Evo kako jednostavno uključiti djecu u poslove u okućnici, neka vrtlarenje zavole od malih nogu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika katarina.ergovic
UČENJE OD ZEMLJE
Autor: 
Zajedničko vrtlarenje i uspjeh u uzgoju hrane veliko je postignuće koje slavi obiteljske veze. Vrtlarenje je često stvar strpljenja i dugoročnog planiranja, no strpljenju se učimo s godinama. Pomoći će ako djeca vide rezultate svog rada u kraćem roku
iStock
Ilustracija

U današnje vrijeme pravi je izazov odvojiti djecu od mobitela i kompjutora, ali ako ih uspijemo povesti u vrt, bit će to pravi praznik za njihova osjetila, no tome će se, kao i svemu ostalom, morati učiti postupno. Boravak na svježem zraku i kretanje koristit će im više od napornog buljenja u ekran i nepotrebnog stimuliranja moždanih vijuga. Što ranije ih naučimo ljepotama boravka u prirodi, to bolje za njih.
Nevažno je koliko je velik vaš vrt ili možda terasa, jer i oni najmanji nude puno prilika za zabavu, igru, učenje i pustolovinu.

Čak i vi ćete moći naučiti neke nove stvari dok otkrivate čime se sve možete zajedno baviti dok vrtlarite. A dok se tako zabavljete, moći ćete uzgojiti i neko vlastito povrće ili voće i naučiti djecu kako se to radi, jer će to u budućnosti biti sve cjenjenija vještina. Što više toga možete sami uzgojiti, to ćete biti manje ovisni o tržnici. Znat ćete i da jedete zdravo i neprskano, a sve će to povratno djelovati na zdravlje vaše obitelji i učvrstit će vaše međusobne veze. Zajedničko vrtlarenje i uspjeh u uzgoju hrane veliko je postignuće koje slavi obiteljske veze.

Evo kako možete privući djecu u vrt, ali najprije treba spomenuti da nisu sva djeca ista. Neka će biti jako sretna provodeći vrijeme vani, a drugu će biti teško odvojiti od ekrana. I uzrast djece je važan, jer različiti uzrasti imaju različite želje i prioritete. Ali, postoje načini kako da privučete svakog člana obitelji u vrt, od djece predškolske dobi pa do tinejdžera. Kako biste vrtlarenje djeci učinili privlačnim, trebali biste najprije razmisliti o njihovim afinitetima. U čemu uživaju? Jesu li dinamična ili su više knjiški moljci? Koje aktivnosti vole i koji su im interesi? Kako najlakše uče? Primjerice uče li kroz rad, kroz razgovor ili su vizualni tipovi?

Kako najlakše možete postići da budu zainteresirani?
Bilo bi dobro da bar kod nekih vrtnih aktivnosti vide brze rezultate. Vrtlarenje je često stvar strpljenja i dugoročnog planiranja. No, strpljenju se učimo s godinama. Pomoći će ako djeca vide rezultate svog rada u kraćem roku.
Počnite polako, s manjim projektima koji ne oduzimaju puno vremena. I učinite stvari zabavnim. Zapamtite da učenje ne mora izgledati kao ono u školi.

Ne budite zahtjevni, radije dajte djeci izbor na listi od nekoliko vrtnih poslova, neka sami izaberu koji će im biti najzabavniji. Dozvolite im da budu nezavisni i da imaju kontrolu nad određenim poslovima, tako će se mnogo lakše zainteresirati. Primjerice, dajte im vlastiti kutak vrta u kojem će sami odlučivati što će posijati i posaditi i biti samostalni u uzgoju biljaka. Ima puno poslova u okućnici koje obitelj može obavljati zajedno, ali djeci je važno dozvoliti da sami eksperimentiraju, jer i na taj način uče. Ne nadzirite ih pritom i ne mjerite im vrijeme koje će utrošiti na svoje projekte.

Evo što sve možete u vrtu raditi zajedno sa svojom djecom

Reciklirajte prilikom sijanja presadnica.
Iskoristite ljusku i pakiranje od jaja, kartonske kutijice, koru od iscijeđenih limuna ili grejpa i druge biorazgradive materijale kao posude u koje ćete staviti zemlju i posijati sjeme za naklijavanje. U polovice ljuski jaja možete primjerice posijati kres salatu ili drugo mikropovrće. Na ljusci možete nacrtati smajlića i čekati da mu izraste kosa.

Iskoristite otpadne materijale
Izbušite rupice na dnu čašica za jogurt i slične ambalaže koju biste inače samo bacili i u njih posijte sjeme biljke.

Načinite dekorativne oznake za klijance
Predložite djeci da naprave oznake za posudice u koje ste posijali sjeme ili za vanjske gredice, kako biste kasnije znali što je niknulo. Za ovaj posao se mogu iskoristiti kamenčići, drvo ili sličan materijal na koji se može nacrtati biljka koja je posijana.

Utrka suncokreta
Nabavite sjeme suncokreta i neka svaki član obitelji posije svoje, pa se utrkujte čije će narasti najbrže i najviše.

Udovoljite pčelama
Posijte medonosno cvijeće u vrt. Naučite djecu o tome što su oprašivači i zašto su nam važni, te ih privucite izgradnjom hotela za pčele od trske ili sličnih materijala.

Posadite krumpire
Njih je lako posaditi i u vrtu, i na terasi u kakav kontejner, a zadržite dva-tri krumpira od kojih ćete zajedno napraviti pečate za izradu malih umjetničkih slikarija. Tako ćete djeci pokazati više namjena ovog povrća, a usput i kako se uzgaja.

Priprema grančica za podupiranje graška
Zamolite djecu da prikupe grančice za podupiranje graška i posijte sjemenke u svoj vrt. Ispričajte im kako se grašak pridržava za grančice dok raste i kako ćete ga moći ubrati za koji tjedan. Grašak je pogodan jer mu je sjeme veće od većine drugih i djeca njime lakše rukuju.

Posadite jagode
One će biti odličan mamac za djecu u ljetnim mjesecima i poduka o tome što s malo rada mogu brzo postići.

Posadite drveće
Što prije posadite neku voćku i recite djetetu da će to biti njegovo drvo, pa će moći pratiti kako ono raste. Hoće li rasti brže od njega? Objasnite kako drvetu trebaju voda i hranjive tvari jednako kao što trebaju i djeci.

Kompostirajte zajedno
Od drvenih panela možete napraviti držač za kompostnu hrpu. Pokažite djeci kako se radi kompost i neke će posebno privući gliste koje se u njemu razmnožavaju.

Prikupljajte i skladištite vodu
Osmislite način prikupljanja kišnice za vaš vrt i objasnite djetetu zašto je to važno.

Pripremite novu gredicu
Možete se iskušati s povišenom gredicom, gredicom prekrivenom slamom ili konvencionalnom gredicom i zapamtite, djeca zaista vole imati svoj djelić vrta.

Načinite buketiće ljekovitog bilja
S djecom možete pripremiti bilje za čajeve, začinsko, kozmetičko ili kakvo drugo bilje koje ćete koristiti cijele godine.

Ograde i stazice
Zajedno napravite novu, jeftinu verziju vrtne ograde ili stazice u koje ćete ugraditi mozaike koje djeca sama mogu načiniti.

Iskopajte rupu za vrtno jezerce
Malo jezerce može privući divlje stanovnike vrta, a usput djetetu možete objasniti i kako da se ponaša u blizini vode.

Napravite kućicu za ptice ili strašilo
I jedno i drugo ima svoju namjenu, koju pritom možete objasniti djeci.

Vrtna ljuljačka
Zajedno načinite vrtnu ljuljačku ili jednostavno objesite uže o neku granu, pa će to potaknuti djecu i na fizičke aktivnosti.

Vrtno ognjište
Slično jezercu, dobro je za poduku djeteta o opasnostima i sigurnosti pri rukovanju s vatrom, a oko ognjišta će se rado okupljati i ostali članovi obitelji.

Vrtni nakit
Od krupnijeg sjemena i drugih biljnih dijelova djeca će rado načiniti nakit.

Herbarij
Zajedno možete načiniti herbarij s biljkama iz vašeg vrta, kao podsjetnik što ste sve te godine imali u vrtu.

Kontrola štetnika
Djeca mogu rado pomoći oko prikupljanja puževa, zlatica i drugih štetnika u vrtu, a često su i mnogo manje gadljiva od odraslih.

Postavite fizičke izazove
U vrtu možete postaviti razne fizičke izazove, poput penjalica na drvo, prepona koje će morati preskočiti, klackalica za učenje održavanja balansa, niskih zidića, panjeva i sličnog.

Potraga za blagom
Pošaljite djecu u vrt potragu za blagom. Pritom na raznim mjestima ostavite smjerokaze ili upute kako doći do blaga. To će ih naučiti o tome čega sve i gdje ima po vrtu, prije no što nađu skrivenu čokoladicu ili nešto slično.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno