Najavljujući ovoljetni nastavak naše akcije – Biramo restoran i konobu s najboljom izvornom gastroponudom, osvrnut ćemo se i na aktualnosti na području – kuhinje i naše gastroponude.
Ministar turizma Damir Bajs je pred sezonu potpisao Pravilnik o utvrđivanju posebnog standarda “Hrvatska autohtona kuhinja” kojim se prvi puta utvrđuje što su autohtona hrvatska jela čime je i postavljen temelj za brendiranje hrvatske kuhinje i restorana kao jednog od vodećih aduta hrvatskog turizma.
Pravilnik je ministar u prisustvu brojnih predstavnika strukovnih udruga Gospodarske i Obrtničke komore potpisao u zagrebačkom restoranu Stari Puntijar, koji je jedan od kandidata za dobivanje oznake/brenda “Hrvatska autohtona kuhinja”.
Istaknuvši da se taj projekt i sam pravilnik u Ministarstvu turizma razvijao više od godinu dana u suradnji sa svim relevantnim sektorima ministar Bajs je kazao da restorani koji žele dobiti tu oznaku sada trebaju samo podnijeti zahtjev Ministarstvu turizma. Stručno povjerenstvo će potom izaći na teren te provjeriti zadovoljava li restoran ili drugi ugostiteljski objekt uvjete za tu oznaku.
Pritom se može certificirati cijeli objekt ili samo dio jela koja su na njegovom meniju, s obzirom da pravilnik sadržava i popis od oko 500 autohtonih jela u Hrvatskoj. Taj popis uz ostalo obuhvaća hladna predjela, kruh i peciva (artičoke u ulju, bakalar na bijelo, češnjovke, čvarke), topla predjela, juhe i variva (gulaš s keljom, štrukli od sira, ragu od puževa, lički lonac), glavna jela i priloge (arambašići, dalmatinska pašticada, blitva na lešo, granatir), te salate i deserte (divlje šparoge na salatu, salata od boba, medenjaci, međimurska gibanica).
Ministar je naglasio da će svaki objekt dobiti navedenu oznaku ako ispunjava uvjete, ali i da će se kontrolirati kvaliteta i sadržaj ponude i nakon dobivanja oznake. To je ujedno i prvi put da Hrvatska brendira svoju kuhinju, što su već napravile brojne druge turističke zemlje te se u idućim godinama očekuje da će se taj projekt još više proširiti.
Predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni kazao je da je to izuzetno važno za turizam i ugostiteljstvo te da će svi restorani koji su i do sada nudili kvalitetnu autohtonu gastronomsku ponudu dobiti još jednu dodatnu potvrdu te kvalitete.
I on, kao i vlasnik restorana Zlatko Puntijar, smatra da hrvatskoj gastronomiji pripada mjesto među svim važnijim svjetskim kuhinjama. Puntijar je i dodao da “od kulture stola kreće kultura naroda, a naši su nam preci toliko toga u gastronomiji ostavili u naslijeđe da s ponosom to trebamo pokazivati svima”.
Vlasta Klarić iz HGK također je pozdravila taj projekt i donošenje tog pravilnika jer je to “konačno osmišljen projekt koji osvještava postojanje hrvatske autohtone kuhinje”.
Možemo, dakle, kazati da ćemo ubuduće dobiti dodatne i službene mehanizme kojima će naša akcija koju provodimo već 10 godina dobiti na značenju i metodologiji.
Zadarski list s Turističkom zajednicom Zadarske županije, a na tragu niza drugih inicijativa i aktivnosti koje su njegovane i na našem području i u cijeloj Hrvatskoj, nastojao je popularizirati upravo izvornost i tradiciju u ovdašnjoj kuhinji. Činili smo to na jedan neagresivan i “nenadzornički” način. Mimo oštrih kritika, tajnih obilazaka restorana, ocjenjivanja i upozoravanja, cilj nam je bio predstaviti restorana, kazali što to imamo i potaknuti ih na izvorne recepte i to na redovnom meniju odnosno ponudi. Nakon ovog novog poteza službenih tijela sigurno je da će od iduće godine kada ovaj projekt saživi i naša akcija doživjeti promjene. Do tada želimo čitateljima predstaviti ovdašnju gastroponudu, a od ugostitelja dobiti najbolje od izvorne kuhinje i receptura.
najnovije
najčitanije
Plodovi zemlje i mora
RIBOLOVNA PROGNOZA
Proljeće je počelo s jakim jugom koje vezuje barke za kraj
Košarka
Košarka
VIDEO Odličan učinak Bogdanovića u uvjerljivom slavlju Knicksa. Raptorsima se ovo nije dogodilo nikada u povijesti
Zadar
4. TRAVNJA
Pjesme Atomskog skloništa u jazz ruhu
Nogomet
Nogomet
Hrvatska ostala u top 10 na najnovijoj FIFA-inoj ljestvici. Evo do koje je promjene došlo
Županija
Prema odluci Posedarskih vijećnika
U Posedarju će niknut selo za digitalne nomade: ‘Nama cilj nije zarađivati na račun lokalne zajednice…’
Županija
U POLA SATA
Nin opet poplavljen!
Županija
TURIZAM NA OTOCIMA
PROFESORICA ČUKA: “Vir je ekstremni primjer pretjerane i nekontrolirane gradnje”
Zadar & Županija
NOVI SKANDAL
Skoro 5 milijuna eura moćnom zadarskom HDZ-ovcu za privatni hotel
Zadar
TUŽNA VIJEST
Preminuo fra Josip Vrdoljak, višegodišnji gvardijan i župnik u Zadru
Zadar
Plan B