Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vjenčanja su i dalje intimni obredi u krugu najbližih

24.05.2021. 11:00


Ljubavni parovi koji su planirali izreći »sudbonosno da« i dalje su primorani mijenjati svoje planove, otkazati vjenčanje ili promijeniti način njegovog slavlja. Iako se epidemiološke mjere popuštaju, jasno je da vjenčanja još neko vrijeme neće izgledati kao prije, dokle god je na snazi zabrana okupljanja većeg broja ljudi.


Mladenci oprezniji
Vlasnici sala za vjenčanja, cvjećari, bendovi i svi ostali poduzetnici koji su blisko vezani za inače vrlo unosnu i kompleksnu industriju vjenčanja, napeto čekaju daljnje odluke Stožera po tom pitanju.
– Imamo zadovoljavajuću popunjenost od početka lipnja pa do kraja prosinca. Međutim, u zadnje se vrijeme popriličan broj vjenčanja otkazuje ili odgađa za ovo ljeto ili, pak, sljedeću godinu, a to je posebno često kada su u pitanju Hrvati s prebivalištem u inozemstvu. S druge strane, neki organiziraju malo vjenčanje u dvorištu obiteljske kuće. Prošle godine mladenci su bili dosta optimističniji, dok su ove godine oprezniji. Nadamo se da će nam Stožer od početka lipnja omogućiti kakav-takav rad. Djelatnost vjenčanja opasno je ugrožena jer će se sigurno odaziv gostiju značajno smanjiti, a tim i naši prihodi, saznajemo od direktorice restorana, odnosno sale za vjenčanja Mirabilis, Vesne Čačić.
Kako nastavlja, nažalost, vjenčanja s preko 100 uzvanika u sljedećih godinu i pol dana bit će rijetkost zbog čega će opasti i želja mladenaca za vjenčanjem.
– Razlog za to je sigurno i financijske prirode jer su i mladencima, kao i nama, troškovi velikog i malog vjenčanja slični, a prihod značajno manji. Naša prednost je što imamo mogućnost prilagodbe prostora manjim vjenčanjima, a i za naše mladence smo napravili posebne ponude za vjenčanja s 50 do 80 gostiju te sa svojim cateringom možemo odraditi vjenčanje na otvorenom u bilo kakvom prostoru, ističe Čačić.


Nenadoknadiv gubitak
Problem je što najveći trošak poslovanja restorana za vjenčanja nisu zaposlenici na koje bi imali poticaje, već »hladni« trošak ogromnih prostora za koje nemaju apsolutno nikakvih poticaja budući da nema stalno zaposlenih, a nije im dozvoljen rad.
– Svako otkazano vjenčanje nama je nenadoknadiv gubitak i, nažalost, ova djelatnost trenutačno nema svijetlu budućnost, zaključuje Čačić.
Ni cvjećarnicama trenutačno ne cvjetaju ruže i situacija je itekako neizvjesna.
– Mladenci se sve manje odlučuju raditi veća slavlja tako da je i potražnja minimalna. Prošla godina i ova gotovo su identične, uočavamo mali pomak, ali neznatan za cjelokupno poslovanje. Ako se na jesen pooštre mjere i krene zatvaranje, to će biti kobni udarac za male poduzetnike, pogotovo cvjećarstvo koje nije nužno za preživljavanje, već spada u granu uslužnih djelatnosti koje možete i ne morate koristiti, govori Anica Mišlov Marnika, vlasnica cvjećarnice Fiorentino i dodaje da se, u svakom slučaju, nada boljem.
Na repertoaru bendova također je sve češće pjesma »Uzalud vam trud, svirači«.
– Mladenci nas traže, ali u prosjeku polovina ipak otkaže, posebno mladenci iz inozemstva. Najviše pireva imamo na jesen kada se, nažalost, može očekivati ponovno zatvaranje ili strože mjere, otkrivaju nam iz Tempo benda, vesele ekipe zadužene za atmosferu na brojnim lokalnim vjenčanjima.




Ljubav nije otkazana
Mnogi koji su svoju ljubav htjeli okruniti brakom u pripremu vjenčanja uložili su vrijeme, živce, ali i jako mnogo novca kako bi najvažniji dan u životu protekao savršeno i kako svi zaslužuju te kako bi sebi, rodbini i prijateljima pružili nezaboravan doživljaj i zabavu.
– Budući da smo već jednom odgodili vjenčanje, kada smo imali sve već pomno isplanirano i spremno, bilo je stresno sve to ponovno isplanirati od početka. Tjedan pred vjenčanje mijenjali smo i bend i vrijeme obreda, posljedično i večere. Svadba je bila u najužem krugu obitelji i prijatelja pa je pritisak bio puno manji, a sve su se promjene mogle lako iskomunicirati. Puno je pomoglo i razumijevanje svih koji su svojom djelatnošću sudjelovali u organizaciji jer su se prilagođavali promjenama jako brzo što je smanjilo razinu stresa tijekom cijelog procesa planiranja. Prema mom mišljenju, korona je omogućila da čin vjenčanja ostane intiman obred u krugu najbližih i najdražih ljudi što i jest smisao. U skladu s tim, tog dana zaboraviš na poteškoće i komplikacije te se prepustiš najljepšem osjećaju, iskreno i emotivno je ispričala mladenka koja je nedavno uplovila u bračnu luku, a htjela je ostati anonimna jer smatra da govori u ime mnogih koji su bili u sličnoj situaciji.
Razumije se, ne razmišljaju svi mladenci na taj način te dosta njih željno iščekuje trenutak kad će moći imati svoj dan iz snova, na način kako se to radilo prije korone – bez straha i razmaka, uz brojne uzvanike povezane u tradicionalni svatovski vlakić.