Pametan sustav parkiranja u Zadru

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Jedan od prvih sustava na svijetu baziran na predikciji s testiranjem počinje u lipnju
Autor: 
Sustav će u testiranje krenuti krajem lipnja, a s obzirom na složen proces testiranja, iz Grada kažu kako je za očekivati da će funkcionalnost pametnih prometnih rješenja biti u potpunosti implementirana krajem ove sezone, po završetku testne faze
Grad Zadar
Senzori za parkiranje

Slobodna mjesta na parkiralištu na zadarskom Poluotoku pokazivat će mobilna aplikacija. Pametan sustav zagrebačka tvrtka započela je postavljati još u veljači, a trenutno je postavljeno otprilike 90% senzora. Nisu postavljeni svi jer je upravo u završetku rekonstrukcija dijela Liburnske obale što će biti gotovo do kraja ovog mjeseca, tako da se planira završetak postavljanja senzora u prvoj polovici lipnja, javili su iz Grada, odnosno Upravnog odjela za EU fondove koji i provodi ovaj projekt.

Sve osim spomenutog kašnjenja uslijed građevinskih radova, ide planiranim tijekom i očekujemo da će krajem lipnja sustav krenuti u testiranje. Pametni bi senzori trebali funkcionirati uz pomoć aplikacije, a kako bi ona trebala funkcionirati objasnio nam je Josip Milić.
- Aplikacija je namijenjena vozačima kako bi im omogućila nekoliko važnih funkcija. Prva i najvažnija funkcija je pronalazak slobodnog parkirnog mjesta. S tim da ovaj sustav predstavlja poboljšanje u odnosu na druga postojeća rješenja koja se također karakteriziraju kao pametni parking. Naime, ovo je jedan od prvih sustava na svijetu baziran na predikciji, odnosno aplikacija vas neće voditi na mjesto koje je slobodno u trenutku dok na drugom kraju grada gledate ima li slobodnih parking mjesta tamo gdje ste naumili ići. Aplikacija prati trendove i uputit će vas tamo gdje će biti slobodnih parkinih mjesta kad vi dođete tamo. Ako je šansa mala da će biti slobodnih mjesta tamo, aplikacija će vam to isto reći, što je korisna informacija zbog koje nećete zapeti u gužvi i odmah ćete pomoću aplikacije naći alternativu, objašnjava Milić te navodi kako je druga iznimno važna funkcija plaćanje parkinga.

- Iako već postoje aplikacije za plaćanje parkinga, u ovoj aplikaciji će to biti komfornije jer će zahtijevati samo jedan extra pritisak tipke na pametnom telefonu, kazao je Milić. Sustav će u testiranje krenuti krajem lipnja, a s obzirom na složen proces testiranja, iz Grada kažu kako je za očekivati da će funkcionalnost pametnih prometnih rješenja biti u potpunosti implementirana krajem ove sezone, po završetku testne faze.
- Razlog tomu je što se sustav bazira na strojnom učenju i on mora naučiti različite ciklične trendove u prometu što se razlikuje od grada do grada, od ulice do ulice. Sustav će biti sve »pametniji« s vremenom. Smatramo da će sustav biti od ogromne pomoći i građanima i turistima te da će i smanjiti prometne gužve na Poluotoku jer će aplikacija usmjeravati građane i turiste na optimalnu prometnu rutu i lokaciju, ali i po potrebi odvraćati ljude od prometno zakrčenih lokacija, kazao je Milić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno