Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Željko Smolić Benac dao ostavku, novi predsjednik Ante Jerak Špaca

24.06.2020. 10:25


Matica umirovljenika Općine Sukošan u Domu mladeži na kojoj je nazočilo preko 90 aktivnih članova održala je redovnu godišnju skupštinu koja je u konačnici završila kao izvanredna izborna skupština, nešto više od godinu dana nakon redovne izborne skupštine.
Aktualni predsjednik Željko Smolić Benac podnio je neopozivu ostavku. Iako je bilo ponešto nespretnosti i nesnalaženja u svezi izbora glasovalo se javno. S jednim suzdržanim glasom novooizabrani predsjednik Matice umirovljenika Općine Sukošan je Ante Jerak Špaca iz Debeljaka, dosadašnji dopredsjednik udruge, tajnik Boćarskog kluba Sukošan.
Novoizabrani dopredsjednik je Šime Dijan Kesa na čije je mjesto u Upravnom odboru kooptiran Dragan Brkić. Ostavku je podnio i blagajnik Boris Grginović Živanov, ali o njoj će raspravljati Upravni odbor.


Dostojanstvena starost
– Umirovljenici zaslužuju dostojanstvenu starost. Svi zajedno imamo zadatak omogućiti umirovljenicima prilike za druženje, aktivnosti i edukaciju, kazao je Jerak izrazivši nadu u nastavak odlične suradnje s Općinom Sukošan i Maticom umirovljenika Zadarske županije.
Shodno općoj situaciji o zaštiti od koronavirusa, kaže on, najvažnije je pratiti obavijesti nacionalnog Stožera civilne zaštite kao i Stožera civilne zaštite Zadarske županije i Stožera civilne zaštite Općine Sukošan.
– A ako se svi budemo pridržavati uputa Stožera civilne zaštite i uz Božju pomoć ova pošast će što prije prestati te će se naše aktivnosti nastaviti s još većim žarom, poručio je Ante Jerak Špaca.
Matica umirovljenika Sukošan samostalno djeluje već 17 godina. Najbrojnija je i zasigurno najaktivnija udruga u Zadarskoj županiji.
– Protekle godine imali smo 189 članova, članarinu je platio 171 član. Iako nam je, nažalost, preminulo šestero članova, sada Matica umirovljenika broji čak 194 člana, rekao je Smolić.
Svi pružaju ruku umirovljenicima. Udruga je protekle godine što u blagajni, što na bankovnom računu, imala ukupno 36.000 kuna. U 2020. godinu ušla je s 13.600 kuna.
– Hvala Općini Sukošan i načelniku Anti Martincu što nas stalno financijski i ljudski prate, zahvalio je Smolić.


Umirovljenike prati Općina
– Općina nam je protekle godine doznačila ukupno 22.000 kuna, od toga 2.000 kuna za domjenak u Domu mladeži nakon predavanja »Prijevare građana treće životne dobi« na kojem su službenici PU zadarske upozorili naše umirovljenike da mogu biti žrtve prijevara i raznih lopova te ih uputili kako se zaštiti od takvih oblika kriminala, podsjetio je Smolić.
Blagajničko izvješće je podnio Boris Grginović Živanov, a Nadzornog odbora predsjednik Zvonko Kutleša.
– Brinemo se o svojim umirovljenicima, posjećujemo ih kad su bolesni, a u ovoj situaciji smo im na raspolaganju 24 sata ako im što treba. Starije osobe i one s kroničnim oboljenjima su sada najranjivije, pružimo im ruku, istaknuo je Smolić.
Sukošanski umirovljenici su već obišli gotovo cijelu Hrvatsku, a bili su i u zemljama u okruženju.
– Zbog koronavirusa odgodili smo održavanje redovne skupštine Matice umirovljenika i odlazak na dvodnevni izlet na Brijune početkom travnja, naveo je u svom izvješću Smolić dodajući još kako su posljednja zajednička okupljanja bila u Domu mladeži na tradicionalnom dočeku Nove godine, dok je 55 žena 8. ožujka 2020. uz prigodnu večeru i živu glazbu obilježilo Međunarodni dan žena.




Još nisu »za baciti«
Udruga je svojim uspješnim radom i raznovrsnim manifestacijama, namijenjenim zlatnoj generaciji, ali isto tako i ostalim općinskim žiteljima, ispred brojnih udruga Zadarske županije i šire.
– Sukošan je hvalevrijedan primjer kako ljudi starije životne dobi još nisu »za baciti«. Starije generacije su puno skromnije, neopterećeni smo, volimo se zabavljati i družiti. Neka nam ova pošast koronavirusa prestane što prije jer naši članovi jedva čekaju zabave i izlete, poželio je Milivoj Dujela, predsjednik Matice umirovljenika Zadarske županije.
Potom se na trgu ispred Doma mladeži održao umirovljenički domjenak.
 


Tri predsjednika u 17 godina


Matica umirovljenika Sukošan osamostalila se 2003. godine. Prvi predsjednik Velimir Kezmić Car bio je na čelnom mjestu udruge 12 godina, u ožujku 2015. zamijenio ga je Željko Smolić. Treći izabrani predsjednik je Ante Jerak Špaca.
Dopredsjednik je Šime Dijan Kesa, a tajnica Marica Gašparović. Osim navedenih u Upravnom odboru su: Stanka Grginović, Dragica Sudinja i Dragan Brkić te Bore Grginović Živanov. Nadzorni odbor ostao je u istom sastavu: Zvonko Kutleša, Milan Zdravko Brkić i Božo Dijan Makac.