Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

U sukošanskoj ponudi 9,5 kilometara plaža

Autor: Ante Vidović

23.07.2008. 22:00
U sukošanskoj ponudi 9,5 kilometara plaža

Foto: Adam VIDAS



U nastavku zajedničke akcije Zadarskog lista i TZ Zadarske županije “Biramo najuređenije mjesto, općinu i grad” turistička patrola Zadarskog lista obišla je Sukošan. U turističkim vodičima stoji da je Sukošan prostrano i pitome mjesto, duge obale s pjeskovitim plažama u zagrljaju čistog mora, maslinika i vinograda, gostoljubivih ljudi i tradicije. Mi bismo ovome dodalo i mjesto očuvane Dalmacije. Upravo zbog toga ovu turističku patrolu nećemo započeti s opisom ulaza već iz centra mjesta, Trga Gornja vrata, odakle ćemo se spustiti na obalu i na kraju obuhvatiti preostale elemente koje traži i zahtijeva Hrvatska turistička zajednica u svojoj akciji Plavi cvijet.
Užitak se naći u hladu kamenih ulica starog Sukošana. U jutarnjim satima nema vreve turista tek poneka baka na ulici mete sitno granje i lišće što ga je vjetar nanio ispred kućnih vrata. Tipična stara dalmatinska arhitektura, uski prozori, drvo umjesto alu i pvc stolarije, tanko staklo, volti, velike kuće koje govore o nekadašnjoj imućnosti njihovih vlasnika, pitome boje – ukratko, na svakom koraku fascinantni prizori prošlosti koji zadivljuju sukošanskog gosta naviklog na život u urbanim sredinama. A onda je tu Trg gornja vrata, pravi Mediteran na otvorenome. Ujutro se po gostionicama ispijaju prve kave, neizostavno se čitaju novine i kritiziraju političari, hvala Bogu i novinari pa svi ostali redom, sve dok se sunce ne popne na vrh zenita i upozori kako je vrijeme za ručak. Navečer je to pozornica zabavnih i kulturnih događaja. Cijeli trg odiše ambijentom, ima svoju dušu, pa ni Shakespeare se ne bi sramio da se na daskama na Trgu Gornja vrata održi njegov Mletački trgovac.
Ostavimo ovu očuvanu Dalmaciju i uputimo se na sukošansku obalu koja je jedna neprekidna kilometarska šetnica kroz mjesto. Njen najatraktivniji detalj ljetnikovac smješten u moru pored mjesta koje lokalno stanovništvo zove Palac. Ostaci nekadašnje prave palače stoje i danas u moru, a najdojmiljiviji su u suton za vrijeme ljetnog solsticija kad sunce zalazi u more točno između ostataka zidina. Spomenimo kako su duž šetnice postavljene klupe za odmor, kante za sitni otpad, noćna rasvjeta te je hortikulturno uređena. Poseban ugođaj svemu daju Sukošanci koji na kućnim vratima prodaju svoje svježe voće i povrće bez pretjeranog udjela pesticida i neizostavno ekstradjevičansko maslinovo ulje.
Patrola se nastavila prema plaži Dječji raj, srcu 9,5 kilometarske sukošanske ponude plaža. Ipak prije samog dolaska na Dječji raj jedna kritika. Sukošanske ceste su na pojedinim dijelovima tako uske da se jedva uspiju mimoići dva vozila. Sigurno je da nije ugodno po ljetnim vrućinama paziti da ne oštetite vozilo koje vam dolazi iz suprotnog smjera.
Na Dječjem raju se već u ranim jutarnjim satima treba potruditi za pronaći metar četvorni za postaviti vlastiti ručnik. Tisuće kupača uživa u suncu, hladu tamarisa, prekrasnoj plitkoj i pješčanoj plaži koja je kao stvorena za djecu. Za potpun komfor dodani su i prijeko potrebni sadržaji – kemijski wc-ovi, tuševi i svlačionice. Plaža, nažalost, još uvijek nije dobila Plavu zastavu koju sigurno zaslužuje.
Vratimo se sada na početak, točnije ulaz u mjesto i ured turističke zajednice, prve dodirne točke svih turista s mjestom. Ulaz u mjesto je uredan i hortikulturno uređen. Na svim ulazima u mjesto, iz pravca Zadra, Zračne luke Zemunik i Biograda postavljeni su “totemi” dobrodošlice prošarani atraktivnim panoramskim fotografijama Sukošana. Turistički ured otvoren je svakim danom od 8 do 20 sati, osim nedjelje kada radi od 8 do 12. Od ljubaznih djelatnika uvijek se može dobiti informacija o mjestu, načinu smještaja kao i prirodnim vrijednostima koje ga okružuju. Naravno da turisti mogu uvijek uzeti informativne prospekte lokalne i HTZ-a.
Za kraj recimo da je Sukošan zadržao svoj visoki prepoznatljiv rejting s perspektivom da uđe u sam vrh turističke ponude ne samo Zadarske županije već cijelog Jadrana.


Visoka razina hortikulturne uređenosti
I tijekom ovogodišnje turističke patrole bilo je vidljivo da su Sukošanci nastavili voditi brigu o javnim zelenim površinama. Nema hortikulturnog otoka koji nije uređen, a isto tako se i travnate površine redovno kose, zalijevaju te su obogaćene koloritom sezonskog cvijeća. Poseban detalj su table zabrane gaženja po cvijeću s likom Nosonje iz Alan Forda. Trend uređenja okoliša vidljiv je i u vrtovima pa je prava šteta što se Sukošanci ne prijavljuju za akciju Zadarskog lista “Biramo najuređeniji vrt”. Po tome se razlikuju od svojih susjeda Bibinjaca.