Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Peta ravnokotarska fišijada

Autor: Velimir Brkić

23.06.2010. 22:00
Peta ravnokotarska fišijada

Foto: Vedran SITNICA



U povodu Dana državnosti Republike Hrvatske te obilježavanja Dana Grada Benkovca u petak, 25. lipnja 2010. godine, u Benkovcu će se održati 5. ravnokotarska fišijada – natjecanje u pripremanju ribljeg paprikaša po domaćoj recepturi. Benkovačka fišijada, čiji je jedan od inicijatora i prvi pokrovitelj Zadarski list, prerasla je u jednu od glavnih i najmasovnijih gastronomskih manifestacija u Zadarskoj županiji i šire.
Miris ribljeg paprikaša na vratima Ravnih kotara i Bukovice već tradicionalno u središte Benkovca mami znatiželjnike i degustatore.
Spektakularna manifestacija započinje u petak u 18 sati, a nakon završetka natjecanja bit će proglašeni pobjednici. Nakon proglašenja pobjednika bit će upriličeno pučko veselje s bogatim stolom na kojem će se naći brudet od slatkovodne ribe, morska riba s gradela, a nazočne će već tradicionalno zabavljati tamburaški sastav “Kočije” iz Valpova.
Slatkovodnu ribu šarane i somove ujednačene kvalitete, po 3,5 kilograma svakom natjecatelju te vodu i vatru osigurava organizator. Svaki natjecatelj pripremat će fiš-paprikaš osobno, u vlastitom kotliću, po svom receptu sa začinom i dodacima koje sam odabere i donese. Tridesetak ekipa u ovom nesvakidašnjem kulinarskom susretu sjevera i juga “borit” će se za pokale, priznanja, darove i novčane nagrade. Prvoplasiranom pripada 3.000 kuna, drugoplasiranom 2.000 i trećeplasiranom 1.000 kuna.
Na natjecanju koje je preraslo okvire Zadarske županije titulu najfišpaprikaš ekipe brani Hrvatska poštanska banka za koju su kuhala dva “poštara” iz Osijeka te po jedan iz Zagreba i Zadra. Drugo mjesto prije godinu pripalo je Josipu Vodopiću i Vladimiru Arapoviću iz Benkovca, a treće ekipi Jezero iz Benkovca čiji je voditelj dvostruki pobjednik Ante Palić te Goran Palić.
Petu ravnokotarsku fišijadu pod pokroviteljstvom Grada Benkovca organizira benkovačka Turistička zajednica.