Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Kapetani pozvali na bojkot Grčke

Autor: Z L

23.07.2008. 22:00
Kapetani pozvali na bojkot Grčke


Nepravomoćna presuda grčkog suda dubrovačkom kapetanu Kristi Laptalu jest presedan u svjetskom pomorstvu i zato ćemo na tom slučaju i kršenju njegovih ljudskih prava ustrajno raditi i u Hrvatskoj i u inozemstvu. Vrlo dobro razlikujemo izvršnu od sudske vlasti, ali unatoč tome tražimo hitan prijem kod predsjednika hrvatske Vlade Ive Sanadera kako bi mu iz prve ruke prenijeli da je suđenje kapetanu Laptalu u Grčkoj bilo nefer, nekorektno i nepravedno.
Narušena ljudska prava
Budući da je Grčka članica EU-a želimo da se u drugostupanjskom postupku poštuju njegova ljudska prava i pravo na obranu što mu je uskraćeno u dosadašnjem tijeku postupka, rekao je, među ostalim, predsjednik Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) Vladimir Svalina nakon jučerašnjeg sastanka Izvršnog odbora te udruge koji je u cjelosti bio posvećen slučaju drakonski osuđenog dubrovačkog kapetana.
– U prvom dijelu postupka hrvatska država nije dovoljno pomogla kapetanu Laptalu jer nije omogućeno ubrzanje postupka, on nije imao fer i korektno suđenje, a također nije se mogao ni braniti sa slobode što mu je Hrvatska preko svojih diplomatsko-konzularnih predstavnika trebala omogućiti. Izjava predsjednika Stjepana Mesića da Laptalova obitelj nije zatražila veću pomoć predstavlja manipulaciju i zamagljivanje stvari. Zahtjev za pružanjem pravne i druge pomoći kapetanu Laptalu od strane nadležnih organa Republike Hrvatske upućen je u više navrata, a mi možemo konstatirati da se naše službe, Vlada pa i Ured Predsjednika Republike nisu dovoljno potrudili da mu pomognu, ističe Vladimir Svalina.
Ogorčeni “Jutarnjim”
Osobito ogorčenje članovi Izvršnog odbora SPH-a iskazali su uređivačkom politikom zagrebačkog Jutarnjeg lista, odnosno pisanjem njegova kolumnista Ivana Zvonimira Čička koji je, unatoč demantiju MUP-a u kojemu se ističe da se ne vodi nikakva policijska obrada nad kapetanom Laptalom, svoje tvrdnje “temeljene na dobro obaviještenim izvorima” ponovo plasirao u javnost.
– Pridružit ćemo se obitelji kap. Laptala u sudskom postupku protiv Jutarnjeg lista i gospodina Čička. Očekujemo ili Čičkovu ispriku Laptalovoj obitelji i javnosti, ili imena onih na koje se pozivao u svom tekstu, rekao je Vladimir Svalina.
S dubrovačkog sastanka Izvršnog odbora SPH njegovi su članovi pozvali hrvatske gospodarstvenike, a posebno pomorce na potpuni bojkot grčkog tržišta, kako bi se i na takav način ukazalo na besprimjerno ugrožavanje ljudskih prava nepravomoćno osuđenom kapetanu Laptalu.
Sastanku je prisustvovao i Laptalov kolega kapetan Drago Milinković koji je članove Izvršnog odbora SPH-a izvjestio o odluci 20-tak zapovjednika raznih nacionalnosti angažiranih u belgijskoj tvrtki “Trireme V.M.” da do daljnjega neće ploviti za Grčku.”Naš kolega Kristo Laptalo platio je nevjerojatnu cijenu za sve nas. Odluka suda u Patrasu je presedan nad presedanima, a internacionalizacija tog slučaja je prijeko potrebna kako bi se ubuduće zaštitili zapovjednici brodova koji bi se eventualno našli u sličnoj situaciji”, naglasio je kapetan Milinković.
Luka BRAILO
 


Zbog farse i do UN-a
Kad je riječ o internacionalizaciji slučaja kapetana Laptala Izvršni odbor SPH-a će preko svoje međunarodne udruge (ITF) kao i Međunarodne pomorske organizacije (IMO) tražiti da se o farsičnom suđenju i vođenju postupka u Grčkoj temeljito raspravi i u sjedištu EU-a, u Bruxellesu. Od hrvatskih nadležnih organa SPH također traži da se o reperkusijama slučaja dubrovačkog kapetana povede rasprava i u New Yorku, u sjedištu UN-a, gdje će se 27. srpnja raspravljati o provedbi odredaba Konvencije o pravu mora i postupanju prema zapovjednicima brodova u ilegalnoj trgovini narkoticima.