Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Dani branitelja u Ninu

Autor: Velimir Brkić

23.07.2009. 22:00
Dani branitelja u Ninu

Foto: Velimir BRKIĆ



Povezivanjem plave i zelene Hrvatske na povijesnom tlu nastanka hrvatske države želimo pokazati da njeni branitelji Domovinskog rata i danas u miru mogu i hoće proizvoditi hrvatske proizvode i time pridonijeti općem dobru, poručio je Sesar pošto je sve građane Nina, turiste i sve dobronamjernike večeras pozvao da uživaju u viteškim igrama
U povodu manifestacije Dani branitelja Nin 2009. koja se sklopu sveobuhvatnog projekta “Nin – najstariji hrvatski kraljevski grad” održava od 21. do 25. srpnja u ninskoj Baroknoj kući, jučer je održana konferencija za novinare kojoj su nazočili direktorica ZTG Ni Marija Dejanović, stručna suradnica za kulturu Grada Nina Marijana Ramov, predsjednik udruge Hrvatski ratni veterani brigadir mr.sc. Zvonko Sesar i tajnik udruge Marin Grabar.
Udruga je u Ninu podigla impozantni vojni tabor. Duž ninskih starih zidina na 14 štandova braniteljskih zadruga prikazuju stare obrte srednjeg vijeka, dok će se večeras s početkom u 22 sata održati srednjovjekovni viteški turnir te prikazati vojne vještine i staro oružje i vojničku opremu. Sutra, u subotu, u viteškim će odorama nakon prikaza srednjovjekovne kopnene bitke i mimohoda kroz Nin s početkom u 21 sat nazočiti predstavi “Hrvatska kruna”. Mimohod s viteškim odorama jučer navečer su održali i u Zadru. Sve ove dane održava se izložbeno-prodajni sajam braniteljskih zadruga i starih obrta i zanata te degustacija tradicionalnih hrvatskih jela.
– Udruga osim što okuplja oko 500 časnika, dočasnika i vojnika Domovinskog rata okuplja i oko 150 mladih članova, djece članova naše udruge pod geslom “Više djece u sportu – manje na ulici”. Do sad su imali izuzetne sportske uspjehe, poglavito u taekwondou. Braniteljskim taborom u Ninu pod zapovijedanjem pukovnika Mladena Kužnika želimo pokazati da se rad i uspjesi temelje na samoorganiziranju, istaknuo je Sesar.
Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, utemeljilo je 2005. godine poseban program pomoći braniteljima u obliku braniteljskih zadruga kojih je dosad osnovano čak 457, od 7 do 70 članova. Branitelji se preko udruga samoorganiziraju u proizvodne zadruge koje obrađuju zemlju ili se bave uslužnim i proizvodnim djelatnostima. Država daje poticajna sredstva.
– Povezivanjem plave i zelene Hrvatske na povijesnom tlu nastanka hrvatske države želimo pokazati da njeni branitelji Domovinskog rata i danas u miru mogu i hoće proizvoditi hrvatske proizvode i time pridonijeti općem dobru, poručio je Sesar pošto je sve građane Nina, turiste i sve dobronamjernike večeras pozvao da uživaju u viteškim igrama i tradicionalnim hrvatskim jelima poput kuhanog pilećeg paprikaša, čobanaca, kuhanog kukuruza i pite od tikve bundeve.
Branimirov kraljevski grad Nin je ove godine u uređenju mjesta napravio “korak od sedam milja”. Učinjeni su i veliki pomaci u promidžbi grada, a primjetan je izuzetno velik broj kulturno-zabavnih i sportskih događaja. Pored prijestolnice hrvatske države Nin postaje i istinska prijestolnica hrvatske kulture.
– Jedan od glavnih događaja i cjelokupnog ninskog kulturnog ljeta je predstava “Hrvatska kruna” koja se već tradicionalno održava posljednju subotu u mjesecu srpnju, odnosno sutra, naglasila je Dejanović pošto je poslala poruku svih nazočnih – da viteški turnir postane tradicionalan.
Manifestacija Dani branitelja Nin 2009. održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja i Ministarstva obrane te Grada Nina i Turističke zajednice.


Hrvatska kruna


Sutra u subotu 25. srpnja u kompleksu crkve Sv. Križa u Ninu izvest će se predstava “Hrvatska kruna”, autora Antuna Abramovića, a u režiji Zorana Mužića. Izvođenje predstave je u sklopu manifestacije “Dani branitelja Nin”, odnosno nadasve uspješnog projekta “Nin – najstariji hrvatski kraljevski grad”, koji je oživio 2007. godine. Predstava, koja će se izvesti na otvorenome, zamišljena je kao spoj religioznog misterija i modernog dramskog dijaloga, a govori o povijesnim događanjima u vrijeme dolaska na hrvatsko prijestolje jednog od najznačajnijih hrvatskih vladara – Branimira u 9. stoljeću. Ovo dramsko djelo nastoji opisati jedan od najsjajnijih trenutaka hrvatske prošlosti koji se odigrao ‘in situ’ – u Ninu, koji je 879. godine postao kolijevka hrvatske države.
Predstava se održava u sklopu projekta “Nin-najstariji hrvatski kraljevski grad”, čiji je cilj upoznati domaće i strance sa slavnom prošlosti Nina koja je u komunizmu bila zatomljena, a razvoj grada sustavno zanemarivan te promicati hrvatski vjerski, nacionalni i kulturni identitet. U predstavi glume članovi ansambla Kazališta lutaka Zadar i statisti iz Nina dok glavnu ulogu igra Tomislav Martić, glumac zagrebačkog kazališta Komedija. Religiozno-povijesna drama u kompleksu crkve Sv. Križa u Ninu započet će u 21 sat, poručila je Marijana Ramov.