Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Srebro Šime Fantele i Igora Marenića

23.06.2011. 22:00
Srebro Šime Fantele i Igora Marenića


U ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa Šime Fantela i Igor Marenić osvojili su sjajno četvrto mjesto u 470, samo jedan bod dijelio ih je od postolja Svjetskog kupa 2011. godine


Svjetski kup skoro da  nije mogao završiti na bolji način za  hrvatsko jedrenje. Još dvije medalje  su spremljene u hrvatske vitrine.  Zadnjeg dana natjecanja na regati u  njemačkom Kielu srebrno odličje su  osvojili Šime Fantela i Igor Marenić  u klasi 470, dok se broncom okitila  Tina Mihelić u Laser Radialu. Također izvrstan rezultat Milana Vujasinovića koji je zauzeo šesto mjesto u Laseru. Aron Lolić zauzeo je  11. mjesto, a Daniel Mihelić 18.
U ukupnom redoslijedu Svjetskog  kupa Šime Fantela i Igor Marenić  osvojili su sjajno četvrto mjesto u  470, samo jedan bod dijelio ih je od  postolja Svjetskog kupa 2011. godine. Da nije bilo Igorove ozljede  početkom godine sigurno je da bi se  ova posada popela na postolje. Zbog  ograničenog budžeta hrvatski su jedriličari mahom propustili silom  prilika prvi dio Svjetskog kupa,  regate van Europe, tako da se ni  nisu mogli nadmetati za vrh ukupnog poretka. No, čak i s nastupima  samo u Europi plasirali su se vrlo  visoko. Deveta je Tina u Laser  Radialu, a 11. Ivan Kljaković Gašpić  u Finnu, odnosno 16. Vujasinović u  Laseru.
Na svim regatama Svjetskog kupa  u Europi na kojima su nastupili  hrvatski su jedriličari osvojili medalje. U Hyeresu je srebrni u Laseru  bio Tonči Stipanović, u Medembliku  su se na postolje popeli Ivan Kljaković Gašpić, Tina Mihelić i Šime  Fantela i Igor Marenić, jedno srebro  i dvije bronce u Finnu, Laser Radialu i 470. U Weymouthu ponovno  bronca za Ivana Kljakovića Gašpića,  te zaključno dva odličja u Kielu. Na  svim regatama hrvatski su jedriličari  jedrili u još više finala, čak pet finala  u Hyeresu i šest u Medembliku.  Zaključak je vrlo jednostavan – prvi  dio sezone je bio izvrstan.
Ipak, kulminacija prvog dijela sezone tek slijedi – krajem mjeseca u  Helsinkiju počinje Europsko prvenstvo. Za većinu hrvatskih jedriličara  EP je prva od dvije izborne regate za  Olimpijske igre 2012. godine. U  nekim klasama, poput muškog i  ženskog 470, Laser Radiala ili  49er-a Hrvatska ima samo jednu  posadu u olimpijskom ciklusu tako  da oni nemaju pritisak nacionalne  norme i mogu se posvetiti isključivo  međunarodnoj. Međutim za Laser,  Finn i RS:X EP je od ključne  važnosti za sve one koji žele nastupiti na OI u Londonu, za Zvijezdu  je bodove nosila regata Svjetskog  kupa u Weymouthu. Situacija je  neizvjesna u svim klasama, a pogotovo će biti zanimljivo pratiti  razvoj situacije u Laseru i Finnu,  gdje imamo više kormilara koji jedre  u svjetskom vrhu. Nažalost, samo  jedan može otići na OI. Tako da se s  maksimalnom pozornošću za Helsinki spremaju finaši Ivan Kljaković  Gašpić i Marin Mišura, odnosno  laseraši Tonči Stipanović, Milan Vujasinović, Luka Radelić, Aron Lolić,  Daniel Mihelić, Ivan Taritaš. U  dosadašnjem dijelu sezone Ivan  Kljaković Gašpić bio je bolji od  Marina Mišure, dok su od skupine  laseraša rezultatima se izdvojili Stipanović i Vujasinović.