Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Živi svjedok umjetnosti 20. stoljeća

Autor:

23.06.2009. 22:00
Živi svjedok umjetnosti 20. stoljeća

Foto: Vedran SITNICA



Joso Špralja je upoznao mnoge umjetnike, napravio mnoge umjetnine i mi se ovdje okupljamo da vam pokažem taj umjetnički zanos te da razgovaramo o umjetnosti, rekao je Šitin


Studenti povijesti Sveučilišta u Zadru predvođeni profesorom Tončijem Šitinom, tradicionalno su zadnji sat u godini odvojili za posjet jednom od najvećih zadarskih umjetnika, Josipu Josi Špralji. Studenti su vidjeli dio umjetnikovih radova te saznali neke od zanimljivih detalja Špraljinog života, među kojima valja istaknuti prijateljstvo sa Salvadorom Dalijem, Marcellom Mastroianniem, Anthony Hopkinsom, Hugh Grantom, Paco de Luciom i mnogim drugim svjetski poznatim umjetnicima.
– U zadnje vrijeme najviše radim grafike i fotografiju. Trenutačno radim na izložbama u kafićima, uskoro ću napraviti izložbu u kafiću Kampo i u Malom mistu, a tema ovih izložbi bit će ribari i njihov život, rekao je Špralja.
Profesor Tonči Šitin svojim je studentima rekao kako je već sedma godina da se tradicionalno na zadnjem predavanju skupljaju u domu Jose Špralje.
– Nakon što smo ove godine pričali o svemu i prošli kroz mnoge muke krvavog 20. stoljeća, došli smo do svoje samostalne domovine i na kraju se vraćamo doma. Ovdje nas ima iz svih krajeva i svih nacionalnosti i povratak doma je najljepši, a put obitelji Špralja je baš takav. Prošli su kroz svašta i vratili se doma. Joso Špralja započeo je kao fotograf u Arheološkom muzeju, prošao je cijeli svijet, a sa sobom je nosio boje Mediterana i Zadra. Upoznao je mnoge umjetnike, napravio mnoge umjetnine i mi se ovdje okupljamo da vam pokažem taj umjetnički zanos te da razgovaramo o umjetnosti, rekao je Šitin dodajući da Joso ne samo da je napravio sjajna umjetnička djela, već je proživio divan život te se družio s mnogim svjetskim umjetnicima u svom restoranu u Torontu koji je bio umjetnička meka.
Profesor Šitin pokazao je učenicima i Dalijevu monografiju s litografijama, koja je izdana u jako malo primjeraka, a jedan je u vlasništvu obitelji Špralja. Cijela obitelj Špralja bavi se umjetničkim radom pa se tako kći Helena bavi staklom, sin Leo slika i radi računalne grafike, unuk Jean Marc je snimatelj u mnogim poznatim filmovima.
– Naša obitelj se umjetnički širi, a Angiolina je svemu tome inspiracija. Štafelaj je stalno otvoren i uvijek se trudim raditi. Fotografija mi je prva ljubav, ali bavim se i drugim vrstama umjetnosti. U životu sam pjevao kancone i južnoameričke pjesme, ali dalmatinska pisma mi je uvijek ostala u srcu. Jako mi je značajno ovo okupljanje mladih ljudi u mom domu, rekao je Špralja studentima ostavljajući ih profesoru i odlazeći u svoj vrt koji mu je ujedno i mjesto za meditaciju. Za kraj je poručio mladim ljudima koji žele postati umjetnici da treba početi radom na malim stvarima i samo raditi i raditi.
– Škola nije škola ako nemaš nešto prirodno za umjetnost u sebi. Potrebno je jako puno raditi, rekao je Špralja.


 BOGATA KARIJERA




Bogatu umjetničku karijeru je započeo kao sedmogodišnjak pjevajući u dječjem zboru pri crkvi Sv. Mihovila i nastupao je u dječjim operetama, a kasnije je pjevao u zboru HPGD Zoranić. Nakon odlaska u Kanadu, 1961. godine snima nekoliko albuma s izraelskom pjevačicom Malkom i Igorom Romanovom. Fotografijom, koja mu je jedna od prvih ljubavi, počeo se baviti još kao trinaestogodišnjak, a u Kanadi je završio studij za keramiku i akademiju za skulpturu. Uz fotografiju, keramiku i skulpture bavi se još slikanjem i grafikama, a nakon moždanog udara koji je doživio prije 13 godina manje svira i pjeva. Najveću inspiraciju, kako nam je rekao, pronašao je u svojoj supruzi Angiolini, a još uvijek se aktivno bavi umjetničkim radom. Prije mjesec dana imao je izložbu u zagrebačkom Klubu Zadrana, a već sada u planu ima neke nove izložbe.