Iz golog kamena osnovci stvorili mediteranski raj

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Adam VIDAS
Za izgled vrta najzaslužniji su osnovci otoka Ugljana

Zajedničku akciju Zadarskog lista i Turističke zajednice Zadarske županije  "Biramo najljepši vrt" ove  godine započinjemo predstavljanjem vrta Osnovne  škole Valentin Klarin u Preku. Jednostavno rečeno vrt  ove škole je mali mediteranski raj koji su svojim  trudom stvorili polaznici škole s cijelog Ugljana

- Vrt uređujemo od rujna  2003. godine kad smo došli u  školu. Tada je sve bilo pusto,  samo kamen, bez zemlje,  ičega. Mi smo tada rekli da  ćemo početi sa sadnjom vrta.  Mnogi su nas gledali u čudu,  pitali kako će nešto iz kamena niknuti, ali mi smo  imali podršku naše ravnateljice Marije Šoše koja je  rekla da i iz kamena biljka  može niknuti. Počeli smo s  čišćenjem terena, nasipanjem zemlje i tada smo  počeli saditi, kaže nastavnica  Janja Dragović za koju se  slobodno može reči da je  glavna i odgovorna urednica  vrta OŠ "Valentin Klarin".

 Sedam godina rada urodilo je pravim mediteranskim vrtom. Sada su tu masline, smokve, mandarine, limun, fafarikule, kamenjar se  oplemenio mediteranskim  biljkama i cvijećem.

Uloženi trud ubrzo je zamijećen pa su počela stizati  razna priznanja. U školi ističu da je ono iz 2007.  najvrjednije. Tada je na natjecanju "Najljepši školski vrt"  prečka Osnovna škola osvojila titulu najljepšeg školskog vrta 2007. godine u  primorskoj Hrvatskoj.

Još jedna zanimljivost  ovog vrta jest da se u njemu  sadi buhač. U školi su u  uzgoj buhača krenuli još  2006. godine kada su se  priključili projektu revitalizacija buhača koji su pokrenuli Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog  razvoja i Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa.  Pet godina nakon toga osnovci s otoka Ugljana jedini  su koji u Hrvatskoj proizvode sjeme i sadnice buhača.  Uz to proizvode i druge  proizvode od ove cijenjene  dalmatinske biljke koje uvijek mogu naći svoju primjenu i u poljoprivredi i u  domaćinstvu u borbi protiv  insekata.

 Spomenimo da je prečka  škola i nositeljica Zelene  zastave koje je ove godine  podignuta sedmu godinu zaredom. Njeni učenici i zaposlenici pokazuju primjerom kako čuvaju okoliš koji  ih okružuje te brigu o njemu  promiču kao način života.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno