Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

NEMA PANIKE Vicković: Neće doći do pooštravanja mjera

24.06.2020. 13:17


S obzirom na paniku koja se ovih dana podigla zbog pojave koronavirusa na teniskom turniru Adria tour, o najnovijoj situaciji u Zadarskoj županiji razgovarali smo s prvim čovjekom Stožera civilne zaštite, Šimom Vickovićem. Naime, županijski Stožer jučer je iznio najnovije podatke o oboljelima nakon prvih slučajeva covida-19 na Višnjiku, no jučerašnji rezultati ipak pokazuju drugačiju sliku.
I ministar zdravstva, Vili Beroš, u ponedjeljak je u Zadru naglasio kako epidemiološka slika u Zadru u ovom trenutku nije znatno pogoršana, no vidjet će se što će biti kroz nekoliko dana. Ovdje treba naglasiti kako je i županijski Stožer, još uoči pojave prvih oboljelih na Adria touru, sazvao sastanak svih zdravstvenih službi Zadarske županije kako bi se na vrijeme pripremili za nove slučajeve. Hvalevrijedna je to inicijativa s obzirom da u županiji tada nije bilo niti jednog oboljelog, a da je Stožer ipak odlučio pripremiti svoje ustanove nakon vijesti o novim slučajevima u Hrvatskoj.
Na inicijativu župana Božidara Longina radni sastanak održan je s predstavnicima zdravstvenih ustanova kojima je Zadarska županija osnivač, s ciljem dogovora postupka testiranja potencijalno koronavirusom zaraženih stranih gostiju, kazao nam je Vicković. S obzirom na to da je, s aspekta epidemiološke struke najvažnije spriječiti kretanje potencijalno zaražene osobe po zdravstvenim ustanovama, predloženo je da liječnici obiteljske medicine, timovi Zavoda za hitnu medicinu, te turistički timovi kojih ima devet na području Zadarske županije, uzimaju briseve turistima koji im se obrate sa simptomima karakterističnima za covid-19, glavni je zaključak sastanka, a evo što načelnik Stožera u kratkom razgovoru za naš list kaže o najnovijoj situaciji u Zadru.
Naime, kako u županiji u ovom trenuku nema novozaraženih, ponajprije smo ga pitali smatra li da je ovo bio samo sporadičan slučaj i da ne možemo govoriti o povratku epidemije?
– Prema riječima epidemiologa, ovo nije povratak epidemije.
Koliko je Stožer ovoga jutra zaprimio poziva?
– Od jutros je zaprimljeno desetak poziva na telefon Stožera CZ Zadarske županije, a upiti se odnose na moguće kontakte sa zaraženima.
Jesu li, po Vama, građani Zadra i županije reagirali panično, ili pak situaciju smatrate mirnom?
– Smatramo da je situacija u Zadru i županiji mirna. Svjesni da smo se prilikom otkazivanja finalne utakmice svi našli u šokantnoj situacija, ali već dan, dva poslije ljudi su se smirili.
Osim mjera kojih je epidemiolog dr. Alan Medić jučer obznanio na konferenciji za novinare, hoće li Stožer donositi neke nove mjere, primjerice građane zanima hoće li se svadbe ili pogrebi nastaviti po dosadašnjoj praksi?
– Takve odluke donosi Nacionalni stožer civilne zaštite, ali smatramo da neće doći do promjene, odnosno pooštravanja mjera.
 


Petogodišnje dijete i dalje jedini zaraženi Zadranin


Stožer civilne zaštite Zadarske županije izvijestio je u utorak poslijepodne kako je i dalje na ovom području samo jedna osoba pozitivna na covid-19, a riječ je o malodobnom djetetu koje nije bilo na teniskom turniru niti događajima vezanim uz turnir, nego se zarazilo na privatnom obiteljskom druženju. Prema neslužbenim inormacijama radi se o 5-godišnjem djetetu.
Tijekom utorka je testirano 28 uzoraka i svi su negativni, dok je dan prije ukupno testirana 82 uzorka kada je i otkriven spomenuti jedan pozitivan slučaj. U samoizolaciji je 98 osoba.
Ukupan broj zaraženih na području naše županije sada je 90. Od toga broja 86 ih je izliječeno, jedna osoba je preminula, dvoje zaraženih su strani državljani koji se trenutačno nalaze u samoizolaciji u Zadru i jedno zaraženo dijete iz Zadra.
Iz Stožera mole sve roditelje s područja Zadarske županije čija su djeca bila u kontaktu s tenisačima da ne idu u školu i vrtiće, a ostale da se, ukoliko su bili u bliskom kontaktu sa zaraženima, da budu u samoizolaciji 14 dana.