Ničiji mul iza zaštitne ograde i dalje propada

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Drveno privezište na Marexu trune, potraga za nadležnima još traje
Spremni smo osigurati i financijska sredstva i ljudstvo za takav pothvat, međutim, ne želimo se naći u neprilici radi nelegalnih aktivnosti. Nadamo se da će barem ovaj članak i ponovna aktualizacija problema ubrzati proces obnove mula, zaključili su u RK KPA Zadar
Marin GOSPIĆ
S mula je dodatno uklonjen dio dasaka

Mul na popularnoj plaži Jadran već je dugi niz godina kamen spoticanja, kako za lokalno stanovništvo, tako i za gradsku vlast, jer je nejasno u čijoj je nadležnosti. Situacija koja već dugi niz godina ide nagore sada je još i gora. Naime, mul je odrađen sigurnosnim barijerama i na njemu nedostaje nekoliko dasaka. Mi smo informacije o tome pokušali pronaću u Gradskoj upravi. Ono što se sa sigurnošću zna, je da su ga mještani Brodarice za vlastite potrebe izgradili prije dugog niza godina. Već smo pisali o ovom problemu i značenju mula za mještane Brodarice, koji misle kako je mul izgrađen oko 1800. godine. Od nadležnih institucija na naše upite nismo dobili odgovore. Svi kojima smo se tada javili kazali su nam kako mul nije u njihovoj nadležnosti.

Propadanje povijesnog simbola Brodarice

Ovaj smo se put stoga prvo obratili onima koji se mulom koriste i koji kraj njega prolaze svaki dan - Ronilačkom klubu KPA Zadar.
- Kako ste i pretpostavili, članovi našeg kluba su upoznati sa stanjem drvenog privezišta na plaži Jadran. Stanje je doista loše i smatramo da je opasno za boravak ljudi na njemu. Naime, privezište se do unazad par godina uspješno odupiralo vremenskim neprilikama, i zaista je služilo kao ukras okolini plaže Jadran, pa posredno i našeg kluba. Međutim, od prošle zime primijetili smo rapidno propadanje osnove okvira privezišta, a nedugo nakon toga je došlo i do ulegnuća čela privezišta, kazali su nam u klubu i dodali kako su više puta na više adresa pokušavali dobiti dozvolu ili pristanak za njegovu obnovu.

- Međutim, nismo uspjeli saznati pod čijom je nadležnošću sam objekt. Spremni smo osigurati i financijska sredstva, te ljudstvo za takav pothvat, međutim, ne želimo se naći u neprilici radi nelegalnih aktivnosti. Nadamo se da će barem ovaj članak i ponovna aktualizacija problema ubrzati proces obnove mula, zaključili su članovi RK KPA Zadar.

Birokratska trakavica

Kako od nadležnih institucija nismo dobila potvrdu u čijem je vlasništvu mul, za komentar smo se obratili pročelniku UO-a za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Robertinu Dujeli, koji je upoznat a lošim stanjem mula, no kaže kako oko mula ništa ne može poduzeti bez suglasnosti s Lučkom kapetanijom Zadar. Potvrdio nam je kako daske sa mula nisu uklonili djelatnici UO-a, te kako im predstoji sastanak s predstavnicima Lučke kapetanije, na kojem će jedna od tema biti i mul na plaži Jadran, koji je već duže u lošem stanju.
- Svaku intervenciju s naše strane mora prvo odobriti Lučka kapetanija te se nadam da ćemo postići dogovor o njegovoj sanaciji ili eventualnim radovima koje treba poduzeti, kazao je jučer Dujela i dodao kako je mul predmet birokratskih zavrzlama jer su ga stanovnici Brodarice prije mnogo godina izgradili za vlastite potrebe, bez da su gradnju prijavili nadležnim institucijama, koje bi ga uzele pod svoje.
- Mi smo mul sanirali po potrebi i dojavi građana, koji nas redovito upozoravaju na njegovo neadekvatno stanje. No, s obzirom na to da mul nije vlasništvo Grada Zadra, ništa ne možemo poduzeti bez koordinacije s nadležnim tijelom, a to je Lučka kapetanija Zadar, koja je ovlaštena izdati nalog za djelovanje na samom mulu.
- Dok se situacija ne riješi, građanima se preporuča što manje koristiti mul, kazao je Dujela.
Osim pročelnika Dujele, više smo puta kontaktirali i djelatnike Lučke kapetanije Zadar, koji nam nisu odgovorili na pitanja, kao ni Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno