Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Paška čipka u Rusiji

23.06.2011. 22:00
Paška čipka u Rusiji


U izložbenom dijelu Festivala Hrvatsku čipku će predstavljati paška i lepoglavska čipka, svaka sa po pet reprezentativnih uzoraka


Neprofitna udruga za međunarodnu kulturnu suradnju Intermezzo predstavlja čipku iz Hrvatske na Međunarodnom festivalu čipke u Vologdi, Rusija, koji se održava od 23. do 25. lipnja  Festival organizira Državni muzej čipke iz Vologde. Tijekom festivala organizirat će se izložba Labirint čipke, natječaj u izradi čipke, okrugli stolovi, modne revije vrhunskih ruskih kreatora Judashkina i Zajceva, revije frizura inspiriranih čipkom i sl. Sudjelovanje naše čipke na ovakovom međunarodnom festivalu od izrazitog je značaja za promociju kulturne baštine na svjetskoj razini.
Svjetska promocija
U izložbenom dijelu Festivala Hrvatsku čipku će predstavljati paška i lepoglavska čipka, svaka sa po pet reprezentativnih uzoraka. Osim u izložbenom dijelu Festivala naši predstavnici sudjelovat će u okruglim stolovima, natječajnom dijelu i umjetničkim projekcijama. Nastojanja organizatora da uključi i čipku s Hvara na žalost nisu urodila plodom. Važno je naglasiti da će se tokom boravka na Festivalu obaviti potrebne radnje za uvrštenje primjeraka iz Hrvatske u stalni fondus Državnog muzeja čipke u Vologdi.
Realizacijom projkta udruga Intermezzo, osnovane s ciljem razvoja međunarodne suranje na području kulture, želi se doprinijeti očuvanju hrvatske kulturne baštine, njezinoj promociji u svijetu, uspostavi kotakata radi buduće suradnje. Projekt je podržan i sufinanciran od strane Ministarstva kulture RH, Zadarske županije i Veleposlanstva Ruske Federacije u Hrvatskoj.
Mikenski korijeni
Paška čipka je vrsta čipke koja se šije u gradu Pagu (otok Pag), a odlikuje se iznimnom ljepotom uzoraka, kvalitetom i načinom izrade te višestoljetnom tradicijom. Tehnika izrade čipke je šivanje iglom. Smatra da je korijen paške čipke u Mikeni i da se zadržala u gradu Pagu od davnine jer prvi zapisi o paškoj čipki potječu iz 15. stoljeća kada se spominje samostan sestara benediktinki. Ranije nisu postojale šablone ili nacrti za izradu već se način izrade čipke te njihov uzorak prenosio s koljena na koljeno usmenom predajom i praktičnim radom. Prvi puta je paška čipka službeno predstavljena na izložbi 1880. U razdoblju od 1906. do 1943. godine paška je čipka prikazana na brojnim izložbama diljem svijeta: u Londonu, New Yorku, Budimpešti, Beogradu, Beču, Milanu, Pragu. Na Svjetskoj izložbi u Parizu 1937. godine dobila je zlatnu plaketu kao iznimno vrijedan ručni rad.
U novijoj povijesti, 1906. godine, gradonačelnik Paga Frane Budak je utemeljio Čipkarsku školu izrade paške čipke u kojoj je prva učiteljica bila Nina Rakamarić. Paška čipka izvorni je hrvatski proizvod te se tijekom godina pokazalo da uporabna vrijednost paške čipke prerasla u kulturno dobro RH, nematerijalnu baštinu