Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Pisma stara iz Ravnih kotara

Autor: Velimir Brkić

23.07.2008. 22:00
Pisma stara iz Ravnih kotara


Na ovoj etnomanifestaciji nastupit će dvije dječje skupine iz Škabrnje i Poličnika te čak 12 KUD-ova: Sv. Mihovil Galovac, Vukšić, Asseria Benkovac, Sv. Kata Zemunik, Galeb Karin Gornji, Carza Poličnik, Vila Velebita Jasenice, Škabrnja, Nijemci iz Slavonije, domaćin Nadin te narodni guslar Dane Jurić
Kulturno-umjetničko društvo Nadin iz Nadina uz blagoslov Grada Benkovca u petak organizira prvu etnoglazbenu manifestaciju pod nazivom “Pisma stara iz Ravnih kotara”. Ova za Nadin povijesna manifestacija započinje u 19 sati blagoslovom sudionika koji će predvoditi župnik don Boris Pedić. Potom će uslijediti mimohod sudionika kroz Nadin od školske zgrade do Sportskog centre “Kod zadruge”.
Na ovoj etnomanifestaciji nastupit će dvije dječje skupine iz Škabrnje i Poličnika te čak 12 KUD-ova: Sv. Mihovil Galovac, Vukšić, Asseria Benkovac, Sv. Kata Zemunik, Galeb Karin Gornji, Carza Poličnik, Vila Velebita Jasenice, Škabrnja, Nijemci iz Slavonije, domaćin Nadin te narodni guslar Dane Jurić.
Inače, KUD Nadin osnovan je u studenom 2006. godine, s ciljem okupljanja ljubitelja kulturno-umjetničkih vrijednosti te radi njegovanja i očuvanja izvorne kulturne baštine i folklora mjesta Nadin te ravnokotarskog i bukovačkog kraja. Predsjednik KUD-a je Dragan Brzoja, dopredsjednik Željko Vrsaljko, tajnica Mirjana Vrsaljko, dok su preostali članovi Upravnog odbora Branka Vrsaljko, Joso Škaulj, Vedran Vinketa, Slobodan Vicković, Luca Vrsaljko, Dragan Vrsaljko i Marija Brzoja. Nadzorni odbor sačinjavaju predsjednik Svemir Vrsaljko te Šime Glavić i Predrag Brzoja, a stegovni sud Šime Margarin, Mićo Vrsaljko i Davor Glavić.
U 20 mjeseci postojanja sudjelovali su na svim značajnijim folklornim manifestacijama u Zadarskoj županiji. Sudjelovali su na manifestaciji “Divan je kićeni Srijem” u mjestu Nijemci, istoimenoj općini u sastavu Vukovarsko-srijemske županije, gdje su predstavili tradicijske pjesme i igre sjevernodalmatinskog zaleđa kao i “cvitaraško kolo” iz Ravnih kotara. Na poziv maestra Siniše Leopolda bili su i u Zagrebu na snimanju HTV-ove emisije iz serijala “Svirci moji”. Posebno se diče izvrsnom organizacijom spektakularne “Cvitarijade od Nina do Knina” održanom u siječnju ove godine u Nadinu. Riječ je o prvom natjecanju uopće na ovim prostorima u izvođenju etnoskladbi na usnoj harmonici – instrumentu, na ovim prostorima poznatijim pod nazivom “cvitare”.