Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Rekordnih pet Uskokovih posada brane boje Hrvatske na EP-u

Autor: Roman Morović

23.07.2008. 22:00
Rekordnih pet Uskokovih posada brane boje Hrvatske na EP-u

Foto: Zvonko KUCELIN



Dva su tjedna preostala do početka Svjetskog Juniorskog prvenstva u jedrenju za klase 420 i 470 koje će se od 7. do 15. kolovoza održati u Zadarskom kanalu. Organizator, JK Uskok, predstavio je jučer na konferenciji za novinare pet svojih posada koje će nastupiti na prvenstvu, te istaknuo kako je za natjecanje prijavljena samo još jedna hrvatska posada.
– Dvosjed je temelj pravog jedrenja i mi u JK Uskok već godinama jako držimo do toga. Na ovom ćemo prvenstvu nastupiti sa pet posada od kojih će dvije biti vrlo konkurentne, a vjerojatno ćemo imati i najmlađu posadu na prvenstvu koju čine Dino Petešić i Filip Bogdanić. Što se tiče samoga kluba vrlo smo zadovoljni i ponosni što ćemo biti tako brojni ali razočaravajuće je za hrvatsko jedrenje što će Uskok praktički jedini predstavljati Hrvatsku – rekao je sportski direktor Uskoka Robert Sandalić.
Uskok će u klasi 470 (do 21 godine) predstavljati dvije posade i to u ženskoj konkurenciji Enia Ninčević i Romana Župan, te u muškoj Luka Jakovčev i Luka Šupe. U klasi 420 (do 19 godina) nastupiti će šestero mladih Zadrana. Sestre Anđela i Margarita Uhoda, Lovre Ivanov i Marko Carić, te već spomenuta najmlađa posada Petešić/Bogdanić.
Trener svih posada je bivši europski prvak u klasi 420 iz 2004. godine Matija Longin.
– Treniramo zajedno već tri tjedna i svi momci i cure su vrlo dobri. Imaju veliku volju i izdržljivost i pomno slušaju sve što im govorim. Po mom mišljenju pritajeni favoriti mogli bi biti Lovro Ivanov i Marko Carić ali za mene je najvažnije da svi daju svoj maksimum, a rezultati će sigurno doći. Svaka prognoza u sportu, pa tako i u jedrenju koje je vrlo napredvidivo je vrlo nezahvalna – kazao je Longin i predao riječ predsjedniku regatnog odbora Tonku Petešiću koji se osvrnuo na nekoliko detalja oko same pripreme prvenstva.
– Pripreme teku predviđenim tempom i sve već lagano privodimo kraju. Vjerujem da ćemo tehnički biti spremi 1.8., a onda nam preostaje tjedan dana za završno uljepšavanje. Siguran sam da će regata biti organizirana na vrhunskom nivou kao što je bila svaka do sada u Zadru – rekao je Petešić.
Natjecatelji će jedriti na dva regatna polja. Klasa 420 jedriti će ispred Uskoka, dok će regatno polje klase 470 biti od Puntamike prema Petrčanima. Zanimljivo je kako će se zadnji dan jedrenja ove klase, tkz. medal race najboljih deset posada, održati ispred zadarske rive i to vrlo blizu obali što bi trebalo povećati atraktivnost samoga natjecanja.
Za klasu 420 prijavaljeno je 112 posada, a za klasu 470 njih 83. Nastupit će natjecatelji iz 27 nacija, a prva posada već je stigla u Zadar. Nizozemska je posada odlučila tjedan dana prije samoga natjecanja provesti krstareći po Jadranskim otocima, a većina posada u Zadar bi trebala pristići prvih dana kolovoza kada završi Svjetsko prvenstvo u Poljskoj.