Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

TURNIR, VIRUS I TURISTI Umjesto velikih događaja – individualizirani doživljaji

24.06.2020. 11:44


Par dana nakon naprasnog kraja Adria Toura, koji je završio viješću kako je Grigor Dimitrov pozitivan na koronavirus, a što je kao bomba odjeknulo Zadrom, domaćim, ali i stranim medijima, situacija se polako vraća pod kontrolu. Svi tenisači i organizatori su testirani, gradonačelnik Branko Dukić i župan Božidar Longin završili su u samoizolaciji kao i još 80-ak građana koji su bili u bliskom kontaktu s pozitivnim tenisačima. Zanimalo nas je jesu li vijesti o turniru, koje su odjeknule svijetom, ostavile kakvog traga na dolazak turista, odnosno jesu li turisti počeli otkazivati već dogovorene dolaske.


Sezona potpuno drugačija od svih
– Za sada nema otkazivanja dolaska gostiju koja bi bila motivirana pojavom koronavirusa na teniskom turniru i svime što se dogodilo na njegovom kraju. Ovo je možda i bila neugodna kampanja za Zadar, ali cijeli događaj je bio pozitivan i šteta što je tako završilo. Dogodilo se što se dogodilo i mislim da ne treba toliko više o tome pričati već se treba okrenuti nadolazećem vremenu, rekao nam je Daniel Radeta, predsjednik Udruge malih iznajmljivača u Zadru.
Naglasio je kako je svima jasno da će ova sezona biti potpuno drugačija od svih prethodnih te kako treba turizam graditi na individualiziranim doživljajima, umjesto velikih događaja.
– Ove godine imamo problem jer nemamo onoliko aviolinija koliko smo imali prethodnih godina. Sada stižu uglavnom turisti koji dolaze automobilima, a koji radije biraju kuće za odmor i to u ruralnim dijelovima, zaleđu ili na otocima. Zbog ovoga su stanovi i apartmani u samom centru uglavnom prazni. Ipak, vjerujemo kako će se pokretanjem aviolinija povećati i broj turista koji dolaze u centar. Naime, trenutno imamo dogovoreno 11 avionskih linija i polažemo nade da bi to moglo pomoći iznajmljivačima u Zadru, rekao je Radeta.


Zadarska županija na 3. mjestu sa 144. tisuće noćenja
Inače, zbog svjetske pandemije Vlada i resorna ministarstva odredili su pomoć za male iznajmljivače na način da je odlučeno da »osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu plaćaju samo pola iznosa godišnjeg paušala turističke pristojbe u 2020. godini«, odnosno umjesto 350 kuna, plaćaju 175 kuna.
– Obveznici plaćanja paušalnog poreza na dohodak sukladno Zakonu o porezu na dohodak, s obzirom na to da se godišnji paušalni porez na dohodak i prirez porezu na dohodak plaća tromjesečno, mogli su nadležnoj poreznoj upravi predati Zahtjev za odgodu plaćanja (za prvo tromjesečje). Nadalje, za drugo tromjesečje Porezna uprava otpisuje obvezu poreza, odnosno za drugo tromjesečje nije potrebno slati zahtjev za odgodu plaćanja, obavijestili su nas iz Turističke zajednice Grada Zadra.
Inače, prema prvim informacijama sustava eVisitor, tijekom produženog vikenda u Hrvatskoj je ostvareno 185.389 dolazaka i 842.659 noćenja, a dnevno je prosječno u Hrvatskoj boravilo oko 210.000 turista. Naša županija na trećem je mjestu s 144.000 noćenja.