Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

NA ORGULJAMA I POZDRAVU SUNCU Lijep vam je grad, ali dosadan, nedostaje trgovina, noćnog provoda i fontana

24.06.2019. 07:22


Što turisti misle o dvije trenutno najpopularnije gradske atrakcije – Morskim orguljama i Pozdravu Suncu, nastojali smo doznati za vrijeme jutarnje turističke »špice«. Sunce je bilo skoro u zenitu, no to nije spriječilo poprilično veliku skupinu ljudi da doslovno okupiraju spomenute lokacije. Očekivano, mogli su se čuti skoro pa samo strani jezici, taman onako kako nam je i trebalo. Neki obučeni, neki poluobučeni, a neki u kupaćim gaćicama, kostimima, zadarski su turisti uživali u zvukovima mora ili morskoj simfoniji, kako je to zaključio jedan Talijan, prvi na »udaru« fotoaparata i diktafona Zadarskog lista.


Alessandro iz Milana očaran morskom simfonijom
– Super je, ovi zvukovi mora su vam fenomenalni. Da nisam došao i vidio ne bih vjerovao što sve priroda može napraviti. Baš je opuštajuće sjediti ovdje i slušati kako se valovi lagano sudaraju s kopnom i kako negdje iz dubine, ispod ovih kamenih blokova dopire neobična melodija, morska simfonija. Nešto poput šuma školjki kada ih prislonite na uho no mnogo glasnije, mnogo intenzivnije. Jako mi se sviđa, rezimirao je naš Talijan Alessandro. Rodom je iz Milana, a u Zadar je došao prvi put iskoristivši od ove sezone novu liniju Ryanaira: Zadar – Milano.
– Put me došao, zajedno s prtljagom, svega pedesetak eura. Bit ću vam iskren, da nije bilo tako teško bih se uputio jer se kopnom putuje cijeli dan, a ništa bolje nije ni preko Ancone s obzirom da trajekt vozi gotovo cijelu noć. Standardne aviolinije su preskupe tako da kada sam čuo da je Ryanair uveo liniju Milano – Zadar odmah sam kupio kartu i došao.
Alessandro se osvrnuo i na Zadar općenito i dodao da što se tiče ostatka grada može reći da je lijep no – dosadan.
– Lijep vam je grad, no nedostaje vam trgovina i noćnog provoda, a i plaža. Htio sam kupiti nešto vaše, kakvu »krpicu« s potpisom »Made in Croatia« no ne da u centru nema vaših brendova već je i ovih stranih slaba ponuda. Tu sam s prijateljima i htjeli smo izaći navečer ali već oko ponoći grad je utihnuo i nismo znali gdje ćemo. Isto tako nije nas baš oduševila ni gradska plaža Kolovare, zaključio je Alessandro.


Biciklisti na proputovanju
Nešto dalje zaustavljamo se kod tog dana najzgodnijeg para na Orguljama (op. a), kod Matta Busya i Nikki Beyer iz Sjedinjenih Američkih Država. Zatičemo ih kako uživaju na suncu, još mokri od kupanja.
– Čuli smo za Morske orgulje, no nismo znali da se možemo i kupati na njima. Jako nam se sviđa. More vam je čisto, a ovi zvukovi su baš opuštajući, zaključuju.
Doznajemo da su u Zadru prvi put i to samo na jedan dan.
– Tu smo samo jedan dan tako da nemamo još nekih pravih zaključaka o vama, o gradu no kako smo rekli, Orgulje su nas oduševile, rezimirali su gosti iz SAD-a.
Nešto dalje ponovo kupači: Nora i Rainer Sickler iz Njemačke.
Rainer taman izlazi iz mora, stavlja sunčane naočale i informira nas da je toplo, da se isplatilo skočiti.
– Toplo je, zapravo malo osvježavajuće, taman kako treba. Baš sam uživao, kaže Rainer.
Dodaje kako su tu prvi put, da su došli brodom i da im se jako sviđa.
A Zadar se sviđa i skupini biciklista okupljenih oko Pozdrava Suncu. U punoj »ratnoj opremi«, s neizostavnim kacigama na glavi i ostalom biciklističkom opremom na proputovanju su Dalmacijom.
U ime grupe razgovaramo s jednim od članova, Nijemcem Ottom.
Ističe da mu je žao što nisu došli noću kada Pozdrav svijetli.
– Čitao sam da ova instalacija danju prikuplja energiju Sunca, a onda noću svijetli. Interesantno i baš mi je krivo što to nisam vidio uživo. Ostali bismo, no dugo nam je čekati, tek je podne, što se može, drugi put, obećava Otto.




Pohvalili mesnu gastro ponudu i cure iako su malo »ukočene«
Mladi Talijani se žale kako nema hlada u blizini pa da je boravak moguć samo kratko. Smeta im i to što nema ni fontane ili kakve javne špine u blizini.
– Čudno, znamo da je ovo bio talijanski grad što se vidi na svakom koraku no gdje su vam fontane? Fontane tako dobro rashlade prostor na kojem se nalaze i daju svježinu gradu, a kod vas ih nismo vidjeli. To treba pod hitno ubaciti u prostor, sugeriraju nam talijanski gosti.
Osim fontana nije ih baš impresionirala ni gastro ponuda, kažu da nam je pizza očajna, da su jeli na par mjesta i da više svakako neće.
– Ni kokteli nam se nisu svidjeli kao ni kolači, no kako dolazimo iz Italije svjesni smo da ćemo teško negdje drugdje u svijetu tako dobro jesti, ali zato moramo pohvaliti vaše meso, e to je bilo jako dobro. Naš nas je domaćin uputio u neki restoran malo izvan središta i rekao nam što treba uzeti i jako nam se svidjelo, pohvalili su mesnu gastro ponudu.
– I cure su vam lijepe, ali malo ukočene. Probali smo uletiti nekima, no brzo su nas otkantale, kroz smijeh su nam priznali gosti iz Italije.