Teški ljetni mjeseci u iščekivanju novih kredita

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Gradsko vijeće odobrilo spasonosni kredit, ali »barka« i dalje pušta na sve strane
Na potezu su Nadzorni odbor i jedini klupski operativac David Gunjević, koji su na svoja leđa preuzeli breme da se klub izmigolji iz ralja potpunog financijskog disbalansa i da ga se uspije nekako vratiti na ustaljeni kolosijek
Marin GOSPIĆ
KK Zadar se ponovo izvukao zahvaljujući Gradskom proračunu

Prvi dan ljeta donio je novu burnu sjednicu Gradskog vijeća na kojoj je KK Zadar konačno stavio melem na financijske rane sportske zajednice iz minule sezone. Izglasano je jamstvo za kredit u iznosu od 3.7 milijuna kuna, no taj po svemu spasonosni događaj za klub pao je u sasvim drugi plan jer je sva svjetla pozornice privukao vijećnik, ali i čelni nadzornik kluba Ante Rubeša koji je pred vijećnike iznio račune kao dokaze da je klub s Višnjika krajem kolovoza i početkom rujna prošle godine za 38 noćenja raznih prvotimaca u jednom zadarskom hotelu platio preko pola milijuna kuna. Šok i nevjerica zavladali su nakon toga Gradskom vijećnicom, a podosta tog šoka se moglo primijetiti i na licima gradonačelnika Branka Dukića kao i njegovih stranačkih kolega koji su do tog trenutka bili spremni »ruku u vatru gurnuti« da je Uprava kluba na čelu sa sada bivšim direktorom Željkom Žilavcem u svom mandatu sve odradila na pošten i transparentan način.

Alternative Žilavcu i Ridlu

Financije kluba nažalost su i dalje top tema na Višnjiku, a o »šoldima« će se sigurno naveliko raspredati i razmišljati tijekom svih ljetnih mjeseci jer se ovim izglasanim kreditom zatvara tek jedna mala rupica na dobrano probušenom brodu zvanom KK Zadar. Sada se misija skupljanja novaca (čitaj: planiranje novih kredita) prebacuje na trošak od 5.8 milijuna kuna za predstečajnu nagodbu, a trebat će se naći pokoji milijun i za sklapanje rostera za novu sezonu, dok će se vrlo brzo pojaviti i kraj siječnja 2023. godine kada se mora vratiti pred tri dana aklamirani kredit od 3.7 milijuna kuna. Na GV-u je Rubeša iznio projekciju budžeta za nadolazeću sezonu, a po njoj se radi o iznosu od 4.5 milijuna kuna (vjerojatno uz plus od 5.8 milijuna za predstečajnu nagodbu). Ostalo je nejasno hoće li se iz tih 4.5 milijuna kuna namiriti kredit i nedavna Dukićeva pozajmica od 700 tisuća kuna ili će se sva sredstva ubaciti u prvu momčad. Zapravo jako je puno upitnika nad širinom lancuna kojim će se klub pokrivati u nadolazećem razdoblju, a puno će toga biti jasnije nakon izvještaja već naručene neovisne financijske revizije koja će za nekih mjesec i pol dana iznijeti na čistac koliko-toliko realno financijsko stanje. Do tada vršitelj dužnosti direktora kluba David Gunjević ima pred sobom zadatak formalno sprovesti dva važna natječaja koji će onda iznjedriti i konkretne alternative Željku Žilavcu i Zvonimiru Ridlu. Javni poziv za poziciju direktora ugledao je jučer i službeno svjetlo dana, a paralelno bi trebao teći i natječaj za sportskog direktora na kojem će se naći kandidati koji nisu dobili pravu priliku u ožujku kada je kao jedina gljiva poslije kiše niknuo Ridl. Na toj listi kandidata naći se tako ponovno imena Vladimira Vanjka, Roka Jurline, Tihomira Bujana, Hrvoja Perića, Denisa Pleslića i nekih drugih, te će biti doista zanimljivo ispratiti tijek izbora osobe za tu vitalnu funkciju koja predstavlja spojnicu između NO-a i samog parketa.

Zatvaranje rostera

Po najnovijoj statutarnoj izmjeni, nadzornici su ti kome će direktno račune polagati novi sportski direktor koji će pak pred sobom imati vrlo tešku zadaću. Jer dok se i dođe do kraja cjelokupnog procesa natječaja ljeto će bitnije odmaknuti, a morat će se u hodu, i to brzinski, rješavati pitanje trenera koji bi trebao imati svoje prste u zatvaranju rostera, što će samo po sebi biti vrlo teška misija. S obzirom na najave o bitnijem srozavanju budžeta predviđenog za prvu momčad (lani se raspolagalo s cca 14 milijuna kuna), pa potrebi da se tek petorici igrača koji imaju opciju produljenja ugovora (Jordano, Drežnjak, Brala, Buljan, Paponja) pridruži još najmanje toliko novih igrača, a da se ne spominje tržište i stiska s vremenom, onda je teško očekivati da će se na vrijeme zatvoriti roster i potom odraditi kvalitetne pripreme. Sve to navodi da bi se kroz nadolazeći srpanj i kolovoz Višnjikom moglo zaplesati u već viđenoj verziji »zbrda-zdola« sistema. Na potezu je Nadzorni odbor i jedini klupski operativac Gunjević, koji su na svoja leđa preuzeli breme da se klub izmigolji iz ralja potpunog financijskog disbalansa i da ga se uspije nekako vratiti na ustaljeni kolosijek, ali bez zaostalih dubioza koje se iz primjera smještaja igrača s početka teksta poput bumeranga vraćaju kao najgora moguća rugalica svim građanima Zadra.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno