Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

NOVIGRADSKI OKUSI Pripremljeno i podijeljeno preko pola tone daganja, za prste polizati

24.06.2019. 12:03
NOVIGRADSKI OKUSI Pripremljeno i podijeljeno preko pola tone daganja, za prste polizati


Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA), Lokalna akcijske grupe u ribarstvu »Tri mora«, Općina Novigrad i Udruga uzgajivača školjka »Novigradska dagnja« u subotu navečer organizirali su peti po redu znanstveno stručni skup posvećen Novigradskoj dagnji.
Dagnja je zbog cijene dostupna svima, nutritivno izuzetno vrijedna, ukusna i zbog toga svima omiljena, kazao je Branimir Baždarić, tajnik Udruge Novigradska dagnja u kojoj je osam uzgajivača.
U režiji Općine Novigrad i općinske Turističke zajednice finale je bila podjela preko pola tone daganja pripremljenih po domaćoj recepturi. Ni kiša nije uspjela poremetiti zaista spektakularnu, rijetko viđenu feštu od daganja upriličenu kod »Noškića« na novigradskoj rivi.
Oko 350 kilograma daganja u divovskom rosfraj bazenu pripremamo na buzaru. Oko 180 kilograma daganja u velikim tećama pripremamo novigradski rižot, paprikaš i šug za paštu te pohane dagnje, rekao je već legendarni meštar Damir Anzulović.
Pomagale su mu vrijedne novigradske žene Milena Vlatković, Emila Kaštela, Anamarija Mrkela, Neda Vlatković i Vesna Sabol te Zvone Vlatković, Nebojša Sinovčić, Boris Milanković i drugi. Za veseli štimung brinuo se zadarski sastav Prvi plan.


Kvalitetnija od ostalih
Na 5. po redu stručnom skupu »Novigradska dagnja – održivi razvoj ribarstvenog i akvakulturnog područja« održanom u crkvi sv. Kate naglasila se povezanost s lokalnom zajednicom i razvojem ciljanog ruralnog područja u cjelini.
Da je novigradska dagnja drugačija (kvalitetnija) od ostalih, potvrdila su mnogobrojna znanstvena ispitivanja. No, kod gastronoma, ta je činjenica odavno poznata jer je Novigradsko more zbog dotoka vode iz Zrmanje bogatije različitim sastojcima, posebice klorofilom, naglasio je tajnik Baždarić, savjetnik za ribarstvo i marikulturu iz AGRRA-e.
Novigradske dagnje imaju više mesa odnosno bolji indeks kondicije i različit sastav viših masnih kiselina, što je u konačnici krajnjem potrošaču i najbitnije.
Ministarstvo poljoprivrede je 21. svibnja donijelo Rješenje kojim se odobrava prijelazna nacionalna zaštita naziva »Novigradska dagnja« – zaštićena oznaka izvornosti, poručio je Baždarić.
O aktualnim i skorašnjim natječajima namijenjenim za ribarstvo, akvakulturu i marikulturu govorila je Marija Sjauš Baždarić, voditeljica LAGUR-a Tri mora koji obuhvaća teritorij sedam jedinica lokalne samouprave: Ražanac, Starigrad, Posedarje, Jasenice, Novigrad i Poličnik te grad Obrovac.


Nove tehnologije uzgoja školjkaša
Doc. dr. Ivan Župan, zaposlen na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, održao je izuzetno zanimljivo i stručno predavanje na temu »Nove tehnologije uzgoja školjkaša – primjeri iz svijeta i mogućnosti primjene«.
Provođenje prve faze projekta u sklopu INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014.-2020. je uspješno završeno. U tijeku je druga faza u kojoj biolog mora istražuje učinke primjene nove tehnologije te će dati preporuke za daljnji razvoj školjkarstva i primjenu nove tehnologije, istaknuo je Župan.
Proslavu u povodu 800 godina konstrukcije tvrđave Fortica za 2020. najavio je akademik Slobodan Kaštela. Nazočnima je dobrodošlicu i ugodan boravak u ovom slikovitom mjestu poželio Joso Klapan, načelnik.
Od već navedenih na znanstvenom skupu su bili Vladimir Kovačević, voditelj AGRRA-e, Vedran Zrilić, pomoćnik ravnatelja Županijske lučke uprave, Gordana Renić, predsjednica LAGUR Tri mora, i drugi.