnogo veći broj životinja koje lutaju ulicama, zaključuje Matošević.




Međunarodni projekt
Partneri udruge Prizma, koju su predvodili Silvestar Petrov i Luana Matošević, su »Youth Active Minds« iz Grčke, »SFERA« iz Srbije i Ljubitelji životinja i prirode »Zelene šape« iz Srbije. Projekt je sufinanciran sredstvima programa Erasmus+ Europske unije.