Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Tko je nadležan za popravak otočnih riva?

Autor: Elza Radulić-Toman

23.06.2010. 22:00
Tko je nadležan za popravak otočnih riva?


Treba kazati da nije problem u samome oštećenju, nego u činjenici da se na rivanjskoj rivi, a vjerojatno je tako i na drugima, svakodnevno “izaziva sudbina”, jer se brodska cima veže za jedan provizorni konop s najobičnijom žičanom kukom (?). Ljudi su se snašli kako su mogli i znali
Tko je nadležan za popravak riva koje nerijetko razbiju brodovi prilikom pristajanja, u nas nitko ne zna. Takvih razderotina na zadarskim otocima ima nekoliko, a razbili su ih trajekti, dok su pristajali. S obzirom da su svi trajekti u vlasništvu državne tvrtke Jadrolinija, otočani se najprije i obraćaju Jadroliniji, premda bi trebalo da se u takvim prilikama Jadrolinija sama obrati otočanima i uputi ih kako će se popraviti šteta. Tako je i u slučaju rive na otoku Rivnju, gdje je prije više od godine dana trajekt “Krčanka” odvalio jednu stoljetnu kolonu za privez brodova. I to upravo srednju, najpotrebniju svakodnevnom privezu katamarana. Mjesni odbor je najprije izvijestio predstavništvo Jadrolinije u Zadru i dobiven je otamo odgovor kako će se to doista i popraviti, da će se ugraditi nova kolona. Ali u kasnijim kontaktima je bilo sve jasnije da to neće ići, “jer nema kolona na tržištu, jer se više ne proizvode” i slično, premda to nije baš istina. Kolona ima na tržištu. No, od početnih obećanja i to višekratnih, do danas je ostalo tek – ništa. Mjesnom odboru je potom kazano da će to preuzeti Županijska lučka uprava! Naravno, u ovoj ustanovi je pojašnjeno kako oni ne preuzimaju takve poslove, dapače, da takvih oštećenja ima i na još nekoliko zadarskih otoka. Treba kazati da nije problem u samome oštećenju, nego u činjenici da se na rivanjskoj rivi, a vjerojatno je tako i na drugima, svakodnevno “izaziva sudbina”, jer se brodska cima veže za jedan provizorni konop s najobičnijom žičanom kukom (?). Ljud su se snašli kako su mogli i znali. Postoji vrlo velika opasnost da takva cima pukne, osobito kada je more nemirno, i nekome od putnika odreže nogu! I što tada? Tko bi za to odgovarao?
Kada su shvatili da se loptice samo prebacuju, u Mjesnom odboru Rivanj su odlučili da će o problemu obavijestiti i Upravu Jadrolinije, Županijsku lučku upravu, Lučku kapetaniju u Zadru i Općinu Preko, kojoj ovaj otok administrativno pripada. No, do danas ni od koga nema glasa! Cima se još drži, ali dokle.
Pitali smo i ovih dana koordinatora za Jadrolinijino zadarsko-šibensko plovno područje kap. Tihomira Ivanova kada će se popraviti riva, staviti nova kolona i popraviti parapet kojega je njihov trajekt također razbio još prije nego kolonu. Odgovorio je da takve popravke ne radi Jadrolonija (?), nego Županijska lučka uprava, čije je riva vlasništvo. Kap. Ivanov dodaje da je Jadrolinija obavila uvid, sačinila troškovnik i da je to sada posao navedene uprave. Nasuprot tome, u Županijskoj lučkoj upravi ističu da su i oni uputili pismeni zahtjev Jadroliniji da se poprave oštećenja na Rivnju, Premudi, na Istu i drugim rivama koje su “uljepšali” trajekti, ali da ni njima nitko ne odgovara.
I kome se sada obratiti, pitaju otočani, jer je očito da u cijeloj priči nešto ne “štima”, da netko ne zna svoje obveze, da je i tu mnogo toga neorganiziranog. Znade li tko od spomenutih ime onoga tko bi odgovarao, ako se zbog ovakvoga nemara nekome dogodi nesreća?