Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

PREDSJEDNIČKI IZBORI Vučetić ostaje »uvjetni kandidat« za predsjednika

24.06.2019. 07:45
PREDSJEDNIČKI IZBORI Vučetić ostaje »uvjetni kandidat« za predsjednika


Poznati zadarski sveučilišni profesor, nezavisni saborski vijećnik, Marko Vučetić, u studenom prošle godine najavio je »uvjetnu kandidaturu« za predsjednika RH. Ovo »uvjetna« značilo je da će se »povući istoga trena kada se javi kandidat kvalitetniji od njega«, kako je najavio u našem listu. Ukoliko se ne dogodi kandidat kvalitetniji od njega, poručio je, »njegova kandidatura postaje stvarna«.
Sedam mjeseci kasnije Marka Vučetića pitali smo povlači li svoju kandidaturu smatrajući da se je pojavio kandidat kvalitetniji od njega ili će pak ovu uvjetnu kandidaturu pretvoriti u bezuvjetnu?
Naime, SDP-ovac Zoran Milanović već je potvrdio kandidaturu za predsjednika RH, učinio je to i pjevač Miroslav Škoro; kandidatura Kolinde Grabar Kitarović je gotova stvar, a utrku za Pantovčak najavio je i bivši sudac Mislav Kolakušić. Ovo je, dakle, pravi trenutak da i Vučetić potvrdi svoju kandidaturu ili pak objavi u korist kojeg će se kandidata povući, odnosno koga to smatra boljim od sebe.


Duboko filozofsko značenje
No, umjesto da otkrije za koju se je od ovih dviju opcija odlučio, Vučetić nas je iznenadio odgovorom – njegova kadidatura ostaje uvjetna. Na pitanje što bi to u praksi zapravo trebalo značiti, odnosno kako će u kampanji biračima manifestirati tu tzv. uvjetnu kandidaturu, daje se naslutiti kako će on djelovati kao moralni korektiv ostalim kandidatima.
Domaća politička praksa ovakav model djelovanja još nije vidjela, no zadarski profesor svoj plan smatra poželjnim jer će na ovaj način ukazivati na sve nepravilnosti ostalih predsjedničkih kandidata. Evo, naime, kako je zaimislio svoju prisutnost u predsjedničkoj kampanji:
– To je uvjetna kandidatura koja je imala duboko filozofsko značenje kako bi se istaknuo element kada građani nisu zadovoljni načinom na koji političari obnašaju svoju funkciju te da odmah aktiviraju taj mehanizam da i oni mogu biti birani. Moja uvjetna kandidatura je značila pojačanje građanske svijesti i nikad nije imala tendenciju postati bezuvjetnom kandidaturom, odnosno da ću se ja stvarno kandidirati. Otud i ta sintagma uvjetna kandidatura – pojašnjava Vučetić, napominjući kako ova uvjetna kandidatura i dalje ostaje na snazi:


Niti jednom kandidatu ne mogu dati povjerenje
– Milanović je čovjek koji obnavlja još jedan politički ciklus iako je mnoge cikluse već odradio. Promatramo li i njega i Kolindu, vidimo da se radi o istom političkom materijalu. Škoro tu predstavlja određenu novost koja bi mogla unijeti makar estradni dinamizam u predsjedničkoj funkciji i mislim da bi kampanja mogla biti zanimljiva – kaže Vučetić.
Na pitanje je li moguće da se njegova kandidatura u jednom trenutku premetne u bezuvjetnu, odgovara kako to nikad nije ni mislio:
– Ali od dosadašnjih kandidata niti jedan nema toliku snagu da bih mu ja dao povjerenje. Radi se isključivo o tome da nitko od njih ne predstavlja ustavni značaj predsjednika. Od Škore smo saznali da je poduzetnik, znamo i da je pjevač, ali nitko od njih ne predstavlja dio uosobljene zaštite građana. I Kolinda je bila u ulozi političkog zabavljača, Milanović govori o svom karakteru koji je apsolutno nebitan jer uloga predsjednika republike nije u funkciji psihoterapije da bi netko demonstrirao snagu svog karaktera ili da bi ga popravljao. Tu se radi o tome da se sva tri dosadašnja kandidata uopće nisu predstavili ulogom predsjednika i to je nešto što je meni i kao građaninu najbitnije – poručuje zadarski zastupnik u Saboru.




Estradizacija politike
Na pitanje hoće li i na koji način u predsjedničkoj kandidaturi biti prisutan u kampanji, odnosno na koji će to način demonstrirati tu uvjetnu kampanju, Vučetić odgovara:
– Prisutan sam i dalje ću biti, samo što se ova uvjetna kandidatura sada razobličila. A to je upravo stoga da se probudi ovaj građanski potencijal. Takvu ću kandidaturu iskazati putem medija i saborske govornice upućivanjem na ono što bi predsjednik trebao biti, a nije. Govorimo li o estradizaciji, predsjednik bi trebao biti doslovni i istinski životni glumac onoga što je zapisano u Ustavu, a ne u političkim strankama i u dosadašnjem životu. On treba upristojiti ono što stoji u Ustavu, a to niti jedan predsjednik dosad nije napravio – kaže Vučetić, dodajući na kraju kako je zapravo nemoguće da svoju kandidaturu formalizira, i to iz više razloga:
– Prvi je taj što predsjedničke kampanje iziskuju milijunske iznose te ja kao građanin ne mogu osigurati niti nekoliko tisuća kuna za kampanju, a to je jedna o varki demokracije: onaj tko ima novca i može osigurati višemilijunske iznose može sudjelovati u kampanji. Ja nisam taj te sam već u startu, kao i svi ostali građani, zakinut za ustavno pravo kandidature i biti birani – poručuje na kraju nesuđeni kandidat za predsjednika RH.
 


Ovo mi je bio filozofski eksperiment


Postoji li uopće mogućnost da svoju kampanju tijekom izborne kampanje formalizira, odnosno iz tzv. uvjetne je pretvori u bezuvjetnu, pitamo Vučetića:
– Ne, ja u politici djelujem kao filozof i to mi je bio filozofski eksperiment. Smislio sam kovanicu »uvjetna kandidatura« kako bih potaknuo građane da ne smiju biti pasivni te da se odmah kod njih aktivira mehanizam da bi oni mogli bolje djelovati te da istaknu uvjetnu kandidaturu. Bilo bi dobro da građani grada Zadra istaknu uvjetnu kandidaturu za gradonačelnika ili stanovnici županije za župana tamo gdje osjećaju da dinamizam politike nije dovoljno dobar i da podiže kvalitetu građanskog života – zaključuje Vučetić.
 


Prema anketama dobio samo 1,7 posto glasova


Ne zna se je li Vučetiću uvjetna kandidatura doista bila filozofski eksperiment ili su ga od utrke za Pantovčak zapravo odvratili rezultati ankete po kojima je dobio izuzetno malu podršku birača. Naime, prema anketi Cro Demoskopa Vučetić je dobio tek 1,7 posto glasova, a komentirajući ovaj rezultat čak je najavio kako će svoje glasove pribrojiti drugom kandidatu:
– Trebamo uzeti u obzir da neće svi kandidati izići na izbore te ukoliko bude boljih kandidata od mene, ja ću ovih svojih 1,7 posto pribrojiti tom boljem kandidatu. A nije isključeno da neki kandidat koji sada ima 12 ili 15 posto podrži mene te da se ti postoci pribroje meni – najavio je Vučetić, a iz čijih bi se riječi
doista reklo da se namjeravao kandidirati za predsjednika države.