Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

“Bartol Kašić” udario u rivu na Silbi

Autor:

23.07.2009. 22:00
“Bartol Kašić” udario u rivu na Silbi


Jadrolinijin trajekt Bartol Kašić, prilikom pokušaja pristajanja na redovitoj liniji između Zadra i Malog Lošinja, udario je jučer oko 14 sati u rivu na otoku Silbi. Oštećena je obala, ali i sam brod čija posada, prema riječima očevidaca, nakon havarije nije uspjela zatvoriti pokretna pramčana vrata. Prema dostupnim informacijama u udaru nije bilo ozlijeđenih, a unatoč tome što je pramac ostao otvoren, brod je isplovio prema Lošinju gdje će se utvrditi razmjeri štete.
– Na Lošinju će biti izvršen detaljan pregled broda, nakon čega će se izvršiti i eventualno potrebni popravci, a na održavanju linije zamijenit će ga brod Sveti Juraj, kratko je havariju komentirao predsjednik Uprave Jadrolinije Slavko Lončar, ne želeći se upuštati u procjenu nastale štete.
Prema službenim podacima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture došlo je do dodira pramca broda i obale na Silbi, prilikom kojeg su nastala manja oštećenja. Nakon toga zapovjednik broda procijenio je kako je brod sposoban za nastavak plovidbe pa je brod isplovio prema Lošinju, gdje je stigao oko 17 sati. Točne razmjere oštećenja broda utvrdit će stručnjaci Hrvatskog registra brodova, koji će procijeniti je li sposoban za plovidbu, dok će uzroke udara ispitati djelatnici Lučke kapetanije u Malom Lošinju. Na održavanju redovitih linija trajekt Bartol Kašić zamijenit će, ukoliko se za tim ukaže potreba, trajekti Sveti Juraj i Krčanka, priopćeno je iz Ministarstva.
Jučerašnji udar Bartola Kašića u rivu na Silbi drugi je “bliski susret” Jadrolinijinih brodova s obalom u posljednja dva mjeseca, uz havariju “Marka Pola” koji je u splitskoj luci krajem svibnja pogonskim vijkom zahvatio obalu čime je uzrokovana veća materijalna šteta na samom brodu. Bartol Kašić je nezgodu sličnu jučerašnjoj, ali s težim posljedicama, već imao u Splitu prije gotovo tri godine kada su otkazali brodski motori, a prilikom udara u obalu ozlijeđeno deset putnika.