Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Raste broj oboljelih u Sloveniji, Vlada opet uvodi obvezno nošenje maski i ostavlja Hrvatsku na “zelenoj listi”

24.06.2020. 12:33


U Sloveniji je u zadnja 24 sata s 1222 testa potvrđena zaraza koronavirusom kod sedmero ljudi, a nije bilo novog smrtnog slučaja među zaraženima, objavila je u srijedu slovenska vlada.
Aktivnih slučajeva zaraze trenutno je 55, u bolnici se od covida-19 liječi sedmero pacijenata, dva više nego prethodnog dana, a od toga dvoje na intenzivnom odjelu, što je jedan teže oboljeli više nego prethodnog dana.
Ukupni broj dosadašnjih zaraza od početka epidemije sada iznosi 1541 nakon što je testirano 95.387 osoba. Broj umrlih među zaraženima ostaje 109.
Prošlog je tjedna u Sloveniji testiranjima potvrđeno 25 novih slučajeva zaraze koronavirusom.
Početkom ovog tjedna broj novih slučajeva varira. Najviše novih infekcija, 13, potvrđeno je u ponedjeljak, među njima najviše “importiranih” iz epidemiološki nestabilnih država u regiji.
To naglo povećanje epidemiolozi pripisuju naknadnom potvrdom pozitivnih slučajeva s kraja tjedna, kad je testiranja inače znatno manje nego običnim danima, pa dio zaraza ostaje neotkriven.
Slovenska vlada danas odlučuje o mogućim novim mjerama kako spriječiti da se rast novih zaraza koji je sada pod kontrolom ne poveća.
Ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs kazao je pred sjednicu da je razočaran što se svi građani ne drže preporuka o nošenju maski u zatvorenim prostorima gdje nije moguće držati fizičku distancu, te najavio da će nošenje maski ponovo postati obvezatnim, javljaju slovenski mediji.
Za sada vlada međutim ne namjerava zaoštriti mjeru koja se odnosi na najveći dopušteni broj ljudi koji se okupljaju na javnim prostorima, pa maksimalan broj i dalje ostaje 500, potvrdio je Hojs, dodavši da bi se to moglo promijeniti ako se  epidemiološka situacija u Sloveniji bude pogoršavala.
Hojs je novinarima potvrdio da Hrvatska i dalje ostaje na tzv. zelenoj listi država koje imaju stabilnu i sigurnu epidemiološku situaciju unatoč povećanju dnevnih zaraza, da to pitanje nije na dnevnom redu vlade danas, ali je Slovencima koji putuju u inozemstvo načelno savjetovao da se drže preventivnih mjera koje preporučuje i slovenski zavod za javno zdravlje.