Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Smirujući vrt zadarske Opće bolnice

Autor: Katarina Belić

23.07.2008. 22:00
Smirujući vrt zadarske Opće bolnice

Foto: Vedran SITNICA



Bolnički vrt je i ove godine u konkurenciji za najljepši vrt, jer i dalje zadivljuje i privlači poglede pacijenata, bolničkog osoblja i usputnih prolaznika. Odluke vezane uz uređenje donosi ravnatelj Opće bolnice u Zadru dr. Zvonimir Vrančić, dok pomoćnica ravnatelja za nemedicinske poslove Vesna Zupčić daje upute vezane uz cvijeće, sve to provodi u djelo i marljivo o tome brine Joso Mitović kao glavni vrtlar i njegov pomoćnik Marin Klanac.
– Sredstva za uređenje vrta i dvorišta su neophodna i da nemamo izvore prihoda kao što su donacije, dio iz proračuna Zadarske županije i iz vlastitih sredstava bolnice, bilo bi nemoguće sve ovo uzdržavati i uređivati – rekla nam je Vesna Zupčić.
Posebnost bolničkog vrta su prije svega brojna stabala “razbacana” po cijelom bolničkom kompleksu. Njihova visina, starost debla i zelenilo krošnje stvaraju ambijent parka i djeluju smirujuće. Od više raznih vrsta izdvaja se stablo magnolije, čempres, hrast crnika, bor i palme. No, tu su još i manja tek zasađena stabla smokve, limuna, mandarinke, šipka i lovora.
– Plodove s ovih voćki može uživati svatko, znači pravilo je “tko prvi, njemu cura”- našalio se Joso Mitrović te nastavlja:
– Kada se sve redovito obrađuje i održava, nije teško i nema puno posla. Jedino kad je loše vrijeme, primjerice jak vjetar koji nanese puno smeća ili polomi grane, tada ima malo više posla i “muke” oko ponovnog uređenja.
S obzirom da se Joso Mitrović ovim poslom bavi već trideset godina, njemu je sve to već dobro upamćena rutina i, kako sam kaže: “Već danas znam što će mi ostati za napraviti sutra i tu nema nikakvih prioriteta”. Naime, svaki dio bolničkog vrta je podjednako njegovan i pažljivo održavan, bez obzira gdje se nalazi. To se prije svega odnosi i na onaj dio vrta iza bolnice koji nije ništa manje uređen od ostatka površine. Rano ujutro Joso Mitrović započinje svoj posao ovisno o potrebi toga dana, radi pauzu za ručak i odmor te se nakon toga opet vraća svom poslu koji redovito završava zalijevanjem u večernjim satima, posebno u vrijeme velikih vrućina.
– Najbolje je predvečer zalijevati, a to mi je i najteže i najviše vremena mi oduzima. Prilikom izbora cvijeća i grmlja nastojimo odabrati ono što je zeleno cijelu godinu jer je to mnogo lakše za održavati. Tako, primjerice Magnolija iako je lijepa daje i mnogo posla jer u vremenu od petog do osmog mjeseca otpada joj lišće koje treba stalno čistiti.
U bolničkom vrtu ima i mnogo cvijeća, a najviše đirana, ruža i zvončića, no tu pronalazimo i bršljan, lovor i ružmarin.
– Moje najdraže cvijeće su ruže penjačice, jer imaju puno cvijeća i lako ih je održavati. Da bi list bio ovako zelen i zdrav potrebno je osim vode nadodavati i vitamine u zemlju i gnojivo, ali to se ne radi stalno već kada sama biljka “traži” promjenom boje svoga lista – kazao je Joso Mitrović te nadodao za kraj:
– Volim svoj posao i radim ga s “guštom”.
To je sigurno jedan od razloga zbog čega je bolnički vrt svaku godinu sve bogatiji i ljepši.