Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Pag u rujnu domaćin prvog Međunarodnog festivala sira

Autor: Alenka Festini

23.06.2010. 22:00
Pag u rujnu domaćin prvog Međunarodnog festivala sira

Foto: Alenka FESTINI



Budući da je Pag poznat po jedinstvenom paškom siru, koji je u Hrvatskoj i Europi dobio mnoga priznanja, te je uvršten među najkvalitetnije svjetske proizvode, prirodno je da naš grad bude domaćin ovakvog festivala – Ante Fabijanić, paški gradonačelnik
Od 24. do 26. rujna ove godine grad Pag bit će domaćin prvog Međunarodnog festivala sira, potvrdili su to na konferenciji za novinare Ante Fabijanić, paški gradonačelnik, Miroslav Butković ispred paškog HSS-a i Ante Čemeljić, tajnik Udruge paških ovčara “Rogujica”.
– Budući da je Pag poznat po jedinstvenom paškom siru, koji je u Hrvatskoj i Europi dobio mnoga priznanja, te je uvršten među najkvalitetnije svjetske proizvode, prirodno je da naš grad bude domaćin ovakvog festivala. Mi smo poduzeli niz aktivnosti oko organizacije. Dogovoreno je da se prezentacija sireva hrvatskih i europskih proizvođača održi u Drugom magazinu soli, koji se nalazi u sklopu devet srednjovjekovnih magazina soli, a za tu manifestaciju koristit će se i ostali gradski prostori. Izuzev sira, na izložbi će biti prezentirani način proizvodnje paškog sira, kušaonica sira, prodaja te će se moći na jednom mjestu vidjeti proizvodi otoka Paga poput vina, maslinovog ulja, meda i sl. U organizaciju će se uključiti i druge institucije poput Hrvatske poljoprivredne agencije, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja RH te Zadarske županije, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Butković je naveo kako su napravili niz preliminarnih razgovora s nekoliko proizvođača sireva u Europi.
– Obavili smo niz kontakata, no u sljedećih desetak dana krenut ćemo s konkretnim dogovorima. Vjerujem da ćemo uskoro znati tko i koliko proizvođača sira iz Hrvatske i ostalih zemalja Europe će doći i izlagati svoje proizvode na Festivalu sira, naveo je Butković.
Čemeljić je rekao kako je posao “Rogujice”, kao jednog od organizatora, kontaktirati s ovčarima i proizvođačima paškog sira na domaćem terenu kako bi se u što većem broju odazvali festivalu.
Gradonačelnik Fabijanić navodi kako se poslovi oko organizacije prvog Međunarodnog festivala sira odvijaju jako dobro.
-Već smo uspostavili kontakte, vjerujem da ćemo imati podršku nadležnih institucija u Hrvatskoj. Uvjeren sam da će se ova manifestacija u Pagu održati na visokoj razini, istaknuo je.