Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Pera pobjednica Alkmaara

Autor: Roman Morović

23.06.2013. 22:00
Pera pobjednica Alkmaara

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Bernarda Pera osvojila je prvi ITF turnir u karijeri. U finalu 10 tisuća dolara vrijednog zemljanog turnira u nizozemskom Alkmaaru, 18-godišnja Zadranka deklasirala je prvu nositeljicu, vršnjakinju iz Srbije Nataliju Kostić, 427. igračicu svijeta. Završilo je 6:1, 6:2.
Nakon odličnog prvog seta, Pera se na početku drugoga našla u zaostatku 0:2, no to je bilo jedino razdoblje meča kojim nije dominirala. Sve ostalo bilo je debelo u njenu korist. Iskoristila je pet od šest prilika za break, dok je svoj servis izgubila samo jednom, dopustivši protivnici tri break lopte. I konačna razlika u poenima 61-40 govori o dominaciji zadarske tenisačice s američkom putovnicom.
Pera je turnir osvojila sa samo jednim izgubljenim setom i to u četvrtfinalu od Nizozemke Burger. No, nakon što je izgubila prvi 5:7, preostala dva dobila je sa po 6:3. Prva dva kola, kao i polufinale, riješila je u dva seta, a najuvjerljivija bila je upravo u finalnom okršaju. Tako je prekinula crni niz od pet izgubljenih finala. Prethodno je u meču za titulu gubila u Bolu, Sarajevu i Solinu 2012., te Madridu i Bolu ove godine. S druge strane, Kostić je od prethodnih sedam igranih finala dobila čak šest, no to joj ovaj put nije pomoglo.
U finalu igre parova Pera je s partnericom Talijankom Gaiom Sanesi poražena od nizozemske kombinacije Van Der Horst – Zuur rezultatom 6:3, 7:6. Tie break drugog seta završio je 7:5, iako su Pera i Sanesi imale prednost 5:3. Zanimljivo, taj je meč počeo dan ranije, ali je pri rezultatu 2:2 u prvom setu prekinut, te je završen nakon pojedinačnog finala.