Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Što više minuta, bolja igra

Autor: Matej Lordanić

23.07.2008. 22:00
Što više minuta, bolja igra

Foto: Zvonko KUCELIN



– Imao sam veliku minutažu, a čim je minutaža veća, onda mogu pokazati što znam. Moram pohvaliti Ivana Batura, suigrača iz Zadra, koji se također dobro snašao. On i ja smo jedini ’91. godište koji doista igramo u reprezentaciji
Toni Prostran, organizator igre, prošlog je ljeta svima dokazao svoj neprijeporan talent. Tada 16-godišnjak, bio je prvi strijelac kadetskog EP (20,3 poena u prosjeku) te izabran u prvu petorku turnira. Hrvatska reprezentacija nije ostvarila zapažen rezultat, no Prostran se sjajnim igrama predstavio cijeloj Europi. Kao kruna svega došao je poziv u seniorsku momčad Zadra u kojoj se nije previše naigrao, no on tvrdi kako je puno napredovao trenirajući sa starijima i iskusnijima od sebe.
Pozornost na sebe posebno je skrenuo u vrijeme ozljede Roka Stipčevića, kada je Toni, iako 17-godišnjak, dobio nešto veću ulogu. U uvjerljivoj pobjedi protiv Strasbourga u Jazinama, 181 cm visoki razigravač je odlično iskoristio dobivenih 16 minuta za 12 poena (4/5 šut za tricu) te po tri skoka i tri asistencije. Odigrao je nekoliko utakmica i za juniore Zadra koji su u finalu HP izgubili od Cibone 85:92, tek nakon produžetka. Ove je sezone, kao logičan slijed nakon kadetske reprezentacije, uslijedio poziv u juniorsku. Upravo je Prostran ponajbolji igrač i vođa juniorske reprezentacije Hrvatske koja se priprema za EP u Grčkoj.
– Igrajući svaki dan pet na pet puno sam napredovao na treninzima sa seniorima. Moram istaknuti da sam imao sreće što su mi puno pomagali Corey Brewer i Rok Stipčević. U prošloj sam sezoni zaista puno napredovao, a nemjerljiva je razlika između juniora i seniora.
Što očekujete od sljedeće sezone? Koji su vam osobni i klupski ciljevi?
– Nadam se da ću još više napredovati na treninzima i nadam se malo boljem statusu i minutaži nego u prošloj sezoni.
Što očekujete na Europskom prvenstvu u Grčkoj? Bili ste MVP na prvom turniru u Francuskoj, a na drugom ste izabrani u najbolju petorku.
– Veoma sam zadovoljan ovim pripremama. Također sam zadovoljan igrom na proteklim pripremnim turnirima. Ti turniri su mi pokazali da nisam zaboravio igrati košarku. Imao sam veliku minutažu, a čim je minutaža veća, onda mogu pokazati što znam. Moram pohvaliti Ivana Batura, suigrača iz Zadra, koji se također dobro snašao. On i ja smo jedini ’91. godište koji doista igramo u reprezentaciji.
Bi li vam bilo bolje da sezonu provedete negdje na posudbi gdje biste imali veću minutažu, ili je za vas ipak bolje treniranje sa seniorima, ali manja minutaža u prvoj momčadi Zadra?
– Nadam se boljem statusu u Zadru. Dok je Stipčević bio ozlijeđen vidio sam da se mogu nositi sa seniorskim igračima u ULEBovu kupu i u NLB ligi. Što se tiče posudbe, mogu samo reći da puno više mogu naučiti na treninzima Zadra nego na utakmicama A – 2 lige. Malo je teško govoriti o tome, jer mi ipak nedostaje utakmica tijekom sezone, iako se to nije osjetilo u reprezentaciji.
Koji je trener na vas ostavio najbolji dojam, tj. od koga ste najviše naučili?
– Ima ih puno, ali najviše sam naučio od Đorđa Zdrilića i Lucijana Valčića.
U kojem biste inozemnom klubu voljeli igrati jednog dana?
– Za sada ne razmišljam o tome, jer imam potpisan ugovor na osam godina. U Euroligi navijam za CSKA. NBA? O tome još manje razmišljam, ali igram svaki dan na računalu.


Radna ljeta
Ovo će ljeto, kao i prošlo, za ovog 17-godišnjaka biti radno. Prošlo je ljeto proveo s kadetskom reprezentacijom, a sada je dobio poziv u juniorsku reprezentaciju. Ne samo to, na EP-u u Grčkoj će predvoditi hrvatske juniore kao kapetan. Pod vodstvom izbornika i koordinatora svih mladih selekcija Vlade Vanjaka hrvatski košarkaški reprezentativci su otputovali u Daruvar gdje će odraditi posljednji dio priprema pred EP u Grčkoj. Za 12 mjesta kandidiraju: Batur, Bilinovac, Delaš, Došen, Fodor, Juričić, Lješević, Marciuš, Planinić, Prostran, Radošević, Ramljak, Rikić, Šekelja, Smajlagić i Zubčić. Uz kapetana Tonija Prostrana, iz KK Zadar je tu još branič Ivan Batur. Osim Prostrana koji se nameće kao vođa i prvi strijelac ove momčadi, i Batur se u nekim utakmicama uspješno predstavio. Njih dvojica će zasigurno, unatoč tome što su godinu dana mlađi od ostalih, imati važne uloge na EP-u. EP se održava od 25. srpnja do 3. kolovoza na grčkom otoku Peloponezu, u gradovima Amaliada i Pyrgos. Prve će utakmice protiv Letonije, Bugarske i Turske dati realnu sliku o dometima hrvatskih juniora. Turci su već niz godina snažni, ali za očekivati je prolaz prvog kruga. Optimizam ulijevaju pripremni turniri u Francuskoj i Španjolskoj. Oni daju nadu da se može popraviti loš plasman s lanjskog EP-a kada su hrvatski juniori zauzeli tek sedmo mjesto.