Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zorica: Prva liga košta koliko i jedan vatromet

23.06.2011. 22:00
Zorica: Prva liga košta koliko i jedan vatromet


Iznos koji nam je dostatan da bismo mogli nastupati u Prvoj ligi je skoro pa smiješan u odnosu na druge sportove – tvrdi Leo Zorica, kapetan Biograda


U Rukometnom klubu Biograd su na nogama. Pripreme za Prvu ligu trebale bi početi uskoro, no upitno je hoće li Biograd u rangu natjecanja u koji se plasirao kao prvak Druge lige na kraju doista i igrati. Dakako, nije teško zaključiti da su u pitanju financije.
– Situacija je ovakva. Za Prvu ligu treba nam 500 tisuća kuna. Od Grada Biograda tražimo 300 tisuća kuna, a ostalih 200 tisuća kuna osigurao bih ja kao predsjednik kluba. Razgovarao sam s gradonačelnikom Ivanom Knezom oko toga, no osim načelne podrške nismo dobili nikakvu garanciju da će nam Grad traženi iznos novca doista i osigurati. Riječ je o novcu koji bi Rukometni klub dobio iz gradskog proračuna, odnosno od Sportske zajednice preko koje se novac i dijeli klubovima. Mi bismo u 2011. godini trebali dobiti 130 tisuća kuna iz gradske blagajne, a to je premalo – tvrdi Marin Tomić, predsjednik RK Biograda. Tomić dodaje da ne traži da Grad povećanjem iznosa za RK Biograd poveća ukupna izdvajanja za sport u 2011. godini, već da se “sredstva planirana za sport u proračunu za 2011. godinu preraspodijele”.
– Rukometni klub Biograd ne može ostati na istim pozicijama na kojima je bio krajem prošle godine, kada se donosio proračun i kada smo igrali u Drugoj ligi. U sredstvima s kojima raspolaže Sportska zajednica ima dovoljno mogućnosti da se napravi preraspodjela jer smo kao klub preskočili jedan rang i nikako ne možemo biti na poziciji na kojoj nas se drži već godinama – podvukao je Tomić.
Razočaran aktualnim stanjem oko kluba je i Leo Zorica, kapetan Biograda.
– Svaki dan čekam vijesti iz kluba hoće li Biograd u idućoj sezoni igrati u Prvoj ligi ili neće. No uvijek isti odgovor – ne znamo još ništa. Pitam se tko bi nas to trebao financijski podržati ako ne Grad Biograd za koji se bezrezervno borimo, koji dostojanstveno predstavljamo i za koji, bez ijedne lipe primanja, igramo već godinama. Nama to što igramo kao potpuni amateri nikada nije predstavljalo ni najmanji problem, dapače ponosni smo na to. Ali sada je problem što više ne možemo ni raditi ono što najbolje znamo jer nam to netko treba omogućiti. Zar je to što tražimo previše – upitao se Zorica koji je otišao i korak dalje u aktualnoj biogradskoj rukometnoj problematici:
– Je li možda nekome od ljudi koji odlučuju o tome smeta naš uspjeh? Jesmo li nekome na teret? Iznos koji nam je dostatan da bismo mogli nastupati u Prvoj ligi je skoro pa smiješan u odnosu na druge sportove. Zar se ne može preskočiti jedan vatromet, koji košta skoro kao i naš nastup u Prvoj ligi? Prosudite sami…
Zorica je za kraj zaključio:
– Pripreme trebaju početi za 15-ak dana, a mi ne znamo hoćemo li uopće nastupiti, s kojim ćemo sastavom igrati, s kakvim ambicijama i što će biti od svega toga. Zar smo to zaslužili? Predstavnike Grada i Sportske zajednice pozivam da nas riješe muka i pruže nam mogućnost predstavljati Biograd po cijeloj Hrvatskoj. Ako to nisu u stanju, onda ih pozivam u dvoranu da ispred igrača, uprave i djelatnika kluba svima u oči kažu da nam Prvu ligu, koju smo izborili, oni ne mogu omogućiti. Jednostavno, ne mogu više gledati kako se raspada sve to što smo gradili svih ovih godina, uvijek uz naš moto – svim srcem za Biograd. Bojim se da biogradsko rukometno srce ne prestane kucati…
 


Proračun za 2010. godinu




Nogometni klub Primorac535.000
Vaterpolski klub Biograd335.000
Športska zajednica215.000
Rukometni klub Biograd130.000
ŠRU Podlanica120.000
Karate klub Biograd60.000
Jedriličarski  klub Biograd50.000
Košarkaški klub Biograd30.000
Plivački klub Biograd30.000
Planinarsko društvo Belveder20.000
Športska udruga Soline20.000
Odbojkaški klub Biograd15.000
Boćarski klub Adriabulin10.000
Motociklistički klub Duhovi10.000
RŠK Mini Sunce10.000
NK Veterani Biograd8.000
Teniski klub As8.000
Teniski klub Biograd8.000
Atletski klub Maraton5.000
Biciklistički klub Koloman5.000
Konjički klub Vencel5.000
Ronilački klub Biograd5.000
Šahovski klub Biograd5.000
Vaterpolski klub Albamaris5.000
Jet ski klub Maestral3.000
Malonogometni klub Gauni3.000
Napomena: Iznosi su u kunama
Izvor: www.biogradnamoru.hr


 


Stopfer: Pokušat ćemo pomoći rukometašima


U proračunu za 2011. godinu Grad Biograd planirao je Sportskoj  zajednici osigurati 1.272.000 kuna. Taj bi novac onda Sportska  zajednica trebala podijeliti klubovima.
– Imamo velikih problema s punjenjem gradskog proračuna i upitno je  koliko će novca Sportska zajednica ove godine dobiti od Grada. Već sada  postoje naznake da bi to moglo biti manje od predviđenog iznosa, a to znači  da će se klubovima smanjivati sredstva koja su prvotno bila planirana. Kad  je riječ o Rukometnom klubu Biograd, učinit ćemo sve da bismo im  pomogli u nastupanju u višem rangu koji su izborili i na čemu im čestitamo.  Koliko ćemo u tome uspjeti ovisi najviše o tome s kolikim će sredstvima  Sportska zajednica na kraju raspolagati. Neke procjene govore da nećemo  dobiti više od 700 tisuća kuna. Nadamo se samo da će turistička sezona  popraviti situaciju – rekao je Marijan Stopfer, predsjednik biogradske  Sportske zajednice i biogradski dogradonačelnik.