Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

The Emerald preskočio Zadar

Autor: Julijana Bačić

23.07.2008. 22:00
The Emerald preskočio Zadar


Jak vjetar onemogućio je sigurno isplovljivanje čamaca prema obali pa se putnici nisu mogli prevesti te se brod zbog tih razloga nije zadržao na sidrištu, kazali su nam u Jadroagentu
Luksuzni kruzer The Emerald jučer je zaobišao zadarsku luku. Razlog tomu je loše vrijeme. Zbog bure, The Emerald je iz Zadra još jutros nastavio svoje putovanje prema Dubrovniku.
– Kruzer The Emerald se nije usidrio u Zadarskom kanalu iz razloga što je jutros puhala jaka bura zbog koje prijevoz putnika čamcima s Emeralda na kopno ne bi bio siguran. Jak vjetar onemogućio je sigurno isplovljivanje čamaca prema obali, pa se putnici nisu mogli prevesti te se brod zbog tih razloga nije zadražao na sidrištu, kazali su nam u Jadroagentu dodavši kako je ovo prvi put da se Emerald nije usidrio u Zadru.
The Emerald najveći je kruzer koji ove godine posjećuje Zadar. Emerald plovi pod grčkom zastavom, dužine je 182,70 metara i kapaciteta čak 1.200 putnika. Zbog dubine gaza od 8,58 m The Emerald ne može pristati uz pristanište za kruzere na rivi već se usidriti u Zadarskom kanalu. Kako je planirano, The Emerald bi ove godine trebao posjetiti Zadar 11 puta.
Do kraja ove godine u Zadar će uploviti ukupno 116 luksuznih brodova na kružnim putovanjima, što je čak 30 uplovljavanja više nego lani. Ovogodišnja sezona kruzera u Zadru je započela u ožujku, uplovljavanjem broda Monet. Ovaj manji, no ne i manje luksuzni kruzer, u Zadru će tijekom godine pristati čak 31 put. Broj brodova na kružnim putovanjima ove je godine znatno veći u razdoblju od svibnja do srpnja, a vrhunac sezone bit će mjeseci kolovoz i rujan. Od najavljenih kruzera neće svi pristajati uz Istarsku obalu, jer je 16 kruzera većih od 250 metara pa ostaju na sidru. Svi toliko veliki brodovi, neovisno o gazu bi u potpunosti zaklonili Poluotok svojom veličinom i ometali ulazak u luku, stoga ne pristaju uz Istarsku obalu.
Osim Moneta u zadarsku luku ove godine uplovljavaju i mnogi drugi luksuzni brodovi kao što su: Wind surf, Adriana, Silver Whisper, Andrea, Arion, Dalmacija, Sea Cloud, Le Ponant, Wind star i The Emerald.