Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Budija: Povijest se ne može mijenjati

23.06.2011. 22:00
Budija: Povijest se ne može mijenjati


Proslava u Sisku je godinama pod pokroviteljstvom predsjednika Republike, a mi smo ove godine htjeli da nam pokrovitelj bude zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić. Dvaput smo ga pismeno zamolili da primi našu delegaciju. Nije nam odgovorio ni na jedan upit, niti nas je primio, kazao je Budija


Sedamdesetak  zadarskih antifašista obilježilo je 70. obljetnicu od 22.  lipnja 1941. kada je u šumi  Brezovica kod Siska osnovan  Prvi sisački partizanski  odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.  Dan antifašističke borbe najprije su obilježili polaganjem  vijenaca na spomeniku  NOB-u na Gradskom groblju.
Skup su u hotelu Kolovare  započeli himnom i minutom  šutnje za sve borce Hrvatske  u Narodnooslobodilačkoj  borbi te za sve branitelje  Hrvatske u Domovinskom ratu.
Član Udruge antifašističkih  boraca i antifašista Zadarske  županije Jakov Jukić otvorio  je svečani skup.
– Pozvali smo da nam se  pridruže gradonačelnik i  župan, predstavnici cijele  gradske i županijske vlasti,  predstavnici svih stranaka koje postoje u našoj županiji,  saborske zastupnike koji su iz  Zadarske županije i gradonačelnike svih gradova u  županiji, i našem se pozivu  nije odazvao nitko, istaknuo  je Jukić.
Predsjednik komisije za tekovine NOR-a Nikola Budija  potom je preuzeo riječ.
– Današnji datum spada u  red najvažnijih nacionalnih  povijesnih događaja. Oslobođena je naša domovina u  granicama u kojima postoji i  sada, i to prvi put u povijesti.  U Ustavu Republike Hrvatske stoji kako se Hrvatska  temelji na tekovinama antifašističke borbe i to je krajnja istina, kazao je Budija  koji se u nastavku osvrnuo na  aktualno stanje, odnosno odnos gradske vlasti prema zadarskim antifašistima.
– Proslava u Sisku je godinama pod pokroviteljstvom  predsjednika Republike, a mi  smo ove godine htjeli da nam  pokrovitelj bude zadarski  gradonačelnik Zvonimir  Vrančić. Dvaput smo ga pismeno zamolili da primi našu  delegaciju. Nije nam odgovorio ni na jedan upit, niti  nas je primio, kazao je Budija.
Okupljeni antifašisti negodovali su na ovo spominjanje  aktualne vlasti.
– Na spomeniku piše „Borcima palim za slobodu grada  Zadra”, ovo trebaju znati  mudraci koji govore da partizani nisu oslobodili Zadar.  Nego tko ga je oslobodio?  Danas Zadar po njima ne bi  bio u Hrvatskoj, jer ga je  “poglavnik” Ante Pavelić prodao Italiji! Govore o Titu i  njegovoj vladavini isključivo s  negativnim prizvukom i komunizam gotovo pa izjednačavaju s fašizmom. To nama u Zadru najteže pada, jer  Zadar je grad koji je pune 24  godine bio pod fašističkom  vlašću i oslobođen je pod  Titom. Povijest se ne može  mijenjati, kazao je Budija.  Kao negativne primjere odnosa prema antifašizmu spomenuo je Andriju Hebranga  koji je nakon Josipovićeva  govora u Srbu kazao kako je  aktualni predsjednik RH bio  „pokrovitelj četničkog orgijanja” te knjigu u kojoj se  ustaše i domobrani nazivaju  rodoljubima, a antifašisti  „šumskim razbojnicima”.
 


Na Sutjesci poginulo 69 boraca Malog Iža




Spominjući brojna sela u Zadarskoj županiji i mjesta na otocima, Budija je kao najsvjetliji  primjer sudjelovanja u antifašističkoj borbi spomenuo Mali Iž.  Samo na Sutjesci poginulo je 69  boraca Maloižana, a mjesto broji  ukupno 179 poginulih u antifašističkoj borbi. Maloižani su 26.  srpnja 1942. digli oružani ustanak  protiv talijanskih fašističkih okupatora.