Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

PO DOMAĆU Najduža štrudla od sukošanske strišnje, duga 20,19 metara

24.06.2019. 08:07
PO DOMAĆU Najduža štrudla od sukošanske strišnje, duga 20,19 metara


Svojom nazočnošću na spektakularnom gastro-zabavnoj manifestaciji »Po domaću« bilo je oko 1.500 turista, mještana i dobronamjernika na centralnom trgu Gornja vrata. Nakon fascinantnog dvodnevnog gastro-zabavnog i športskog 2. Festivala jagoda »Jagodica bobica« mogli su svjedočiti jedinstvenom događaju s dušom, srcem, domaćom pismom i spizom te slasticama s nadužom štrudlom od strišnje (trešnje) dugom čak 20.19 metara.


Prava domaćinska fešta za furešte
Zadarski chef i profesor Renato Kraljev uz asistenciju sukošanskog chefa Igora Brkića pripremio je 50 litara gulaša od janjetine i biža i 50 litara janjetine s bižima i bobom. Pravi gastro užitak!
– Spremanje janjetine s bižima i bobom i sve druge ovdje pripremljene domaće delicije za cilj imaju predstavljanje i promoviranje mediteranske prehrane. Da animiramo i zainteresiramo goste o hrvatskim delicijama, ali i o odmoru u našoj zemlji, posebice u Sukošanu, Zadarskoj županiji, Dalmaciji, poručio je Renato Kraljev.
Dok su chefovi Renato Kraljev i Igor Brkić pripremali janjetinu s bižima i bobom, Marin iz Pršutane Ramić neumorno rezao pršut, ribarska ekipa u znoju na roštilju pekla osam kašeta srdela, folklorašice pripremale fritule i bubice uz svečano otvaranje pjenušaca započelo je rezanje 20,19 metara duge štrudle od sukošanske strišnje.
– Najdužu šrudlu od sukošanske strišnje pripremile su vrijedne i radišne domaćice, folklorašice KUD-a Zlatna luka, ponosno će predsjednica KUD-a Mirjana Veleslavić Nadinić, prva dama sukošanskog turizma.
Za zabavu su bili zaduženi klapa Leut i Duo feštari, dok je program vodio vješti animator i voditelj Andrija Vanjak.


Uvod u bogato Sukošansko lito
– Osim kao atraktivan događaj, ova veličanstvena manifestacija je i najava za sve ostale manifestacije koje će se tijekom ljeta u sinergiji Općine i Turističke zajednice te KUD-a Zlatna luka i Komunalnog društva Zlatna luka održati u Sukošanu, a koje se održavaju pod nazivom »Sukošansko lito 2019«, rekao je Nikola Milošević, direktor općinske Turističke zajednice.
Riječ je o manifestacijama: 50. »Trka tovarov«, 30. godina Prljavog kazališta u Sukošanu, 21. »Večer folklora«, 11. »Brudetijada«, »Fešta Sv. Kasijana«, »Večer starih zanata i alata«, »Fešta od kumidori Šalša«, »Domaće je domaće«, »Domovini s ljubavlju« za Dan državnosti, dalmatinske klape »Ispod kampanela«, koncert »Jednostavno ljubav«, »Kreativna večer«, športske manifestacije »Futsal cup 2019«. »Kup sv. Kasijana«, »Turnir odbojke na pijesku«, »Turnir u boćanju«, »Plivački maraton«, »Akvatlon«, »Magunja trail«, ribarske feštice utorkom i četvrtkom i drugo.