Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Štakori prijete novoj školi na Bilom brigu?

Autor: Katina Vrsaljko

23.07.2008. 22:00
Štakori prijete novoj školi na Bilom brigu?

Foto: Ivan JAMIČIĆ



HSP-ov vijećnik Mladen Meštrović zatražio je od Gradskog poglavarstva na sjednici Gradskog vijeća da ukloni otpad u Novigradskoj ulici na Bilom brigu, budući da je riječ o ulici kojom će od jeseni učenici ići u novu školu.
– Tri su odlagališta komunalnog otpada na kojima se skupljaju štakori, a kuće su na dva-tri metra udaljenosti. Trideset metara je udaljena osnovna škola u koju će na jesen krenuti 800 djece. Grad mora taj otpad hitno riješiti radi sigurnosti djece. Znam da ću dobiti odgovor da je to privatno vlasništvo, ali, izvolimo promijeniti Odluku o komunalnom redu, i neka grad očisti te tri lokacije i vlasniku ispostavi račun, zatražio je Meštrović.
Naime, oko kuće u Novigradskoj ulici koja je tijekom rata pogođena granatom i od onda nije sanirana, odlaže se otpad i skupljaju se štakori, a od nove škole je to udaljeno tridesetak metara.
Gradonačelnik Kolega je odgovorio kako je Grad spreman otkupiti zemljište, a do tada ništa ne može promijeniti.
– Pokušavamo to učiniti preko Centra za socijalnu skrb. Ambijent zaista nije lijep, ali moram reći da će prilaz školi ipak biti sa sjevera, dodao je Kolega.
Kako je jučer rekla Ivana Dadić, stručni suradnik Grada Zadra za informiranje i protokol, to zemljište je u privatnom vlasništvu, a s vlasnikom se nikako ne može stupiti u kontakt.
– Grad bi rado otkupio zemljište i sanirao otpad, ali dok to nije u vlasništvu Grada, ništa se nažalost ne može učiniti, rekla je Dadić objašnjavajući kako do vlasnika pokušavaju doći preko Centra za socijalnu skrb i drugih institucija.
Dadić tvrdi da se ne može promijeniti Odluka o komunalnom redu i očistiti otpad, jer se to kosi sa Zakonom o privatnom vlasništvu.
– Grad će i dalje nastojati stupiti u kontakt s vlasnikom, otkupiti zemljište i što prije urediti prilaz, zaključila je Dadić.