Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Oporba “ruši” župana zbog proračuna?!

24.06.2019. 15:41
Oporba “ruši” župana zbog proračuna?!


Nakon što su zatražili stanku od pola sata, skupština Zadarske županije je prekinuta jer se nisu vratili vijećnici HDZ-a. Dnevni red od 42 točke, naprije je zapeo pri glasovanju o skidanju s dnevnog reda točke o prodaji zgrade na Kolovarama, kada je župan Božidar Longin rekao da ostaje pri njoj, da bi mu je glasovanjem skinuli baš, vijećnici njegovog kluba.
Početak kraja sjednice Skupštine bio je na 2. točki dnevnog reda o izvršenju proračuna za prošlu godinu, kada su oporbeni vijećnici rekli kako je u pitanju 18 milijuna kuna proračunskog minusa. Najžešći u kritici je bio Rudolf Dvorski iz MODESA koji je zagrmio za govornicom kako je u pitanju 18,7 milijuna kuna i kako je to – katastrofa! Naglasio je kako su posebno zanimljiva potraživanja za dospjele prihode poslovanja Zadarske županije u iznosu od čak 20,5 milijuna kuna te je upitao koliko milijuna od ovoga se neće naplatiti ili se ne može naplatiti jer je otišlo u zastaru.
Rudolf Dvorski upitao hoće li se u Zadru ponoviti “slučaj Palm”?
– Koliko ovo povećava manjak? Zašto se ovako neodgovorno upravlja proračunom Zadarske županije? Hoće li biti smjena ili makar sankcija odgovornim osobama zbog ovog što se dogodilo? U svakoj noramalnoj sredini bi se to odmah, danas dogodilo, ali ne i u Zadarskoj županiji. Pitanje je što bi pokazala prava i dubinska revizija. Nadam se u tom slučaju da ne bi imali svoj “slučaj Palm”, da ne bi bilo milijunskih manjkova novca s računa i sumnjivih samoubojstava. I sad se od nas traži da glasujemo za ovakvo izvršenje proračuna. Što bi to trebali izglasati? Neka netko izađe za govornicu i objasni o čemu se ovdje radi – zaključio je Rudolf Dvorski.
Stanku je zatražio Josip Tičić iz SDP-a, a zatim i predsjednik kluba HDZ-a Željko Šoša. HDZ-ovci su napustili klupe i otišli kako bi “srušili” kvorum. U međuvremenu, ispred dvorane oporba je iskoristila priliku i odražala konferenciju za novinare pozivajući župana da podnese ostavku.
Pressice oporbenjaka
– Nakon što je točka 24. mimo volje župana Zadarske županije skinuta s Dnevnog reda, očito ni točka godišnjeg izvršenja proračuna za 2018. godinu se ne može izglasati zbog toga sad idemo u situaciju da HDZ uzima stanku da bi pokušao konsolidirati redove. Nakon obrazlaganja cijele tematike godišnjeg izvješća odnosno, manjak od 18,7 milijuna kuna prikazanih u tom izvješću pozvao sam župana i njegove zamjenike da daju ostavke ukoliko im ne prođe ova točka. Očito je da župan i zamjenici danas pokazuju da nemaju većinu u Skupštini Zadarske županije. Jedina ispravna stvar koju mogu napraviti je odmah dati ostavke, raspisati izbore i da se lijepo zajedno, a možda i s predsjedničkim izborima, održe izbori za Skupštinu i za župana Zadarske županije. Znači od danas je jasno – HDZ odnosno, vladajuća koalicija više nema većinu. Župan više nema podršku i njegovo je vrijeme završeno – izjavio je Rudolf Dvorski okupljenim novinarima.
Marko Pupić Bakrač iz Akcije mladih je rekao kako bi išao i korak dalje od kolege Dvorskog tvrdeći da je na župana Longina “izvršen unutarstranački udar”.
Župana ruše Kalmetini ljudi
– Nema većinu u Županijskoj skupštini, skidaju se točke dnevnog reda mimo njegove volje, ne može se izglasati izvješće proračuna, nego se sad zivkaju ljudi. To je jedino bilo moguće na način da su mu neki u HDZ-u otkazali poslušnost. To se i dogodilo i ja samo mogu utvrditi i predpostaviti, a vjerujem da je pretpostavka točna, da se radi o unutarstranačkom sukobu koji već dulje vrijeme “tinja”, a radi se o sukobu Božidara Kalmete i Božidara Longina jer upravo Kalmetini ljudi otkazuju poslušnost županu Longinu. Kako će to sve skupa završiti, vidjet ćemo. Pošteno bi bilo da se ide na nove izbore jer župan, očito više nema podršku ni u HDZ-u, a kamoli podršku oporbe – zaključio je Marko Pupić Bakrač.
Josip Tičić iz SDP-a naglasio je kako je već od konstituiranja ove skupštine bilo jasno kako HDZ nema čvrstu većinu, ali s trgovinom drugih vijećnika uspjeli su do današnjeg dana održavati “neku većinu” te je otkrio kako je, kad je u pitanju trgovina, mislio na Neovisne za Hrvatsku.
– Sada se pokazalo da nemaju čvrstu većinu. Sada se pokazalo da možemo kao jedinstvena oporba rušiti proračun, pa i samog župana Longina – rekao je Josip Tičić.
Dakle, s obzirom na to da se HDZ-ovci više nisu vratili sa stanke, nije bilo kvoruma, pa je sljedeća Županijska skupština zakazana za 4. srpnja.
Skupština nema utjecaja
Šefica financija Zadarske županije Bibijana Baričević objasnila je novinarima kako se rušenjem kvoruma zapravo ništa ne mijenja na stvari te je prema tome ispalo kako su i vijećnici Županijske skupštine zapravo – “fikusi”.
– Kod godišnjeg obračuna u čl.112 Zakona o proračunu je navedeno da se u slučaju neprihvaćanja godišnjeg izvješća, isti dostavlja, pošto je to izvršeno i na to se ne može utjecati, a niti mijenjati, niti donositi neke drugačije odluke. Dakle, zapisnik se šalje u resorno Ministarstvo s izvješćem i izvješće se objavljuje na našim stranicama i ono je izvršeno. To znači da nema sankcija na župana i predstavničko tijelo. Vijećnici su prihvatili rebalans. Samim rebalansom su prihvatili isto ovo što oni sada govore. Prihvatili su i uravnoteženje proračuna. Proračun je bio uravnotežen i samo izvješće kao takvo. Ako se ne usvoji izvršenje proračuna, dostavlja se Ministarstvu financija sa zapisnikom s ove skupštine- objasnila je Bibijana Baričević te potvrdila i zaključak okupljenih novinara kako skupština uopće nema utjecaja.