Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Studenti na pizzi i hamburgeru

23.06.2011. 22:00
Studenti na pizzi i  hamburgeru


Više novinara nego  studenata sukus je prosvjeda  koji je u srijedu organizirao Studentski zbor Sveučilišta u Zadru, ispred Studentskog kluba  “Božo Lerotić”, zbog toga što im  tijekom praznika ne radi menza. Kako je najavljeno, trebali  su sami pripremati hranu, no  kako je bilo samo troje okupljenih od tog kasnog ručka se  odustalo te je pročitano  priopćenje za medije, nakon kojega su se sva trojica “prosvjednika” razišla. Koliko je dijelu  studenata bilo važno pitanje  menze, moglo se primijetiti i po  okolnim kafićima u kojima ih je  bilo više nego na okupljanju za  svoja prava.
– Pretpostavljamo da je razlog  što je odaziv ovako slab, tijek  ispitnog roka, kazao je Ivan Vekić, predstavnik studenata u Senatu Sveučilišta dodajući kako  će u slučaju da nakon ovoga ne  dođe do otvaranja menze studenti pisati resornom ministarstvu. 
– Studentski zbor Sveučilišta  u Zadru neugodno je iznenađen  odlukom kojom se studentska  menza planira zatvoriti u razdoblju od 22. do 26. lipnja 2011.  godine. Dužni smo upozoriti da  su temeljem o potpori za pokriće troškova prehrane studenata jasno definirani obroci, odnosno razina prava na potporu  za dva obroka dnevno, studentima izvan županije u kojoj je  sjedište visokog učilišta te studentima iz međunarodne suradnje, pročitao je Vekić i nastavio kako su prema istom Pravilniku davatelji usluga dužni  osigurati visoku razinu studentske prehrane.
Restoran Citadela otvoren je  u dane praznika prema prilagođenom radnom vremenu, a u  njemu studenti mogu pojesti  obroke poput pizze ili hamburgera.
– Iako će restoran brze  prehrane Citadela u navedenom razdoblju raditi, on ne  može pružiti kompletne obroke  na koje studenti polažu pravo,  kako je pravilnikom i propisano. Prema Pravilniku davatelji  usluga čine prekršaj ukoliko pri  davanju usluge korisniku potpore, studentu, uskrate neko od  prava propisanih Pravilnikom.  Kršenjem studentskog prava na  dva kompletna obroka dnevno  na visokoj razini smatramo  upravo zatvaranje studentske  menze, čemu se najoštrije protivimo, a nadležne pozivamo na  preispitivanje i hitnu izmjenu  odluke, pročitao je Vekić.