Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Hrvatska gastronomija pred novim izazovima

23.06.2011. 22:00
Hrvatska gastronomija  pred novim izazovima


Najavljujući ovoljetni nastavak naše akcije – Biramo restoran i konobu s najboljom izvornom gastroponudom, osvrnut ćemo se i na aktualnosti na  području – kuhinje i naše gastroponude.
Ministar turizma Damir Bajs  je pred sezonu potpisao Pravilnik o utvrđivanju posebnog  standarda “Hrvatska autohtona  kuhinja” kojim se prvi puta utvrđuje što su autohtona hrvatska jela čime je i postavljen  temelj za brendiranje hrvatske  kuhinje i restorana kao jednog  od vodećih aduta hrvatskog turizma.
Pravilnik je ministar u prisustvu brojnih predstavnika  strukovnih udruga Gospodarske i Obrtničke komore potpisao u zagrebačkom restoranu  Stari Puntijar, koji je jedan od  kandidata za dobivanje oznake/brenda “Hrvatska autohtona kuhinja”.
Istaknuvši da se taj projekt i  sam pravilnik u Ministarstvu  turizma razvijao više od godinu  dana u suradnji sa svim relevantnim sektorima ministar  Bajs je kazao da restorani koji  žele dobiti tu oznaku sada trebaju samo podnijeti zahtjev Ministarstvu turizma. Stručno  povjerenstvo će potom izaći na  teren te provjeriti zadovoljava  li restoran ili drugi ugostiteljski  objekt uvjete za tu oznaku.
Pritom se može certificirati  cijeli objekt ili samo dio jela  koja su na njegovom meniju, s  obzirom da pravilnik sadržava i  popis od oko 500 autohtonih  jela u Hrvatskoj. Taj popis uz  ostalo obuhvaća hladna predjela, kruh i peciva (artičoke u  ulju, bakalar na bijelo, češnjovke, čvarke), topla predjela, juhe  i variva (gulaš s keljom, štrukli  od sira, ragu od puževa, lički  lonac), glavna jela i priloge  (arambašići, dalmatinska pašticada, blitva na lešo, granatir),  te salate i deserte (divlje šparoge na salatu, salata od boba,  medenjaci, međimurska gibanica).
Ministar je naglasio da će  svaki objekt dobiti navedenu  oznaku ako ispunjava uvjete,  ali i da će se kontrolirati kvaliteta i sadržaj ponude i nakon  dobivanja oznake. To je ujedno  i prvi put da Hrvatska brendira  svoju kuhinju, što su već napravile brojne druge turističke  zemlje te se u idućim godinama  očekuje da će se taj projekt još  više proširiti.
Predsjednik Hrvatskog  kuharskog saveza Damir Crleni  kazao je da je to izuzetno važno  za turizam i ugostiteljstvo te da  će svi restorani koji su i do sada  nudili kvalitetnu autohtonu  gastronomsku ponudu dobiti  još jednu dodatnu potvrdu te  kvalitete.
I on, kao i vlasnik restorana  Zlatko Puntijar, smatra da hrvatskoj gastronomiji pripada  mjesto među svim važnijim  svjetskim kuhinjama. Puntijar  je i dodao da “od kulture stola  kreće kultura naroda, a naši su  nam preci toliko toga u gastronomiji ostavili u naslijeđe da  s ponosom to trebamo pokazivati svima”.
Vlasta Klarić iz HGK također je pozdravila taj projekt i  donošenje tog pravilnika jer je  to “konačno osmišljen projekt  koji osvještava postojanje hrvatske autohtone kuhinje”.
Možemo, dakle, kazati da  ćemo ubuduće dobiti dodatne i  službene mehanizme kojima će  naša akcija koju provodimo već  10 godina dobiti na značenju i  metodologiji.
Zadarski list s Turističkom  zajednicom Zadarske županije,  a na tragu niza drugih inicijativa i aktivnosti koje su njegovane i na našem području i u  cijeloj Hrvatskoj, nastojao je  popularizirati upravo izvornost  i tradiciju u ovdašnjoj kuhinji.  Činili smo to na jedan neagresivan i “nenadzornički”  način. Mimo oštrih kritika, tajnih obilazaka restorana, ocjenjivanja i upozoravanja, cilj  nam je bio predstaviti restorana, kazali što to imamo i potaknuti ih na izvorne recepte i  to na redovnom meniju odnosno ponudi. Nakon ovog novog  poteza službenih tijela sigurno  je da će od iduće godine kada  ovaj projekt saživi i naša akcija  doživjeti promjene. Do tada  želimo čitateljima predstaviti  ovdašnju gastroponudu, a od  ugostitelja dobiti najbolje od  izvorne kuhinje i receptura.