Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Pjesmi Tonke Bakulin iz »Budinića« prva nagrada

24.05.2021. 08:57


»Draga Tonka, mila djevojčice, cijenjena mentorice Dunatov, Petrinjka sam … suze potekle … ali srce ispunjeno i veliko do neba … zbog Tonke i ove neprocjenjive pjesme.« samo je jedan u nizu komentara na pjesmu koja je osvojila prvu nagradu na 21. Međunarodnom likovno-literarnom natječaju »Ruke su život – oči, misao, utjeha, glazba i priča«.
Upravo je Tonka Bukulin, učenica petoga razreda OŠ Šime Budinića iz Zadra, s pjesmom »Zatresle se ruke«, osvojila prvu nagradu na 21. Međunarodnom likovno-literarnom natječaju »Ruke su život- oči, misao, utjeha, glazba i priča«.
Čestitamo Tonki!
Naime, 21. Međunarodni likovno-literarni natječaj Iserlohn – Essen – Zagreb – München – Vukovar 2021 na temu »Ruke su život – oči, misao, utjeha, glazba i priča« raspisan je krajem listopada za djecu Hrvata u iseljeništvu i djecu iz Hrvatske u dobi od 1. do 8. razreda osnovne škole (iz Njemačke do 12. razreda).
Ruke su tema mnogih književnika i slikara, ali i filozofa koji se vječito pitaju tko im upravlja rukama. One govore jezikom i opipom, oblikuju svoje misli, sviraju, umiruju i uspavljuju, tješe i grle…ruke su ŽIVOT. Što ruke mogu izumiti, pokazati, promijeniti i proizvesti? Zašto je bitan rad rukama? Sve su to pitanja koja su postavljena učenicima kako bi kroz svoja likovna i literarna ostvarenja osvijestili značaj upotrebe ruku u životu.
Na međunarodni natječaj su pristigli brojni literarni uradci iz više od pedeset škola iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Njemačke i Italije. Ove godine je bilo značajno više pjesama nego sastava. Odluku o pobjednicima donijelo je stručno povjerenstvo u sastavu Ankica Tolić iz Düsseldorfa, Božana Brozović iz Neussa i Jadranke Gradac iz Essena koje je jednoglasno odlučilo. Prva nagrada za uzrast učenika petoga razreda za pjesmu »Zatresle se ruke« pripala je učenici OŠ Šime Budinića u Zadru, Tonki Bukulin.
Izložba likovnih i literarnih radova hrvatskih učenika iz cijeloga svijeta održat će se u Njemačkoj i Hrvatskoj pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatske matice iseljenika.
Slikoviti i iskreni stihovi su uhvatili savršene trenutke protkane zajedništvom u razornom potresu na što aludira i sam naslov pjesme »Zatresle se ruke«. Pjesma je uistinu snažna, Tonka ju je pisala uz stručno vodstvo svoje učiteljice i mentorice, u trenucima kad je Petrinja i čitava Banovina bila okupana jezivim potresom, strahom i mukom, a u isto vrijeme i ljubavlju cijele domovine koja je otvorena srca i raširenih ruku pohrlila u pomoć. I, upravo pružene ruke koje su pohrlile u pomoć napaćenim ljudima i ranjenom kutku domovine bile su inspiracija za temu natječaja »Ruke su život- oči, misao, utjeha, glazba i priča«.
Pročitajte pjesmu i vi!
ZATRESLE SE RUKE
Utrobu zemlja raskrilila,
podmuklu jezu širila.
Svijet stegla tuga
zbog nevolje petrinjskoga druga.
Nestali domovi, ognjišta u mahu
ostali ljudi u grčevitu strahu.
Kanula suza od te strašne muke
probudila se srca, zatresle se ruke!
Pružene ruke vapaj čuju.
Spremno kroče kroz oluju!
Obnavljaju, pomažu, liječe, rade.
Novo stvaraju, zbrinjavaju, grade.
Kuhaju hranu, donose deke,
malene ruke i igračke meke.
Raširene ruke, nježne, mile,
Dječje ruke, najveće sile.
Tješe ruke, čvrsto grle,
skrušeno mole, na Banovinu hrle.
Daruju ruke srcem divotu
i tračak nade ljudskome životu.
Tonka Bukulin, 5. d


Jadranka Dunatov, učiteljica, savjetnica