Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ministar Bošnjaković ulazi u pravnu bitku s MOL-om

23.06.2011. 22:00
Ministar Bošnjaković ulazi  u pravnu bitku s MOL-om


Ministar pravosuđa trebao bi biti poruka Mađarima da im Vlada neće dopustiti uživanje u pravima koja su možda stekli pod sumnjivim okolnostima, kažu u Banskim dvorima


Tim koji uime države  pregovara s MOL-om o izmjeni Dioničkog ugovora Vlada je odlučila pojačati s ministrom pravosuđa  Draženom Bošnjakovićem. Prije 20 dana  u pregovarački tim imenovani su  ministri Đuro Popijač i Martina Dalić  te predsjednik nadzornog odbora Ine  Davor Štern, a Bošnjakovićev naknadni ulazak u ekipu koja bi trebala  ojačati ulogu države u upravljanju  Inom u Vladi tumače činjenicom da su  “ugovori  uglavnom pravna pitanja”.
Sumnjive okolnosti
Na primjedbu da je Vlada to znala i  kad je osnivala pregovaračku skupinu  za izmjenu ugovora, naši sugovornici iz  Vlade priznaju da je Bošnjakovićev  naknadni ulazak u tu skupinu dijelom  povezan i s istragama koje se vode oko  Ine, odnosno   izmjena tog ugovora iz  siječnja 2009. godine za koje se sumnja  da su ih Mađari dobili dajući mito  bivšem premijeru Ivi Sanaderu.
Ministar pravosuđa trebao bi biti  jasna poruka pregovaračima s mađarske strane, napominje naš izvor iz Banskih dvora,  da im Vlada  neće dopustiti  uživanje u pravima koja su možda stekli pod sumnjivim okolnostima.
– Sad je potpuno jasno zašto se  MOL-u žurilo da dođe do 50 posto  udjela u Ini, jer nakon toga od izmjena  ugovora ne bi bilo ništa, niti bi oni  pristali na promjene, kaže naš sugovornik iz Vlade.
Dodaje i da će Vlada mora spriječiti  MOL da iskoristi  dodatno kupljene  dionice u prilično sumnjivim okolnostima, od jeseni prošle godine, kako bi  prešao 49 posto. Na pitanje znači li to  da da se u igru vraća zakon kojim će se  spriječiti bilo koga da u Ini  ima više od  49 posto dionica, nitko od naših sugovornika iz Vlade ne želi odgovoriti,  ali jedan ministar poručuje “da za  mađarskog presjedanja  Europskom  unijom nije bilo vrijeme za takav zakon”.
“Rat” za bolji ugovor
U sljedećim tjednima i to bi se pitanje trebalo raščistiti, a bit će potrebni  mjeseci da se ispregovaraju nove izmjene ugovora, a vjerojatno će isto  toliko trajati i istrage oko prethodnih  izmjena iz 2009. godine. 
Kakvu god poziciju države u ugovorima ispregovarao Vladin tim, ako  uopće do kraja mandata završi posao,  sljedeća Vlada imat će malo koristi od  toga jer bi morala početi pripremati  daljnju privatizaciju Ine. Naime, prema  Zakonu o privatizaciji predviđeno je da  će država do ulaska u EU zadržati 25  posto dionica Ine, ali da će nakon što  Hrvatska postane članica te asocijacije  prodati sve preostale dionice u Ini, ali  nije navedeno u kojem bi se roku to  trebalo dogoditi. Ta prodaja trebala bi  se odraditi temeljem posebnog zakona,  a u Vladi misle da sadašnji “rat” za bolji  ugovor s MOL-om ima smisla samo  ako se država po ulasku u Uniju neće u  potpunosti odreći vlasničkih udjela u  Ini. Ne isključuju ni mogućnost da  sadašnja Vlada predloži izmjene zakona o privatizaciji Ine kako bi iz njega  isključili odredbu o potpunoj privatizaciji Ine nakon ulaska u Uniju, ali  napominju da neće biti jasno ni ako se  to učini u sljedećem mandatu.
 


Sanader čeka potpis austrijske ministrice




Nakon što je u ponedjeljak povukao žalbu, bivši premijer Ivo Sanader u srijedu je i osobno na  Zemaljskom sudu u Salzburgu potvrdio da se više ne protivi izručivanju u Hrvatsku. Ispunjene  su, dakle, sve formalne pretpostavke da austrijske vlasti vrate Sanadera u Hrvatsku. Nužan je još  samo potpis ministrice pravosuđa, pa se očekuje da će Sanader doći natrag idućeg tjedna. U  srijedu su ga u pritvoru posjetili njegovi hrvatski odvjetnici Čedo Prodanović i Goran Suić. Jedna  od glavnih tema četverosatnog razgovora bila je i nova istraga protiv Sanadera u vezi s mitom  što ga je navodno primao od mađarskog MOL-a. “To je samo još jedan slučaj u kojemu se stavlja  na teret nešto na temelju lažnih iskaza osoba koje time sebi žele olakšati položaj u kaznenim  postupcima”, prenio je Prodanović Sanaderov komentar.
D. C.