Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Kanader gasio požar na otočiću Krknata pored Dugog otoka

24.06.2021. 15:29


Jedan Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućen je u četvrtak u akciju gašenja požara na otočiću Krknata pored Dugog otoka u Zadarskoj županiji.
Protupožarna sezona 2021. službeno je započela u ponedjeljak, 21. lipnja predstavljanjem rada Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama.
Od 21. do 24. lipnja 2021. godine, zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH su sudjelovale u gašenju tri požara, dva u Šibensko-kninskoj županiji i jednog u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Dva Canadaira CL-415 upućena su u utorak, 22. lipnja u akciju gašenja požara na lokaciju Dubrava, industrijska zona Podi u Šibensko-kninskoj županiji, nakon čega je jedan preusmjeren s požarišta Dubrava na požarište Rudine, Kaštel Štafilić u Splitsko-dalmatinskoj županiji.
Do 21. lipnja zračne snage bile angažirane 26 puta pri čemu su ostvarile 362 leta, oko 54 sata naleta i izbacile 1888 tona vode, a u ponedjeljak, 21. lipnja su dva Canadaira i Air Tractor bili angažirani na gašenju požara u Vodicama.
U prošlih nekoliko dana izvršeno je i jedno protupožarno izviđanje protupožarnim zrakoplovom u županijama priobalja.
I ove godine svoj doprinos u protupožarnoj sezoni dat će Hrvatska vojska s kopnenim, pomorskim i zračnim snagama i to kroz sustav korištenja do šest Canadaira i do šest Air Tractora kao i jednog helikoptera. Također, Ministarstvo obrane i Oružane snage RH osigurat će do 200 pripadnika u spremnosti za brzu intervenciju te dva desantna broda i dvije gumene brodice.