Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

OPSEŽAN POSAO Potpisani ugovori za pet tisuća vezova

24.06.2020. 11:33


Prvi put u zadnjih tridesetak godina počelo je uvođenje reda u luke, odnosno popisivanje vezova te potpisivanje ugovora s vlasnicima brodica o najmu veza u lukama. Naime, Županijska lučka uprava počela je s opsežnim projektom uvođenja reda u luke te vodi brigu o 114 luka i lučica te preko 10.000 vezova, od čega su do sada potpisali ugovore za njih 5.000 na području Zadarske županije.


Uvijek više brodova nego vezova
– Na red je došlo uvođenje reda u luke, dakle mi planiramo sve vezove na području naše županije popisati te uvesti reda, da se točno zna koji je čiji vez, tko plaća koliko za najam veza te da ne može doći do toga da bilo tko veže gdje god mu se prohtije, rekao nam je Davor Škibola, ravnatelj Županijske lučke uprave. Rekao je kako je ovo opsežan projekt s kojim su se odlučili uhvatiti u koštac kako bi uveli red u luke.
Inače komunalni dio luke je dio luke namijenjen za stalni vez brodova i brodica čiji vlasnik ima prebivalište na području jedinice lokalne samouprave ili plovni objekt pretežito boravi na tom području i upisan je u upisnik brodova nadležne lučke kapetanije ili očevidnik brodica nadležne lučke kapetanije ili ispostave i za korištenje kojeg se zaključuje ugovor o stalnom vezu s Lučkom upravom i na kojem se u pravilu ne obavljaju gospodarske djelatnosti. Mjesta za privez u komunalnom dijelu luke određuju se širinom i duljinom brodica i obrojčavaju se rednim brojem.
– Uvijek imamo više brodova nego što imamo vezova i često imamo nesuglasice s pojedincima koji smatraju da imaju pravo na vez, u odnosu na neke druge koji su dobili taj vez. Kad raspišemo natječaj za vezove, oni koji žele sklopiti ugovor sa Županijskom lučkom upravom imaju rok od 30 dana tijekom kojega moraju dostaviti svu potrebnu papirologiju. Prilikom donošenja odluke o tome tko ima pravo na vez uvijek vodimo računa o tome koliko pojedina osoba ima dugo brod, jesu li prije koristili taj vez, također prednost imaju oni koji imaju brodove koji se koriste za gospodarske djelatnosti, ali i oni koji dugo vremena koriste taj vez. Međutim, ima i onih koji otvore tvrtku za gospodarsku djelatnost, ali se njome ne bave, a sve kako bi imali prednost za dobivanje veza. Sve su to načini kako bi netko došao veza, rekao nam je Škibola.
Napomenuo je da su se svi korisnici vezova koji imaju potpisan Ugovor o korištenju stalnog veza dužni pridržavati svih ugovornih obveza, jer će im se u protivnom jednostrano raskinuti ugovor o korištenju veza, a prvenstveno ukoliko se kršenje odredbi odnosi na iznajmljivanje veza trećim osobama.


Tko ima prvenstvo?
Također je naglasio kako će sve brodice, koje se nalaze na vezovima, a za koje nije reguliran status putem Ugovora o korištenju stalnog veza, biti uklonjene sa istih.
Dodao je kako prema Pravilniku o načinu održavanju reda u luci i uvjetima korištenja luke na području Županijske lučke uprave stoji kako prvenstvo na dobivanje veza imaju: vlasnici brodova i brodica koji imaju prebivalište ili sjedište na području jedinice lokalne samouprave, kada je upisan na području nadležne ispostave lučke kapetanije nadležne za tu luku, u svrhu obavljanja gospodarske djelatnosti posebice za ribarstvo ili prijevoz putnika; vlasnici brodica koji imaju prebivalište na području jedinice lokalne samouprave, kada je brodica upisana na području nadležne ispostave lučke kapetanije nadležne za tu luku, u svrhu sporta i razonode; vlasnici brodica koji pretežno borave na tom području i upisani su na području nadležne ispostave lučke kapetanije nadležne za tu luku.
– Gotovo trideset godina nije bilo reda u našim lukama. Mi smo se odlučili na ovaj opsežan posao i svjesni smo da će uvijek biti onih koji su nezadovoljni. Ovo je jako osjetljiv posao i treba vremena da sve riješimo, zaključio je Škibola. Naglasio je kako svakodnevno imaju neugodne situacije s kojima se susreću njihovi djelatnici, od kojih je izdvojio nedavni incident kada je jedna od stranaka djelatniku prijetila smrću, na što su, kako je rekao, reagirali podnošenjem kaznene prijave protiv dotičnog nadležnoj Policijskoj upravi.