Smirujući vrt zadarske Opće bolnice

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
bolnicavrt4
Vedran SITNICA
Opća bolnica Zadar osim obnove i opremanja odjela oplemenjenim okolišem humanizirala je svoj prostor

Bolnički vrt je i ove godine u konkurenciji za najljepši vrt, jer i dalje zadivljuje i privlači poglede pacijenata, bolničkog osoblja i usputnih prolaznika. Odluke vezane uz uređenje donosi ravnatelj Opće bolnice u Zadru dr. Zvonimir Vrančić, dok pomoćnica ravnatelja za nemedicinske poslove Vesna Zupčić daje upute vezane uz cvijeće, sve to provodi u djelo i marljivo o tome brine Joso Mitović kao glavni vrtlar i njegov pomoćnik Marin Klanac.

- Sredstva za uređenje vrta i dvorišta su neophodna i da nemamo izvore prihoda kao što su donacije, dio iz proračuna Zadarske županije i iz vlastitih sredstava bolnice, bilo bi nemoguće sve ovo uzdržavati i uređivati - rekla nam je Vesna Zupčić.

Posebnost bolničkog vrta su prije svega brojna stabala "razbacana" po cijelom bolničkom kompleksu. Njihova visina, starost debla i zelenilo krošnje stvaraju ambijent parka i djeluju smirujuće. Od više raznih vrsta izdvaja se stablo magnolije, čempres, hrast crnika, bor i palme. No, tu su još i manja tek zasađena stabla smokve, limuna, mandarinke, šipka i lovora.

- Plodove s ovih voćki može uživati svatko, znači pravilo je "tko prvi, njemu cura"- našalio se Joso Mitrović te nastavlja:

- Kada se sve redovito obrađuje i održava, nije teško i nema puno posla. Jedino kad je loše vrijeme, primjerice jak vjetar koji nanese puno smeća ili polomi grane, tada ima malo više posla i "muke" oko ponovnog uređenja.

S obzirom da se Joso Mitrović ovim poslom bavi već trideset godina, njemu je sve to već dobro upamćena rutina i, kako sam kaže: "Već danas znam što će mi ostati za napraviti sutra i tu nema nikakvih prioriteta". Naime, svaki dio bolničkog vrta je podjednako njegovan i pažljivo održavan, bez obzira gdje se nalazi. To se prije svega odnosi i na onaj dio vrta iza bolnice koji nije ništa manje uređen od ostatka površine. Rano ujutro Joso Mitrović započinje svoj posao ovisno o potrebi toga dana, radi pauzu za ručak i odmor te se nakon toga opet vraća svom poslu koji redovito završava zalijevanjem u večernjim satima, posebno u vrijeme velikih vrućina.

- Najbolje je predvečer zalijevati, a to mi je i najteže i najviše vremena mi oduzima. Prilikom izbora cvijeća i grmlja nastojimo odabrati ono što je zeleno cijelu godinu jer je to mnogo lakše za održavati. Tako, primjerice Magnolija iako je lijepa daje i mnogo posla jer u vremenu od petog do osmog mjeseca otpada joj lišće koje treba stalno čistiti.

U bolničkom vrtu ima i mnogo cvijeća, a najviše đirana, ruža i zvončića, no tu pronalazimo i bršljan, lovor i ružmarin.

- Moje najdraže cvijeće su ruže penjačice, jer imaju puno cvijeća i lako ih je održavati. Da bi list bio ovako zelen i zdrav potrebno je osim vode nadodavati i vitamine u zemlju i gnojivo, ali to se ne radi stalno već kada sama biljka "traži" promjenom boje svoga lista - kazao je Joso Mitrović te nadodao za kraj:

- Volim svoj posao i radim ga s "guštom".

To je sigurno jedan od razloga zbog čega je bolnički vrt svaku godinu sve bogatiji i ljepši.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno