Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Festivalom oduševljeni i izlagači i domaćini

Autor: Alenka Festini

23.06.2010. 22:00
Festivalom oduševljeni i izlagači i domaćini


Izložbu čipaka iz pet zemalja Europe posjetilo je više od 6 tisuća ljudi, rekao je gradonačelnik Fabijanić te istaknuo da će raditi na tome da se festival u idućim godinama obogaćuje i usavršava
U utorak navečer svečano je zatvoren Prvi međunarodni festival čipke u Hrvatskoj, tijekom kojeg su od subote izlagale čipkarice iz Paga, Lepoglave, Splita, zatim čipkarice iz Graza u Austriji, Podmanicka u Slovačkoj, Luxeuila u Francuskoj i Bobova u Poljskoj. Kao i na početku, posljednji pozdrav događaju na kojem su glavnu ulogu odigrale prekrasne čipke nastale uz pomoć ženskih ruku iz pet zemalja Europe odali su paški glazbari veselom svirkom. Nažalost, kiša je omela najavljeni protokol, pa tako nije dopustila da 70-ak članova KUD-a “Družina” iz Paga odjevenih u prepoznatljivu pašku nošnju izvede tradicionalni tanac.
“Tanac” u Kneževom dvoru
No, folkloraši su se snašli pa su preselivši se u prizemlje Kneževa dvora mnogobrojnim posjetiteljima ipak otplesali “tanac po starinski”. Mlađi članovi KUD-a plesali su “tanac po paški”.
Potom je uslijedila svečana večera, gdje su Ante Fabijanić, paški gradonačelnik i Dušan Herenda, jedan od glavnih organizatora Festivala u ime domaćina uručili priznanja svim sudionicima.
– Ovaj Festival je izuzetno značajan događaj za naš grad te hvala svima koji ste došli, izlagali čipke i tako promovirali čipkarstvo svog kraja. U našem gradu čipkarstvo se održalo zahvaljujući generacijama Paškinja, koje su strpljivo koncem i tankom iglom izrađivale pašku čipku te znanje i umijeće šivanja prenosile mlađim generacijama. Upravo to naše “bijelo zlato” nastalo tankom iglom i tankim koncem postoji u Pagu već 500 godina, na što smo svi ponosni. Izložbu čipaka iz pet zemalja Europe posjetilo je preko 6 tisuća ljudi, rekao je gradonačelnik Fabijanić te istaknuo da će raditi na tome da se festival u idućim godinama obogaćuje i usavršava.
Tijekom večere sudionici su iskazali veliko zadovoljstvo organizacijom i dobrim domaćinima, koji su se potrudili da Festival bude na visokom nivou. U razgovoru sa Zofijom Kral, čipkaricom iz Bobova u Poljskoj, doznali smo da je sa čipkama iz svog rodnog kraja sudjelovala na izložbama u Njemačkoj, Belgiji, Slovačkoj, Češkoj, a sada prvi put čipke predstavlja u Pagu.
Odlična organizacija
– Čipkarstvom se bavim već punih 30 godina i to je moje zanimanje. Posebno mi je drago što smo izlagali u Pagu i oduševljena sam što je izložbu posjetilo jako puno ljudi. Sa svim sam doista zadovoljna, organizacija je bila odlična. Festival je bio na visokom nivou – od predivnog izložbenog prostora, raznih kulturnih događanja, do velikog broja posjetitelja iz raznih krajeva svijeta, rekla je Kral.
Iako je u Pagu Prvi međunarodni festival čipke završen, u prekrasnom prostoru dijela prizemlja Kneževa dvora tijekom cijele godine ostaje Izložba paške čipke. A u Ulici Od Špitala za vječnost ostaje kip “Čipkarica” akademskog kipara Tomislava Kršnjavog. Statua je izrađena u bronci, visoka je 135 cm, a prikazuje čipkaricu u fuštanu kako šije čipku. Skulptura je spomen na pokoljenja paških čipkarica koje se svojim radom doprinijele da se paška čipka i čipkarstvo u Pagu održe više od 500 godina.
Spomenimo i da su Prvi međunarodni festival čipke u Hrvatskoj organizirali Grad Pag, Turistička zajednica Grada Paga i Udruga čipkarica “Frane Budak”, a pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Austrije u RH i Ministarstva kulture RH.