Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Revija zadarskog i hrvatskog klapskog pjevanja

23.06.2011. 22:00
Revija zadarskog i hrvatskog klapskog pjevanja


Prve večeri natjecat će se klape Zadarske i Šibensko-kninske županije, a druge klape s područja cijele Hrvatske. I jedna i druga večer bit će natjecateljske


Umjetnički ravnatelj festivala Bojan Pogrmilović i Nenad Macuka iz muške  klape Pakoštane predstavili su  program četvrtog fetivala  klapa “Školjka 2011.” u Arsenalu. Nakon što je tri godine  imala istu koncepciju, ovogodišnja “Školjka” donosi  određene izmjene.
– Prve večeri natjecat će se  klape Zadarske i Šibensko-kninske županije, a druge klape s  područja cijele Hrvatske. Ovoj  novini smo pribjegli jer su mnoge  klape pokazale interes za sudjelovanje. Osim toga, ovim festivalom pozicionira se klapsko  pjevanje u ovim dvjema županijama u odnosu na cijelu Hrvatsku, kazao je Macuka.
Zadarske i šibenske  klape
Dosadašnje tri godine bile su  koncipirane na sličan način, s  tim da je druga večer bila revijalnog karaktera. Za prvu  večer ovogodišnje Školjke preslušana je 21 klapska pjesma,  koliko ih se prijavilo za prvu  večer, a selekcijom je odabrano  njih 12. Na centralnom trgu u  Pakoštanima tako će nastupiti  ženske klape Anima maris iz  Zadra, Barufa iz Zadra, Libar  iz Privlake, Oršulice iz Vodica i  Uzorita iz Sukošana. Od  muških predstavit će se zadarske klape Ardura, Kadena, Kaleta i Kontrada, Biograd iz Biograda, Cantus iz Sv. Filipa i  Jakova te Dubrava iz Šibenika.
Za vrijeme zasjedanja žirija u  sastavu Rajmir Kraljević, Ivo  Nižić i Mojmir Čačija publici će  se kraćim programom predstaviti muška klapa Bunari iz Vodica, dobitnici prošlogodišnjeg  Grand prixa.
Za drugu večer prijavilo se 15  klapa, od kojih je preko videomaterijala selekcijom odabrano njih osam. Njima će se  pridružiti još dvije klape koje  prema rezultatima žirija ostvare najbolje rezultate u prvoj  natjecateljskoj večeri. Od  muških klapa pakoštanskoj publici predstavit će se Braciera iz  Bola na Braču, Kolapjani iz  Siska, Kvarner iz Bakra i Žrnovica iz Žrnovice. Od ženskih  klapa nastupit će Čuvite iz Gornjeg Sela na Šolti, Kurjože iz  Podstrane, Putalj iz Kaštel  Sućurca i Tiramol iz Korčule.  Tijekom zasjedanja žirija, a prije proglašenja pobjednika, publici će se predstaviti ženska  klapa Cesarice iz Zagreba.
Festival poboljšao  klapsko pjevanje
Pogrmilović je naglasio da je  od samog početka cilj festivala  bio da se podigne kvaliteta  klapskog pjevanja na području  Zadarske i Šibensko-kninske  županije što se, doista, i dogodilo.
– I najslabija prijavljena klapa danas zvuči puno bolje nego  što je to bilo na početku festivala. Tome je zasigurno pridonijela Zimska škola klapskog pjevanja koja se protekle  dvije godine održava u Pakoštanima, kao i to što sve  klape dobiju pisano mišljenje  od svakog člana žirija u roku  od sedam dana nakon  održanog natjecanja, dodao je  Pogrmilović.
Podsjetimo da klape nastupaju u akustičnoj školjci napravljenoj od drveta koja pjevačima daje osjećaj kao da pjevaju “ispod volta”.
– Zvuk koji nastaje unutar  školjke do publike se prenosi uz  dva mikrofona bez ikakvih dodatnih intervencija. Na nekim  festivalima, klape znaju negodovati jer se pojačava ili smanjuje bas ili tenor pa zvuk na  kraju nije zadovoljavajući, kazao je Pogrmilović.
Prva i druga festivalska večer  počinju u 21 sat na središnjem  trgu, a sudeći prema zainteresiranosti, očekuje se, kazao je  Pogrmilović, oko 500 posjetitelja.