Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Iz golog kamena osnovci stvorili mediteranski raj

23.06.2011. 22:00
Iz golog kamena osnovci stvorili mediteranski raj


Vrt uređujemo od rujna 2003. godine kad smo došli u školu. Tada je sve bilo pusto, samo kamen, bez zemlje, ičega. Mi smo tada rekli da ćemo početi sa sadnjom vrta, kaže nastavnica Janja Dragović za koju se slobodno može reći da je glavna i odgovorna urednica vrta OŠ “Valentin Klarin”


Zajedničku akciju Zadarskog lista i Turističke zajednice Zadarske županije  “Biramo najljepši vrt” ove  godine započinjemo predstavljanjem vrta Osnovne  škole Valentin Klarin u Preku. Jednostavno rečeno vrt  ove škole je mali mediteranski raj koji su svojim  trudom stvorili polaznici škole s cijelog Ugljana
– Vrt uređujemo od rujna  2003. godine kad smo došli u  školu. Tada je sve bilo pusto,  samo kamen, bez zemlje,  ičega. Mi smo tada rekli da  ćemo početi sa sadnjom vrta.  Mnogi su nas gledali u čudu,  pitali kako će nešto iz kamena niknuti, ali mi smo  imali podršku naše ravnateljice Marije Šoše koja je  rekla da i iz kamena biljka  može niknuti. Počeli smo s  čišćenjem terena, nasipanjem zemlje i tada smo  počeli saditi, kaže nastavnica  Janja Dragović za koju se  slobodno može reči da je  glavna i odgovorna urednica  vrta OŠ “Valentin Klarin”.
 Sedam godina rada urodilo je pravim mediteranskim vrtom. Sada su tu masline, smokve, mandarine, limun, fafarikule, kamenjar se  oplemenio mediteranskim  biljkama i cvijećem.
Uloženi trud ubrzo je zamijećen pa su počela stizati  razna priznanja. U školi ističu da je ono iz 2007.  najvrjednije. Tada je na natjecanju “Najljepši školski vrt”  prečka Osnovna škola osvojila titulu najljepšeg školskog vrta 2007. godine u  primorskoj Hrvatskoj.
Još jedna zanimljivost  ovog vrta jest da se u njemu  sadi buhač. U školi su u  uzgoj buhača krenuli još  2006. godine kada su se  priključili projektu revitalizacija buhača koji su pokrenuli Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog  razvoja i Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa.  Pet godina nakon toga osnovci s otoka Ugljana jedini  su koji u Hrvatskoj proizvode sjeme i sadnice buhača.  Uz to proizvode i druge  proizvode od ove cijenjene  dalmatinske biljke koje uvijek mogu naći svoju primjenu i u poljoprivredi i u  domaćinstvu u borbi protiv  insekata.
 Spomenimo da je prečka  škola i nositeljica Zelene  zastave koje je ove godine  podignuta sedmu godinu zaredom. Njeni učenici i zaposlenici pokazuju primjerom kako čuvaju okoliš koji  ih okružuje te brigu o njemu  promiču kao način života.